گروه بین الملل: آلمان به زودی با صدور کارت اقامت «فرصتهای شغلی» موسوم به «شانسِنکارته» برای مهاجران دارای مهارت، با کمبود نیروی کار مقابله خواهد کرد. بنابراین داوطلبان مهاجرت به آلمان با دریافت این کارت میتوانند برای جستجوی کار یا دورههای کارآموزی به آلمان سفر کنند.
اعطای کارت اقامت «فرصتهای شغلی» به مهاجران دارای مهارت، بخشی از طرح پیشنهادی هوبرتوس هایل، وزیر کار آلمان برای جبران کمبود نیروی کار در بخشهای مختلف این کشور است که قرار است در پاییز سال جاری میلادی ارائه شود.
بر اساس سیستم کارت اقامت «فرصتهای شغلی»، هر سال سهمیه نیروی کاری که میتوانند به آلمان سفر کنند تعیین خواهد شد. البته این سهمیهبندی براساس نیاز صنایع این کشور خواهد بود.
«داشتن مدرک تحصیلی یا آموزش حرفهای به رسمیت شناخته شده در آلمان»، «دستکم ۳ سال سابقه کار در رشته مربوطه»، «آشنایی مقدماتی با زبان آلمانی یا سابقه اقامت در این کشور» و «سن کمتر از ۳۵ سال»، چهار شرط برای دریافت کارت اقامت «فرصتهای شغلی» هستند که بر اساس سیستم امتیازدهی هر متقاضی باید سه شرط را داشته باشد.
در حال حاضر، بیشتر شهروندان غیر اتحادیه اروپا برای مهاجرت به آلمان باید یک پیشنهاد کار داشته باشند. بنابراین پیشبینی میشود که کارت اقامت «فرصتهای شغلی» یا «شانسِنکارته»، شرایط صدور ویزای آلمان را برای افرادی که به دنبال پیدا کردن کار در این کشور هستند، آسانتر و سریعتر کند.در حال حاضر اتباع کشورهایی که با آلمان توافقنامه سفر بدون ویزا برای مدت ۹۰ روز دارند، فقط مجاز به اشتغال کوتاه مدت در این کشور هستند.
با کارت اقامت «فرصتهای شغلی»، داوطلبان مهاجرت به آلمان میتوانند به جای درخواست از خارج از این کشور، با سفر به آلمان به جستجوی کار یا کارآموزی بپردازند. متقاضیان همچنین باید ثابت کنند که توانایی تأمین هزینههای زندگی خود را در طول مدت اقامتشان در آلمان دارند.
آلمان پیشتر در زمان صدراعظمی آنگلا مرکل شرایط صدور ویزا و کاریابی برای مهاجران ماهر را تسهیل کرده بود.
کمبود نیروی کار ماهر در آلمان در سال ۲۰۲۲ به بالاترین حد خود رسیده است. یک مؤسسه تحقیقاتی در حوزه اشتغال به نام «آیایبی» در اوایل سال جاری میلادی از وجود ۱.۷۴ میلیون فرصت شغلی در سراسر کشور خبر داد.
کمبود نیروی کار ماهر در آلمان در ماه ژوئیه تقریباً نیمی از تمام شرکتهایی را که توسط مؤسسه تحقیقاتی «آیافا» (IFO) در مونیخ مورد بررسی قرار گرفتند، تحت تأثیر قرار داد.
بر اساس نظرسنجیها، بخشهای خدمات، خردهفروشیها و شرکتهای ساختمانی از جمله بخشهایی هستند که با کمبود نیروی کار ماهر مواجه شدند.
این نظرسنجیها همچنین نشان میدهند که صنایع دارویی و شیمیایی کمترین کمبود نیروی ماهر را گزارش کردهاند. صنایع خودروسازی هم کمتر از سایر بخشها آسیب دیده است.