گروه علمی: نشانههایی از طوفان آینده در حال حاضر وجود دارند. انتظار میرود سه ویروس تنفسی کووید، آنفولانزا و سن سیشیال تنفسی (RSV) همگی در پائیز و زمستان سال جاری افزایش یابند و بار دیگر بیمارستانها را به دلیل افزایش نرخ مبتلایان تحت فشار قرار دهند. علیرغم آن که این موضوع مانند دو زمستان گذشته زندگی اکثر امریکاییها را مختل نمیکند اکنون زمان آن است که خود و سیستمهای مراقبتهای بهداشتی مان را تقویت کرده و آماده سازیم.
برخی از بیمارستانهای کودکان به دلیل موج بیسابقه عفونتهای شدید ناشی از ویروس سن سیشیال تنفسی ظرفیت خود را از دست دادهاند. پیش از شیوع کووید تقریبا تمام کودکان تا سن ۲ سالگی به ویروس سن سیشیال تنفسی مبتلا میشدند. با این وجود، ماسک زدن، فاصله گذاری اجتماعی و سایر اقدامات برای کاهش پاندمی ناشی از کووید منجر به ایجاد شکافی ایمنی شده و کودکان بسیار بیشتری نسبت به شرایط معمول گذشته بدون محافظت در برابر ویروس سن سیشیال تنفسی باقی میمانند.
اکثریت قریب به اتفاق کودکانی که به ویروس سن سیشیال تنفسی مبتلا میشوند علائم خفیف و شبیه ابتلا به سرماخوردگی را خواهند داشت. با این وجود، در برخی از آنان ممکن است التهاب در ریههای شان ایجاد شود و دچار بیماری با شدت بالا شوند. در سالهای پیش از شیوع کووید این ویروس باعث بستری شدن سالانه ۵۸۰۰۰ کودک در بیمارستانهای کودکان زیر ۵ سال شده بود. نرخ ابتلا در سال جاری بسیار بیشتر بوده است. ویروس سن سیشیال تنفسی بزرگسالان را نیز تحت تاثیر قرار میدهد و سالانه جان حدود ۱۴ هزار امریکایی ۶۵ ساله و یا در سنین بالاتر را میگیرد.
نگرانی مشابهی در مورد آنفولانزا صدق میکند. در فاصله سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ میلادی آنفولانزا به شدت شیوع پیدا کرد و منجر به بستری شدن ۷۱۰ هزار نفر در بیمارستان و باعث مرگ ۵۲ هزار نفر شد. در سال جاری میزان ابتلا و مرگ بر اثر آنفولانزا میتواند افزایش یابد. هفته گذشته، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده گزارش داد که از زمان شیوع آنفولانزای خوکی در سال ۲۰۰۹ میلادی تا این اندازه شهروندان امریکایی به دلیل ابتلا به آنفولانزا در بیمارستان بستری نشده بودند.
در مورد کووید وضعیت چگونه است؟
در حالی که انتظار نمیرود شاهد وضعیتی مشابه سونامی کوویدی زمستان سال گذشته باشیم با این وجود، عفونتهای ناشی از کووید تقریبا به طور قطع در هفتههای آینده افزایش خواهند یافت و متعاقبا تعداد بستری شدن مبتلایان در بیمارستان و مرگ و میر افزایش مییابد. BA.۵ سویه غالب باقی میماند، اما سویههای BQ.۱ و BQ.۱.۱ نیز در حال حاضر بیش از یک چهارم عفونتهای تازه را تشکیل میدهند و در هفتههای آینده جایگزین BA.۵ خواهند شد.
خبر خوب این است: ما میدانیم که چگونه این ویروسهای "تهدید کننده سه گانه" را درمان کنیم. در حالی که هنوز واکسنی برای درمان ویروس سن سیشیال تنفسی وجود ندارد واکسنهایی برای آنفولانزا و کووید وجود دارند. دادههای اولیه نشان میدهند که تزریق واکسن آنفولانزا در سال جاری میلادی نرخ بستری شدن در بیمارستان به دلیل ابتلا به آن بیماری را نزدیک به ۵۰ درصد کاهش میدهد. بنابراین، واکسیناسیون انبوه میتواند تا حد زیادی بار بیمارستانها را کاهش دهد. دوز تقویتی ویروس کرونا احتمالا محافظت بسیار بالاتری در برابر بیماریهای شدید ایجاد میکند و بخش بزرگی از آمریکاییهایی که ایمنی هیبریدی در برابر واکسیناسیون و عفونت قبلی دارند از مصونیت بیش تری در برابر روند تهاجمی بستری شدن کووید در بیمارستان برخوردار خواهند بود.
دولت، بیمارستان ها، کارفرمایان و مدارس چگونه باید آماده شوند؟
در کوتاه مدت همگرایی ویروسهای تنفسی کمبود پرستاران و سایر کارکنان مراقبتهای بهداشتی را تشدید میکند و استرس زیادی را بر سیستم مراقبتهای بهداشتی وارد میسازد. بیمارستانها در حال آماده سازی طرحهای افزایش ظرفیت خود هستند. ما باید به زودی انتظار داشته باشیم که پارکینگها به مناطق مراقبت از بیماران تبدیل شوند و برخی از ویزیتهای پزشکی غیر فوری به تعویق بیفتند. مدارس و محلهای کار میتوانند با برگزاری برنامههای واکسیناسیون سهم خود را ایفا کنند. در این میان، دوز تقویتی واکسن کرونا باید به کسانی که بیش از سایرین در معرض خطر بستری شدن در بیمارستان هستند به ویژه به ساکنان سالمندان تزریق شود.
اکنون زمان آن است که مهد کودکها، مراکز خرید و رستورانها مواد ضدعفونی کننده دست و دستمال مرطوب را به تمام فضاهای مشترک بازگردانند. رعایت بهداشت دست میتواند انتقال آنفولانزا، ویروس سن سیشیال تنفسی و سایر ویروسهایی را که از طریق تماس مستقیم و سطوح با لمس بالا انتقال مییابند را کاهش دهد.
در این میان، نقش دولت محدود خواهد بود و مهمترین نقش آن سرمایهگذاری در طرحهایی است که به توسعه واکسنها و درمانهای بهتر کمک میکنند. امکان متقاعد کردن شهروندان برای دوری از عزیزان شان، توقف رفتن به رستورانها و به تعویق انداختن برنامههای سفر در زمانی که خطر بیماری شدید برای اکثر افراد کم است کاری دشوار خواهد بود. هم چنین، صدور دستور برای استفاده از ماسک به سرمایه سیاسی عظیمی نیاز دارد که به نظر نمیرسد مداخلهای واقع بینانه از سوی دولت باشد مگر آن که با ظهور ویروس بسیار مرگبارتری مواجه شویم.
شهروندان باید چه کاری انجام دهند؟
شهروندان با آگاهی از این موضوع که فاصله گذاری اجتماعی به شیوه سابق اعمال نخواهد شد، باید خود شخصا اقدامات حفاظتی را انجام دهند. نخستین کار تزریق واکسن است. تمام افراد ۶ ماهه به بالا باید واکسن آنفولانزا را دریافت کنند. از آنجایی که رسیدن به حداکثر اثربخشی واکسن حدود دو هفته به طول میانجامد و موارد ابتلا به آنفولانزا در حال حاضر زیاد هستند برای تزریق واکسن منتظر نمانید و تعلل نکنید. افراد ۶۵ سال به بالا و بزرگسالان مبتلا به بیماریهای زمینهای نیز باید از هم اکنون دوز تقویتی واکسن کووید خود را دریافت کنند. افراد مسن باید در مورد واکسن ذات الریه خود به روز باشند.
مهمتر از همه آن که اشخاصی که آسیب پذیرترین افراد در برابر بیماریهای شدید هستند باید بدانند که چگونه با دیگران تعامل داشته باشند چرا که ویروسهای تنفسی مسری هستند. توصیه میشود این افراد از ماسک N۹۵ در محیطهای سرپوشیده و داخلی استفاده کنند. ضدعفونی کننده دست همراه داشته باشید و به طور مرتب از آن استفاده کنید. در نظر بگیرید که برگزاری مراسم بدون استفاده از ماسک در داخل خانه را به ضروریترین موارد محدود کنید. هنگام شرکت در گردهماییهای تعطیلات از همگان بخواهید که در روز برگزاری گردهمایی آزمایش سریع ویروس کرونا را انجام دهند.
همواره این احتمال وجود دارد که ما با یک شگفتی خوشایند مواجه شویم: شاید ویروس سن سیشیال تنفسی به زودی به اوج خود برسد و پیش از بدترین شیوع آنفولانزا فروکش کند. شاید افزایش پیش بینی شده کووید یک ضربه کوچک باشد. با این وجود، کووید به ما آموخت که بدترین سناریوها را در نظر داشته باشیم و برای آن آماده شویم. با اقداماتی که ذکر شد در زمستان سال جاری میتوانیم ایمن باقی بمانیم و اجازه ندهیم تهدید مداوم ناشی از ویروسها بر زندگی مان مسلط شود.