گروه اقتصادي: وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه هیچ گونه تلاطمی در بازار مسکن و روند تند افزایش قیمت اجارهبها نخواهیم داشت، اعلام کرد: در قالب طرح مسکن اجتماعی طی 10 سال 1.5 میلیون خانه برای پایینترین دهک درآمدی جامعه ساخته میشود.
عباس آخوندی گفت: مسکن اجتماعی باید با بخش بهسازی بافتهای فرسوده و شهری ترکیب شود و با توجه به این که بنیاد مسکن تجربههای بسیار خوبی در این زمینه دارد باید برای اجرای سیاستهای عمومی به کمک مردم بیاید. درباره مسئولیت مسکن اجتماعی که به بنیاد مسکن واگذار شد، با اشاره به صدور فرمان امام (ره) در تشکیل حساب 100 و تاسیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، گفت: حضرت امام (ره) در همان زمان فرمودند که مساله مسکن یک مساله اجتماعی است که به کمک مردم و با هدایت و حمایت دولت و ایجاد تاسیسات زیربنایی انجام شود تا مردم بتوانند خانهدار شوند.
هدف مسکن اجتماعی پایینترین دهک درآمدی است
آخوندی تاکید کرد: آنچه من از مسکن اجتماعی تصور دارم در واقع بازگشت به فرمان امام و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری است که در این فرمان مسکن گروه هدف که به عنوان پایینترین گروه درآمدی مدنظر است تامین شود. وی تاکید کرد: انتخاب مسکن باید در محلههای قابل سکونت باشد و در مجموع اساسا این که شهرها به محلههای فقیرنشین و اعیان نشین تقسیم بندی شوند یک سیاست طبقاتی است که اساسا از سوی رهبری و سیاستهای تعالی دولت مردود ست.
آخوندی درباره طرح هادی روستایی خاطرنشان کرد: من با صحبتهایی که با رییس بنیاد مسکن داشتم، تاکید کردم که باید به گفتمان امام (ره) در زمینه بحث مسکن اجتماعی برگردیم؛ به طوری که قاعدتا در دولت باید جهت تامین منابع مالی، تامین تاسیسات زیربنایی و کمکهای بانکی سیاست گذاری کنیم. وی افزود: بنیاد مسکن هم به عنوان نهادی که مسئولیت این امر را به عهده می گیرد، باید گروههای هدف را شناسایی کند و این شناسایی هم به شکل اقتصادی و هم در پهنه شهرها انجام شود.
واگذاری طرح مسکن اجتماعی به بنیاد مسکن
آخوندی با اعلام واگذاری پیگیری مسکن اجتماعی به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اظهار کرد: مسئولیت ساخت مسکن اجتماعی با توجه به سخن امام خمینی (ره) در حوزه مسکن و صحبت مقام معظم رهبری ماموریت، به عهده بنیاد مسکن قرار میگیرد. وزیر راه و شهرسازی درباره تقسیمبندی وظایف بین دولت و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تصریح کرد: با قبول مسئولیت بخش مسکن اجتماعی از طرف بنیاد باید اعتبارات مورد نیاز اعلام شود. از سوی دیگر فعال کردن نهادهای عمومی اعم از خیرین خانهساز، شهرداری و انواع انجمنهایی که علاقهمند هستند به امر خانهسازی؛ به طور کلی بنیاد باید بخش همکاری با مردم را ساماندهی کند. آخوندی تاکید کرد: فکر میکنیم از طریق فعال کردن شهرداریها و شورای شهر میتوانیم بحث مسکن اجتماعی را به دل جامعه بازگردانیم به طوری که همه جامعه را درگیر آن کنیم.
ساخت 1.5 میلیون خانه برای پایینترین دهک درآمدی جامعه
وی تاکید کرد: باید ظرفیتها به طور دقیق بررسی شوند تا پایینترین دهکهای درآمدی کشور مشخص شود و برآورد اولیه این است که حدود یک برنامه 10 ساله برای 1.5 میلیون واحد مسکونی برنامه طراحی شود. وزیر راه و شهرسازی گفت: با مطالعه دقیقتری که در آینده بنیاد مسکن اعلام میکند آمار دقیقتری اعلام خواهیم داشت.
قیمت اجاره خانه روند تند ندارد
وی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت اجاره بها در آینده گفت: نشانههای اقتصادی نشان میدهد که وضعیت اقتصادی در جامعه بسیار آرام است و روند تندی پیشبینی نمیشود. آخوندی تاکید کرد: تمام شاخصهای اقتصادی نشان دهنده این است که هیچ تلاطمی در بازار مسکن پیشبینی نمیشود. وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: امام (ره)، مقام معظم رهبری و دولت همگی نظر بر این دارند که دولت نباید بیهوده در بازار مداخله کند.
تهیه پیشنویس برای طرح مسکن پاک
وزیر راه و شهرسازی در مورد مسکن پاک هم گفت: در جلسهای که با کمیسیون عمران داشتیم طرح بازنگری مسکن پاک را مطرح کردیم و پیش نویسهایی در این زمینه تهیه شده که امیدواریم در آینده اجرایی شود.
مسکن مهر خلاف سیاستهای مقام معظم رهبری است
وی درباره مسکن مهر اظهار کرد: مسکن مهر برخلاف سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری است چراکه براساس این سیاستها مداخله دولت نباید وجود داشته باشد که ما شاهد حداکثر مداخله دولت هستیم؛ همچنین تاکید شده بود که مکانیابی صحیح و قابل سکونت صورت بگیرد که بعضا این محلها قابل سکونت نیستند. آخوندی افزود: براساس این سیاستها، باید مسکن را مردم بسازند و دولت زمینه ساخت و خدمات زیربنایی را تامین کند اما در مسکن مهر این اتفاق نیفتاد و من باید این موضوع را با شفافیت کامل اعلام کنم تا دیگر اشتباه نشود. وزیر راه و شهرسازی افزود: حضرت امام (ره) در این فرمان موضوع مسکن را یک موضوع و معضل اجتماعی دانستند که انقلاب اسلامی درصدد حل این معضل اجتماعی برآید.
آخوندی تاکید کرد: در رژیم منفور پهلوی یکی از مصیبتبارترین مسائل اجتماعی مردم معضل مسکن بوده است و بنده هم اعتقاد دارم این مساله یک مساله کاملا اجتماعی است. وزیر راه و شهرسازی درباره مسکن اجتماعی تاکید کرد: مسکن اجتماعی در واقع مدنظر قرار دادن گروههایی است که در پایینترین سطح درآمدی هستند و این نکته مهم باید مدنظر باشد که چگونه میتوان مشکل این افراد را حل کنیم. وی افزود: در فرمان امام (ره) تاکید شده مسکنی که ساخته میشود باید در مناطق مرغوب و قابل سکونت باشد.
دولت وطیفه تامین زیر بنا را دارد نه ساخت و ساز
آخوندی با بیان اینکه فرمان امام خمینی به تقسیم کار میان مردم و دولت توجه ویژهای داشته است، تصریح کرد: اساسا کار ساخت باید توسط مردم انجام شود و دولت نیز وظیفه تامین زیربنا را دارد. وزیر راه و شهرسازی افزود: همه افرادی که توانایی تامین مصالح ساختمانی را دارند باید به دولت کمک کنند به طوری که در تقسیم کار مدنظر امام (ره) کل کار را توسط نهادهای مردمی انجام میشود و وظیفه دولت تامین عوامل زیربنایی است.
وی تاکید کرد: نکته بسیار مهم این است که بتوانیم وظایف روشنی را بین دولت و نهادهای عمومی تعریف کنیم و به تاکید امام خمینی (ره) که میفرماید باید طرحهای عمومی را مدنظر قرار دهد توجه ویژهای داشته باشیم.
اعتراض صریح وزیر مسکن به فقر طرح مسکن مهر
آخوندی درباره مسکن مهر افزود: مشکل من با ساخت مسکن مهر این بود که این واحدها در جاهایی ساخته شدهاند که قابل سکونت نبودهاند و بزرگترین مشکل در این زمینه آن بود که مردم از مدیریت ساخت خارج شدند و دولت با یک ساخت و ساز بسیار وسیع روبرو شد. وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: من به فقری که در مسکن مهر وجود دارد و مشکلات خدمات زیر بنایی و روبنایی در این بخش اعتراض دارم ولی همچنان ما به تعهدات دولت پایبند هستیم و در جلسهای که با بانک مسکن داشتیم اعلام شد فروش اقساطی بیش از یک میلیون واحدهای مسکونی مسکن مهر آغاز شده و برنامهشان برای سال جدید فروش اقساطی 700 هزار واحد ادامه دارد و بخش کمی برای سال 94 باقی خواهد ماند.
ساخت 2 میلیون خانه مهر از سوی دولت اشتباه بود
وزیر راه و شهرسازی افزود: در حالی که اگر ما به سیاستهایی در فرمان امام (ره) و ابلاغیه مقام معظم رهبری بود توجه داشتیم و سیاستهای ابلاغی فرمان 44 را مدنظر قرار میدادیم باید هر جایی که مردم میتوانستند در آن زمینه کار کنند، دولت از آن قسمت فاصله بگیرد ولی در مقوله مسکن مهر دولت وارد ساخت دو میلیون واحد مسکونی شد که این کار اشتباه بود. وی تاکید کرد: دولت باید از درگیر شدن مستقیم در ساخت و ساز فاصله گیرد به طوری که زمینه ساز و پشتیبان در این بخش باشد.
آخوندی با بیان اینکه مساله مسکن یک معضل اجتماعی است، اظهار کرد: ما نمیتوانیم تصور کنیم که مساله مسکن گروههای کم درآمد مستقل از مسائل بهداشت، اشتغال و ... این گروهها است. وزیر راه و شهرسازی در ادامه درباره بحث تمرکز زدایی تصریح کرد: سالهاست که ما در مورد تمرکزدایی بحث میکنیم و در هشت سال گذشته هم در این بخش بحثهای فراوانی شده است. در ابتدای انقلاب جمعیت تهران حدود سه میلیون نفر بود و تمام طرحهایی که در تهران طراحی شد جمعیت حدود هفت میلیون نفر را مدنظر قرار داد اما تعداد خانههایی که در تهران ساخته شده حدود 12 میلیون نفر را در خود جا میدهد. همچنین این تمرکز جمعیت در تمام شهرهای بزرگ مثل اصفهان، شیراز، تبریز و ... هم وجود دارد.
وی افزود: سهم زمین در بخش مسکن به شدت افزایش پیدا میکند وظیفه ما این است که امکانات زندگی را در سراسر کشور با یک رفاه خوب تامین کنیم. آخوندی درباره اولویتهای بحث مسکن اظهار کرد: در بحث مسکن حتما باید عدالت جغرافیایی و امکانات زیستی را مدنظر قرار دهیم و مقوله مسکن را در کنار دیگر مسائل اجتماعی ببینیم. وی تصریح کرد: بنیاد مسکن یکی از نهادهایی است که با حاشیههای کم و سیاستهای خوب به وظایف خود عمل کرده است به طوری که بعد از زلزله رودبار و منجیل که بزرگترین زلزله در کشور بوده و حدود 220 هزار واحد مسکونی آسیب دیدهاند بنیاد مسکن با حجم بزرگ بازسازی در کوتاهترین مدت به این شهرها کمک کرده است.
وزیر راه و شهرسازی درباره مباحث هادی و بازسازی مسکن روستایی تصریح کرد: در سال 1372 هنگام نوشتن برنامه دوم توسعه جمهوری اسلامی ایران بحث هادی و بازسازی مسکن روستایی تدوین شد که این طرحها در آن زمان طرحهای نوین بودند که خوشبختانه امروز ما شاهد آمار خوب و امید بخشی در زمینه این طرحها هستیم. آخوندی خاطرنشان کرد: ما باید با نگاه کلی نگری به مسائل روستایی داشته باشیم و اگر بخواهیم مسائل روستایی را تک تک نگاه کنیم به مشکلات مدیریتی برمیخوریم. وی در ادامه افزود: امیدوارم بنیاد مسکن در بحث مسکن اجتماعی بتواند به خوبی پیش رود و مسائل را پیگیری کند به طوری که این واحدها باید در نقاط قابل سکونت ساخته شود.
تلفیق مسکن اجتماعی با بهسازی بافتهای فرسوده
وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد که اگر بنیاد مسکن بتواند طرح مسکن اجتماعی و بهسازی بافتهای فرسوده را در کنار هم تلفیق و به سرانجام برساند ما به دو هدف بزرگ در کنار هم دست پیدا کردیم. آخوندی در ادامه گفت: در حال حاضر اقتصاد کشور در وضعیت رکود تورمی است و دولت تدبیر و امید، دولت را با تورم حدود 44 درصد و رکود فراوانی تحویل گرفت که در این مدت کوتاه توانست تورم را متوقف کند. وی گفت: امیدواریم که بتوانیم بحث مسکن را به صورت کلی فعال کنیم و این بخش را از رکود به وجود آمده خارج کنیم.