به روز شده در ۱۴۰۳/۱۰/۱۱ - ۰۰:۴۶
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۲/۰۲/۳۰ ساعت ۱۰:۰۱
کد مطلب : ۴۰۴۵۹۸

بحران جدی زیستی به زودی در فلات ایران

بحران جدی زیستی به زودی در فلات ایران
گروه جامعه: یخچال های طبیعی توده های یخی بزرگ هستند که از انباشته شدن بارش های برفی در طی هزاران سال به وجود می آیند.کارشناسان بر این باورند که تا چند سال آینده بیش از نیمی از یخچال های طبیعی جهان به غیر از یخچال های قطبی از بین خواهند رفت و این تبعات زیستی، اجتماعی و حتی سیاسی بسیاری را برای دولت ها و مردم در سراسر جهان به دنبال خواهد داشت.
 
 
بحران جدی زیستی در فلات ایران
در روزهای گذشته اظهاراتی از سوی مقامات سازمان هواشناسی کشور مطرح شد که در آن افزایش دما و همچنین مخاطرات طبیعی از محل تغییرات اقلیمی در سالجاری در کشور حدود دو برابر میانگین سالهای اخیر عنوان شد. مساله ای که در صورت وقوع می تواند باعث رقم خوردن بحران های جدی زیستی در فلات ایران شود.
 
علی اکبر شمسی پور، دانشیار دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران در این باره  تصریح کرد: کشور ما از اقلیم متنوعی برخوردار است و به همین دلیل نمی توان گفت که این مخاطره هه جای کشور را به صورت یکسان درگیر خواهد کرد به همین دلیل به نظر می رسد در مورد میزان تغییرات دمایی و مخاطرات ناشی از آن باید تجدید نظر کنیم.
 
وی گفت: ما تنها یک یخچال طبیعی در کشور داریم و آن هم در منطقه لار در رشته کوه های البرز مرکزی در نزدیکی قله دماوند قرار دارد و باقی یخچال ها تنها توده های برفی انباشته شده از چند ده سال اخیر در اطراف قله های مرتفع کشور هستند و اینها آن قدمت لازم را برای نامیدن آن به عنوان یک یخچال طبیعی به معنای واقعی و علمی ندارند.

دانشیار دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران افزود: قدمت یخچال لار به دوره «وورم» و در حقیقت آخرین عصر یخبندان بر می گیردد که نزدیک به ۱۰۰ هزار سال پیش اتفاق افتاده است و بعد از این دوره یخچال های ما همواره در حال عقب نشینی بودن اما سرعت این عقب نشینی در دوره های مختلف متفاوت بوده است.

شانسی برای نگه داشتن تنها یخچال طبیعی کشور نداریم
شمسی پور با اشاره به اینکه این عقب نشینی در دوره فعلی با سرعت بیشتری نسبت به میانگین آن در گذشته در حال انجام است، بیان داشت: ما شانسی برای نگه داشتن تنها یخچال طبیعی کشور نداریم و این یخچال طبیعی احتمالا در سالهای آینده به صورت کامل ذوب می شود و ما آن را از دست خواهیم داد.

یخچال لار منجر به آزاد شدن ویروس های هزارساله نمی شود!
وی در خصوص این مساله که آیا ذوب شدن یخچال لار می تواند منجر به آزاد شدن ویروس ها یا میکروب هایی از هزاران سال پیش و شیوع بیماری ها و یا گسترش اپیدمی های دیگر بر روی زمین شود، تاکید کرد: این مساله در مورد یخچال لار که در مقایسه با یخچال های بزرگ دنیا ابعاد بسیار کوچکی دارد شامل نمی شود و ما در مورد آب شدن یخچال لار باید نگران مسائل دیگری باشیم.

دانشیار دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران در تشریح علل این نگرانی عنوان کرد: ذوب شدن کامل یخچال ها به عنوان یک هشدار محسوب می شوند زیرا عمده رودخانه های ما از یک رژیم بارشی برفی تغذیه می کنند و تشکیل یخچال ها نیز در بسترهای برفی در هزاران سال گذشته شکل گرفته است و ذوب شدن آنها به معنای گرم تر شدن زمین و حتی تبدیل الگوهای بارشی برفی به الگوهای بارانی در آینده است.

از دست رفتن منابع پایدار آب شیرین و فرسایش خاک
شمسی پور یادآور شد: این تغییر الگو نشان می دهد که در آینده ما بارش ها و رودخانه های سیلابی بیشتری خواهیم داشت و این یعنی از دست رفتن منابع پایدار آب شیرین و همچنین فرسایش خاک که نتیجه نامطلوبی برای ساکنان این سرزمین خواهد داشت.وی گفت: با توجه به اینکه این یخچال ها در ارتفاع بسیار بالایی هستند احتمال وجود فسیل‌ یا نشانه های دیگری از حیات در گذشته در این منطقه وجود نخواهد داشت و این فرضیه که با ذوب شدن یخچال لار می توان به اطلاعات بیشتری در مورد گذشته این منطقه دست یافت، بسیار کم است.
مرجع : رکنا
برچسب ها: فلات ایران
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها