گروه بین الملل: رئیس جمهور اوکراین برای نخستین بار پس از تجاوز روسیه راهی استانبول شد و با رجب طیب اردوغان دیدار و گفتوگو کرد. تمدید توافق برای صادرات غلات اوکراین و عضویت کییف در ناتو از محورهای اصلی رایزنیهای دو طرف بود.
رئیس جمهوری ترکیه پس از دیدار با همتای اوکراینی خود در استانبول تاکید کرد که این کشور استحقاق دارد عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) شود.
رجب طیب اردوغان گفت برای تمدید قرارداد صادرات غلات اوکراین از طریق دریای سیاه تلاش میکند و برای این منظور به گفتوگو با همتای روسی خود، ولادیمیر پوتین ادامه میدهد.
صادرات غلات اوکراین که پس از آغاز تجاوز نظامیان روسی در ۲۴ فوریه سال پیش متوقف شده بود با میانجیگری ترکیه و سازمان ملل دوباره از سر گرفته شد.
توافقنامه کنونی برای انتقال غلات اوکراین از طریق دریای سیاه ده روز دیگر (۱۷ ژوئیه) به پایان میرسد. اردوغان میگوید تلاش میکند در گفتوگو با پوتین زمینه تمدید درازمدت این توافقنامه برای دو سال دیگر را فراهم کند.رئیس جمهور ترکیه و همتای روس او قرار است ماه آینده در آنکارا دیدار کنند. یکی دیگر از محورهای رایزنی دو طرف تبادل زندانیان و اسیران جنگی میان کییف و مسکو عنوان شده که اردوغان سال گذشته نیز برای تحقق آن میانجیگری کرده بود.
سفر زلنسکی به استانبول نخستین دیدار او از ترکیه از زمان تجاوز نظامی روسیه است. او میگوید درباره گسترش همکاریهای نظامی نیز با اردوغان صحبت کرده و دو کشور برای تولید مشترک پهپاد قراردادهایی امضاء کردهاند.اوکراین از مدتها پیش خواستار عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی است اما این کار مستلزم موافقت تمام ۳۱ عضو کنونی ناتو است.
چند ماه پس از حمله روسیه به اوکراین کشورهای فنلاند و سوئد نیز خواستار پیوستن به ناتو شدند که این درخواست از جمله به دلیل مخالفت ترکیه با چالشهای زیادی روبرو بوده است.
ترکیه مدتی پیش با عضویت فنلاند در ناتو موافقت کرد اما برای پیوستن سوئد به این پیمان هنوز چراغ سبز نشان نداده است. اردوغان در مورد عضویت اوکراین در ناتو موضعی متفاوت دارد.
رئیس جمهوری ترکیه پس از ملاقات با همتای اوکراینی خود در یک نشست خبری تاکید کرد که اوکراین "بیتردید" شایسته عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی است.
ولودیمیر زلنسکی در مسیر سفر خود به استانبول از بلغارستان و جمهوری چک نیز دیدار کرد. او در پراگ گفت این که گفته میشود درهای ناتو به روی اوکراین باز است کافی نیست و خواستار برداشتن گامهای عملی برای رسیدگی به تقاضای عضویت این کشور شد.تقریبا همزمان با پشتیبانی اردوغان از پیوستن کییف به پیمان آتلانتیک شمالی، رئیس جمهوری آمریکا در گفتوگو با فرستنده "سیانان" تاکید کرده که باور ندارد اوکراین برای عضویت سریع در ناتو آمادگی داشته باشد.
کشورهایی که درگیر جنگ و منازعات نظامی هستند امکان عضویت در ناتو را ندارند. جو بایدن با اشاره به این مسئله گفته در میان اعضای ناتو توافقی بر سر عضویت اوکراین "در حال حاضر و در بحبوحه جنگ" وجود ندارد.
با این حال آمریکا همچنان به حمایت نظامی و تسلیحاتی از اوکراین ادامه میدهد و کاخ سفید اعلام کرد با تحویل مهمات مورد مناقشه خوشهای به کییف موافقت کرده است.