گروه بین الملل: رئیس جمهور اوکراین علیرغم موفقیتهایی که ارتش این کشور در هفتههای گذشته در چارچوب عملیات متقابل علیه روسیه به دست آورده از مقاومت سخت نیروهای روس سخن گفته و سطح انتظارات برای آزادسازی و بازپسگیری مناطق تحت اشغال را پایین آورده است.
ولودیمیر زلنسکی، تصریح کرد: «ما باید به روشنی کامل درک کنیم که نیروهای روس در مناطق جنوبی و شرقی ما که تحت اشغال آنهاست، نهایت تلاش خود را خواهند کرد تا جلوی سربازان ما را بگیرند.»زلنسکی افزود که با توجه به مقاومت سخت نیروهای روس باید از بازپسگیری هر کیلومتر خاک توسط ارتش اوکراین سپاسگزار بود. اظهارات زلسنکی نمایانگر دشوارییهایی است که ارتش اوکراین در چارچوب عملیات متقابل خود علیه ارتش روسیه با آنها دست و پنجه نرم میکند.
او که اخیرا برای حضور در اجلاس اعضای ناتو راهی ویلنیوس شده بود، روز گذشته در دیدار و گفتوگو با فرماندهان ارتش اوکراین وضعیت کنونی در جبهههای جنگ، تأمین نیازهای نیروهای ارتش و همچنین هماهنگسازیهای لازم در ارتباط با دریافت سلاح و مهمات از همپیمانان اوکراین را مورد بررسی قرار داد.
ارتش اوکراین اوایل ژوئن سال جاری عملیات متقابل خود برای آزادسازی و بازپسگیری مناطقی را آغاز کردند که ارتش روسی در طی ۱۶ ماه گذشته در پی تجاوز نظامی به اوکراین تحت اشغال خود درآورده است.نیروهای اوکراینی در طی عملیات متقابل خود علیرغم تلاشهای زیاد تنها موفقیتهای کوچکی به دست آوردهاند و گفته میشود که پیشرویهایی در ارتباط با بازپسگیری باخموت انجام دادهاند. باخموت در ماههای اخیر صحنه نبردهای شدید میان نیروهای دو طرف بوده است.
در هفتههای گذشته چندین تن از فرماندهان نظامی اوکراین از مقاومت شدید اشغالگران روس خبر داده و گفته بود که ارتش روسیه مواضع دفاعی گستردهای ساخته است. آنان پیوسته به این مسئله اشاره میکنند که عملیات هشدار دادند که عملیات متقابل اوکراین احتمالا به طول خواهد انجامید.
کییف پیوسته هشدار میدهد که برای کسب پیشرفتهای بزرگتر نیاز به دریافت سلاح و مهمات از غرب از جمله جتهای جنگنده است.
اوکراین بهتازگی تأیید کرد که نخستین محموله بمبهای خوشهای را از آمریکا دریافت کرده است؛ سلاحی که به گفته مقامات اوکراین "شرایط جنگی را به نفع کییف تغییر خواهد داد".
ژنرال اولکساندر تارناوسکی، فرمانده عملیات "نیروهای مشترک تاوریا" در اوکراین، در مصاحبه با شبکه خبری سیانان گفت، ارتش اوکراین بمبهای خوشهای را دریافت کرده ولی هنوز از آن استفاده نکرده است. به گفته او این بمبها میتوانند شرایط جنگی را بهطور اساسی به نفع کییف تغییر دهند.
کرملین در پی آگاهی از تصمیم آمریکا برای تامین مهمات خوشهای اوکراین تهدید کرده بود، در صورت ارسال این مهمات به اوکراین، روسیه نیز از چنین سلاحهایی استفاده خواهد کرد.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، ۱۲ ژوئیه در مسکو ادعا کرد که کشورش نیز مهماتی خوشهای دارد که موثرتر هستند. او گفت که روسیه تاکنون خویشتنداری به خرج داده، اما در صورت تحویل بمبهای آمریکایی به اوکراین، مسکو مجبور به استفاده از ابزار مشابه خواهد شد.
از آنجایی که بسیاری از بمبهای خوشهای اغلب مانند مین فورا منفجر نمیشوند و خطری برای غیرنظامیان به حساب میآیند، از سوی آلمان و ۱۱۰ کشور دیگر در چارچوب کنوانسیون اسلو غیرقانونی اعلام شدهاند. سازندگان و تولیدکنندگان اصلی این سلاحها مانند آمریکا، چین و روسیه اما این پیمان را امضا نکردهاند.