گروه بین الملل: یك روزنامه انگلیسی در گزارشی تحلیلی، مبادله زندانیان میان ایران و آمریکا را گامی مثبت در جهت اعتمادسازی میان دو کشور ارزیابی کرد و نوشت: در شرایطی که تنشهای تهران و واشنگتن همچنان به قوت خود باقی است، باید از هر اقدامی برای تنشزدایی استقبال کرد.
به نوشته روزنامه فایننشال تایمز، «دولت جو بایدن پس از بیش از دو سال گفتوگوهای پر پیچوخم و وقفه در نهایت توانسته است در تلاشهای خود برای تنشزدایی با ایران، تامین آزادی اتباع آمریکایی زندانی در ایران پیشرفت پیدا کند و بهطور بالقوه به یک بحران هستهای خاتمه دهد».
این روزنامه در ادامه با اشاره به انتقال پنج آمریکایی زندانی در ایران به بازداشت خانگی که گام اول از توافق تبادل زندانیان میان تهران و واشنگتن به شمار میآید، آن را یک «اقدام خوشایند» توصیف کرد و نوشت: بر اساس این توافق، بازداشت شدگان در نهایت آزاد خواهند بود تا ایران را ترک کنند. در همین حال، واشنگتن به تهران اجازه می دهد تا به ۶ میلیارد دلار از منابع نفتی منجمد خود در کره جنوبی دسترسی پیدا کند و پنج زندانی ایرانی را نیز آزاد کند.
فایننشال تایمز تاکید کرد که تبادل موفق زندانیان میتواند به ایجاد درجهای از اعتماد میان دو کشور در شرایطی که اصلا وجود ندارد، کمک کند و به تلاشها برای کنترل برنامه هستهای ایران که از زمانی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا بهطور یکجانبه از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ خارج شد، بهطور چشمگیری توسعه یافته است، کمک کند.
این روزنامه همچنین به برخی گزارشهای ادعایی درباره وجود دیگر توافقات میان تهران و واشنگتن اشاره کرد و مدعی شد: «مقامات ایالات متحده و ایران درباره سایر اقدامات تنشزدا صحبت کردهاند که شامل محدود کردن سطح غنیسازی اورانیوم تهران و همکاری بیشتر با آژانس بینالمللی انرژی اتمی میشود. در مقابل، ایالات متحده احتمالاً چشم خود را بر صادرات نفت ایران ببندد، صادراتی که به دلیل تحریمها با مشکل مواجه است».
فایننشال تایمز با بیان اینکه «این رایزنیها کامل نیستند و برای دستیابی به توافق هستهای جدید طراحی نشدهاند» ادعا کرد: اما این گفتوگوها با کند کردن توانمندیهای فعلی برنامه هستهای ایران به پیشرفت تبدیل خواهند شد. ایران در حال غنیسازی اورانیوم در بالاترین سطح خود است و ظرفیت تولید مواد شکافتپذیر کافی برای تولید بمب هستهای را در صورت تمایل در حدود دو هفته دارد.
روزنامه انگلیسی مدعی شد: «اگر پیشرفت برنامه هستهای ایران بدون کنترل ادامه یابد، اسرائیل یا ایالات متحده در مقطعی احساس خواهند کرد که مجبور به پاسخ نظامی هستند. خطر یک محاسبه اشتباه که میتواند باعث درگیری شود نیز واقعی است. هر گونه تلاش برای به تاخیر انداختن این چشمانداز باید به عنوان «عملگرایی دیپلماتیک» تلقی شود. اما راهحل مطلوبتر - دمیدن روحی تازه به توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران خواهد بود که اکنون رو به نابودی است - چیزی که متاسفانه در حال حاضر دور از دسترس به نظر میآید».