گروه بین الملل: همزمان با سفر آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا به کییف، حملات تازه روسیه به اوکراین به کشته شدن دستکم ۱۷ نفر انجامید.
خبرنگار آسوشیتدپرس گزارش داده که اجساد جانباختگان را روی زمین دیده که با کاور پوشانده شده بودند. این حملات تازه در کوستیانتینیوکا در منطقه دونتسک صورت گرفته است.
ساعاتی پیش از آن هم موشکهای روسی اهدافی را در کییف و شهر جنوبی اودسا منفجر کردند که به کشته شدن یک غیرنظامی در اودسا منجر شد اما در کییف تلفاتی به ثبت نرسید.
دنیس شمیهال، نخست وزیر اوکراین گفته که انتظار میرود تعداد کشتهها از این هم بیشتر شود. تصاویر منتشر شده در آسوشیتدپرس وضعیت بسیار تراژیکی را به نمایش میگذارد که افراد جان باخته و مجروح غرق در خون هستند.
مقامهای محلی میگویند ۲۰ مغازه، خطوط انتقال برق و چند ساختمان اداری و مسکونی در اثر این حملات آسیب دیدهاند.
این حملات به یک بازار انجام شده و به گفته ولودیمیر زلنسکی یک کودک هم در بین کشتهشدگان دیده میشود. رئيس جمهوری اوکراین این حمله را محکوم و آنرا اقدامی شرمآور از سوی «روسیه شیطانی» خواند.
زلنسکی همچنین با اشاره به اینکه این یک حمله عمدی به شهری آرام بوده تاکید کرد که «روسیه شیطانی» باید هرچه زودتر شکست بخورد.
اتحادیه اروپا و آمریکا محکوم کردند
اتحادیه اروپا حمله مرگبار روسیه به بازاری در شرق اوکراین را «وحشیانه» خواند و آن را محکوم کرد. سخنگوی اتحادیه اروپا در بیانیهای گفت: «روسیه به ارعاب مردم غیرنظامی اوکراین ادامه میدهد. حملات عمدی به غیرنظامیان جنایت جنگی است. همه عاملان و همدستان این جنایات باید پاسخگو باشند.»
همزمان کاخ سفید نیز حمله روسیه را «وحشیانه» خواند. کارین ژان پیر، سخنگوی جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا گفت: «این حملات وحشیانه روسیه بر لزوم ادامه حمایت از مردم اوکراین در دفاع از خاکشان صحه میگذارد».
تبریک به کییف بابت پیشرویهای اوکراین
وزیر امور خارجه آمریکا، هنگام بازدید از اوکراین گفت، اوکراین پیشرویهای مهمی در ضدحملههای خود مقابل تهاجم نیروهای روس داشته است.
آنتونی بلینکن نخستین مقام عالی آمریکایی است که از زمان شروع ضدحملههای اوکراین در اوایل ماه ژوئن، به کییف سفر کرده است.او در این سفر، از بسته جدید کمکهای ایالات متحده به اوکراین خبر داد که ارزش آن بیش از یک میلیارد دلار است و شامل پشتیبانی از پدافند هوایی اوکراین میشود.
وزیر خارجه ایالات متحده در کنفرانس خبری مشترک با همتای اوکراینی خود، دیمیترو کولبا، به خبرنگاران گفت: «ضدحملههای اوکراین در چند هفته گذشته، پیشرویهای چشمگیری را به دنبال داشته است. این بسته کمکی جدید آمریکا به تداوم این پیشرویها و تسریع آن کمک خواهد کرد.»بلینکن پیش از این نیز پیشرویهای نیروهای اوکراینی را مهم و «بسیار دلگرم کننده» خوانده بود.
برخی رسانههای آمریکایی به نقل از مقامات این کشور که نخواستهاند نامشان ذکر شود، گزارش دادهاند که ضدحملههای اوکراین بسیار به کندی پیش میرود و تاکتیکهای مورد استفاده آنها بسیار ضعیف است.این انتقادها مقامات اوکراینی را خشمگین کرده و کولبا خواستار سکوت منتقدان شده است.
اوکراین تاکنون بیش از دوازده روستا و شهرک را از نیروهای روس باز پس گرفته است.
آمریکا به اوکراین گلولههای اورانیوم تهیشده میدهد
آمریکا اعلام کرده که گلولههای تانک از جنس اورانیوم تهی شده را به اوکراین عرضه خواهد کرد که بخشی از کمکی نظامی و بشردوستانه به ارزش بیش از یک میلیارد دلار به این کشور است.
روسیه این اقدام برای تجهیز تانکهای آبرامز آمریکایی به این مهمات زرهشکن را محکوم کرده است.
این گلولههای ۱۲۰ میلیمتری از جنس اورانیوم تهی شده - بخشی از ۱۷۵ میلیون دلار تجهیزات نظامی ایالات متحده برای اوکراین - برای تانکهای ام۱ آبرامز است که قرار است اواخر امسال به اوکراین تحویل داده شود.اورانیوم تهی یا ضعیف شده، همان اورانیوم طبیعی است که مقدار زیادی - اما نه همه - مواد رادیواکتیو خود را از دست داده است.
اورانیوم یک فلز بسیار فشرده است، بنابراین از اورانیوم ضعیف شده میتوان برای تقویت پوشش زرهی تانکها استفاده کرد. همچنین میتوان آن را بر نوک فشنگ، گلولههای خمپاره و گلولههای تانک قرار داد تا به زره تانک معمولی نفوذ کند.این نوع گلولهها هنگام برخورد به هدف تیزتر میشوند، که توانایی آن را برای نفوذ در زره بیشتر میکند و پس از تماس مشتعل میشوند.
کمیته علمی سازمان ملل متحد در موضوع «آثار تشعشعات اتمی» دریافته است که قرار گرفتن در معرض اورانیوم تهیشده مسمومیت قابل توجهی ایجاد نمیکند، اما یک نهاد دیگر سازمان ملل - آژانس بین المللی انرژی اتمی - میگوید افرادی که با قطعات گلوله های اورانیوم ضعیف شده کار میکنند ممکن است در معرض خطراتی باشند.
سخنگوی پنتاگون در ماه مارس گفت که آمریکا هیچ گونه مهمات حاوی اورانیوم تهیشده به اوکراین نخواهد فرستاد. این اظهارات پس از آن بود که بریتانیا گفت گلولههای زره شکن در اختیار کییف میگذارد.آمریکا همچنین سیستمهای ضدزره، سیستمهای ناوبری هوایی تاکتیکی و مهمات اضافی را برای موشکهای هیمارس در اختیار اوکراین خواهد گذاشت.