گروه جامعه: سطح یخ دریا در قطب جنوب به پایینترین حد بیسابقهای رسیده است. قطب جنوب که اغلب بهعنوان آخرین مرز زمین از آن یاد میشود، سرفصلهای هشدار دهندهای را به خود اختصاص داده است؛ آخرین مورد از مرکز ملی دادههای برف و یخ (NSIDC) دانشگاه کلرادو ایالاتمتحده منتشر شده است که گزارش میدهد سطح یخ دریا در این منطقه در سال جاری به پایینترین حد بیسابقه رسیده است.
این کاهش سطح یخ دریا به قدری قابلتوجه است که حتی کارشناسان باتجربه نیز درک آن را سخت میدانند. والتر مایر، دانشمند تحقیقاتی ارشد در مرکز ملی دادههای برف و یخ، این ارقام را «تقریباً شگفتانگیز» توصیف کرد.یخ دریا که در سطح دریا در مناطق قطب شمال و قطب جنوب تشکیل میشود، نقش مهمی در تنظیم آبوهوای سیاره ما دارد. سطح سفید آن نور خورشید را به فضا منعکس و زمین را خنک میکند.
یخ کمتر دریا به معنای سطوح آب تیره بیشتر برای جذب گرمای خورشید است که منجر به گرمشدن دما میشود، بنابراین، کاهش سطح یخ دریا پیامدهایی فراتر از مناطق قطبی دارد و بر الگوهای آبوهوای جهانی و رویدادهای آب وهوایی تأثیر میگذارد.
این اولین باری نیست که قطب جنوب در مورد سطح یخ دریا هشدار میدهد. این منطقه در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۲۲ شاهد کاهشهای مشابه بود. در حالی که بزرگی قطب جنوب، تقریباً ۱.۵ برابر ایالاتمتحده است اما سنجش میزان بحران آبوهوا را برای دانشمندان چالش برانگیز کرده و نشان میدهد که وضعیت در حال بدتر شدن است.
الگوهای آبوهوایی قطب جنوب بهطور قابلتوجهی تحت تأثیر گرمایش جهانی قرار گرفته است. این قاره از دهه ۱۹۵۰، افزایش دمای ۳.۲ درجه سانتیگراد را ثبت کرده که بیش از سه برابر میانگین جهانی است.علاوه بر این، ائتلاف قطب جنوب و اقیانوس جنوبی بیان میکند که اقیانوسهای منطقه، سریعتر از حد معمول جهانی گرم میشوند و قفسههای یخی آن ۶ برابر سریعتر از دهه ۱۹۸۰ ذوب میشوند، با این حال، رفتار یخ دریا در قطب جنوب همیشه ثابت نبوده است.
نتایج بررسی در مجله Nature نشان میدهد که این کاهش سطح یخ دریا به افزایش دمای اقیانوسها مرتبط است و نشان میدهد که یخ ها از زیر در حال ذوب شدن هستند.نویسندگان این مطالعه اظهار کردند که پوشش یخ دریا در سال جاری تقریباً ۹۳۰ هزار مایل مربع کمتر از حداکثر معمول مشاهده شده در سپتامبر بود و آنها به طرز نگران کنندهای معتقدند که این تغییرات ممکن است دائمی باشد.
کاهش شدید سطح یخ دریا در قطب جنوب بهعنوان یادآوری تکان دهندهای از نیاز به مبارزه با تغییرات آبوهوایی است. از آنجایی که این تغییرات برگشتناپذیر میشوند، این مطالعه ضرورت فوری تغییرات سیاست و اقدام جهانی را برجسته میکند.