گروه سیاسی: بررسی ادوار انتخاباتی مجلس حکایت از آن دارد که کمترین میزان مشارکت در انتخابات ۱۴۰۲ و بیشترین میزان مشارکت در انتخابات مجلس پنجم رقم خورده است.
به گزارش خبرآنلاین، «مشارکت در انتخابات» کلیدواژه پرتکرار و مهم در بیانات رهبری بوده است که در همه ادوار انتخاباتی، آن را اصلی کلیدی دانسته اند.
ایشان برخلاف ادوار قبل، امسال در تاریخ ۱۵ فررودین در دیدار رمضانی مسئولان و کارگزاران نظام، انتخابات اسفند ۱۴۰۲ را بسیار مهم ارزیابی کرده و بر ۴ اصل امنیت، مشارکت، سلامت و رقابت در انتخابات اسفندماه تاکید کرده بودند تا ضرورت مشارکت حداکثری در انتخابات پیش رو را به نهادهای اجرایی و نظارتی، احزاب و تشکلهای سیاسی و مردم یادآوری کنند؛ بنابراین همه نگاهها به هیأتهای اجرایی و نظارت دوخته شده بود تا ببینند منویات رهبر انقلاب چه میزان بر عملکردشان تاثیر خواهد داشت؟
خروجی عملکرد هیاتهای اجرایی و نظارتی، اما نشان داد که توصیههای کلیدی رهبر انقلاب مبنی بر افزایش مشارکت در انتخابات، تاثیر چندانی نداشت. چه نتایج اعلام شده از سوی هیاتهای اجرایی و چه بررسی نهایی صلاحیتها در هیاتهای نظارتی آن چیزی نبود که تصور میشد. هرچند تعداد کاندیداهای تایید صلاحیت شده بسیار بیشتر از ادوار گذشته بود، اما حضور چهرههای شاخص و افرادی که هیجان انتخاباتی را به جامعه تزریق کنند و زمینه ساز انتخابات رقابتی و مشارکتی شوند بسیار کمرنگ بود.
رکوردزنی انتخابات ۱۴۰۲ در میزان مشارکت
در چنین فضایی، انتخابات مجلس دوازدهم و خبرگان ششم ۱۱ اسفندماه برگزار شد. انتخاباتی که پیش بینی میشد مشارکتی حداقلی در آن رقم بود و چنین نیز شد.
طبق اعلام رسمی وزارت کشور، میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس دوازدهم ۴۱ درصد بوده است؛ یعنی از ۶۱ میلیون ایرانی واجد شرایط رأی دادن، ۲۵ میلیون نفر پای صندوقهای رأی رفتند. این کمترین میزان مشارکت مردم ایران در ۱۲ دور انتخابات مجلس بعد از انقلاب بوده است.
بیشترین و کمترین میزان مشارکت در ۱۲ دوره انتخابات مجلس
بررسی ۱۲ دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از پیروزی انقلاب اسلامی، بر اساس اعلام رسمی وزارت کشور و خبرگزاریهای ایرنا و عصرایران نشان میدهد که در طول این سال ها، بیشترین میزان مشارکت به پنجمین دوره از انتخابات پارلمان باز میگردد. این دوره از انتخابات که در در تاریخ ۱۸ اسفندماه سال ۷۴ برگزار شد؛ مشارکت ۷۱ درصد بود و ۲۴ میلیون ایرانی پای صندوقهای رای رفتند تا وکلای خود را راهی پارلمان کنند. جامعه روحانیت مبارز جناح پیروز در این دوره از انتخابات بود.
آنگونه که آمارها گویای واقعیت هاست، کمترین میزان حضور مردم در انتخابات به نام مجلس دوازدهم رقم خورده است. انتخاباتی که در آن ۲۵.۰۰۰.۰۰ نفر؛ یعنی ۴۱ درصد در سراسر کشور به پای صندوق رأی رفتند تا تکلیف ۲۹۰ نماینده مجلس را مشخص کنند. مجلس روی کار آمده تا این لحظه که تکلیف ۲۴۵ کرسی مشخص شده و ۴۵ کرسی بلاتکلیف است ترکیبی از نمایندگان شانا، امنا، صدای ملت و شورای وحدت است و طیف واحدی اکثریت را در دست ندارد.