گروه اقتصادی: وضعیت اقتصادی کشور در پایان سال 1402 به سمتی حرکت کرد که صف طلا فروشیها و ارز بسیار طولانیتر از بازار بورس شد. بازار بورسی که اعتماد گذشته به آن وجود ندارد و سرنوشت دقیقی پیش روی آن نیست. اما بازار بورس به واقع کدام سمت را برای حرکت انتخاب میکند؟
به گزارش انخاب،رحمان رحیمی، کارشناس بورس، درباره وضعیت بورس در سه ماه اول سال 1403 گفت: در سه ماه اول سال قطعاً سقف تاریخی بورس را خواهیم شکاند و شاخص بورس بالای 2 میلیون و 500 خواهد رفت. هرچند روند میتوانست خیلی بهتر باشد. البته این خبر خیلی خوشحالکننده نیست چون به خاطر تورم این اتفاق رخ میدهد هرچند نمیتواند مدعی بود که سرمایه در مقابل تورم حفظ میشود.
وی در ادامه درباره چالشهای بازار بورس در سال 1403 بیان کرد: حلقه مفقودهای که ما در بازار سهام ایران دارم بحث اعتماد است. مردم به شرکتهای بدقول خودروساز اعتماد میکنند و ماشین ثبت نام میکنند، در حالیکه ماشینها کیفیت هم ندارند؛ یا در بازار طلا قبل از عید دیدیدم که چه برخوردی شد و طلا هم سقفهای جدیدی را ثبت میکند. کسی که بهمن ماه طلا خرید الان سود کرده است و با این نگاه به بورس اعتماد ندارند. اندک افرادی که در بازار سهام هستند بعد از نوسانگیری با 10 درصد سود، سعی میکنند پول خود را حفظ کنند و اعتمادی برای فعالیت بیشتر ندارند. بازارهای متشنج مانند خودرو و طلا و مسکن جذابیت بیشتری پیدا کردهاند.
این کارشناس بورس سپس در رابطه با ضعیف شدن بازار بورس اظهار داشت: سال 99، اگر 700 میلیون سکه میدادید، کل بازار سهام ایران را میخریدید اما الان 200 میلیون سکه ارزش دارد. ما در کفترین قیمت تاریخی بازار سهام هستیم و قاعدتاً باید یک رشد منطقی در بازار سرمایه ایجاد شود. به علت فرصت سوزی که دولت در بازار بورس کرد، ما به امروز رسیدیم، درحالیکه میشد تورم را با بورس کنترل کرد. چرا الان طلا اینقدر حباب دارد؟ چون مردم اعتماد کردهاند. حبابی که چند سال در طلا وجود داشته باشد دیگر حباب نیست و قیمت واقعی سکه شده است. در بازار سهام این اعتقاد وجود ندارد. با یک دستورالعمل و نامه و تصمیمگیری دولتی، سهام دارها به یکباره متضرر میشوند.
رحیمی درباره روند بورس تا پایان سال گفت: از سه ماه دوم تا آخر سال، شاخص کل بین 2.5 تا 3 باشد و بیش از این نخواهد شد. اگر مقداری تنشهای بازار کاهش پیدا کند و مقداری نرخ طلا منطقیتر شود، خرید طلا برای سودهای ماهانه مناسبتر از بورس است. ما در بورس سرمایهگذاری بلندمدت نداریم؛ کسی که علم و دانش مناسبی دارد باید وارد بازار سرمایه شود.