به روز شده در ۱۴۰۳/۰۴/۱۲ - ۰۰:۳۷
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۴/۰۲ ساعت ۱۰:۱۷
کد مطلب : ۴۷۷۳۳۹
توسعه کشت پاییزه با هدف نجات منابع آب

حمایت از روستاها به‌عنوان بستر تولید

حمایت از روستاها به‌عنوان بستر تولید
گروه اقتصادی: بخش کشاورزی که تامین‌کننده امنیت غذایی کشور است، از آن بخش‌های مهمی اقتصادی است که کمتر به آن توجه می‌شود در حالی که بدون فعالیت سازنده در این بخش نه تنها سفره مردم خالی خواهد ماند بلکه بحران آب کشور هم تشدید می‌شود.

به گزارش اقتصادآنلاین،این بخش استراتژیک در جریان رقابت‌های انتخاباتی هم مظلوم واقع شده است و از میان 6 نامزد انتخابات ریاست جمهوری، این تنها پزشکیان است که برنامه مدونی برای بخش کشاورزی ارائه کرده است و دیگر نامزدها، به ارائه وعده‌های رنگارنگ به کشاورزان پرداخته‌اند.

مسعود پزشکیان تنها نامزد انتخابات ریاست جمهوری است که دو مدرک تحصیلی دارد. وی که متولد ۷ مهر ۱۳۳۳ در مهاباد است، در هنرستان کشاورزی ارومیه، دیپلم صنایع غذایی گرفت. اما بعد از خدمت سربازی به پزشکی علاقه پیدا کرد و با دریافت دومین دیپلم، راهی دانشکده پزشکی شد.

بنابراین می‌توان گفت او یک اطلاعات پایه و اولیه درباره کشاورزی دارد که می‌تواند به اصلاح روند تولید در بخش کشاورزی به‌عنوان بزرگترین مصرف کننده آب در کشور و اصلی‌ترین متهم در ایجاد بحران آب کمک کند.

وی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری تاکید کرد که از بچگی روی زمین کشاورزی مادربزرگش به امر کشاورزی مشغول بوده و گندم، سیب زمینی و سیب می‌کاشته است. این روزها هم فرزندانش روی زمینی مشغول کشت و کار هستند.

پزشکیان در این برنامه تلوزیونی در پاسخ به سئوالی درباره ضایعات محصولات کشاورزی و راهکاری که سبب شود دسترنج کشاورزان به خوراک دام تبدیل نشود، گفت: کشاورزان ما گروه زحمت‌کشی هستند. اصولا وزارت جهادکشاورزی و سازمان‌هایی که در استان‌ها وجود دارند اگر اطلاعات زمین و کشت را داشته باشند و بتوانند بازار داخلی و خارجی را شناسایی کنند، می‌توانند به کشاورزان اطلاعات درستی بدهند که چه بکارند.

وی همچنین بر آموزش کشاورزان تاکید کرد و افزود: باید وزارت جهاد کشاورزی به این قشر آموزش بدهد که چگونه بکارند، با کیفیت بالا بکارند و به این عزیزان کمک کنند که آن چیزی که می‌کارند را بدون واسطه به بازارهای در داخل و خارج که قبلا شناسایی شده، ارسال کنند.

به اعتقاد پزشکیان، بیشتر کشاورزان ما هزینه کاشت، داشت و برداشت را در زمان فروش دریافت نمی‌کنند. اگر مزد کارگری خودشان را از بهای پرداخت شده برای تولید حذف کنیم، کشاورزان حتی ضرر هم می‌کنند.وی ادامه داد: در خیلی جاها باید تلاش کنیم که کشاورزان حاصل دسترنج خود را دریافت کنند. صدای آنها را بشنویم و پاسخگوی مسایل آنها باشیم. اگر چارچوب‌ها را درست کنیم، ضایعات کاهش می‌یابد.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: در صورت پیروزی برای حل مشکل ضایعات بخش کشاورزی، برنامه تدوین می‌شود. باید کاری کنیم که بذر، نهاده و کود راحت و با قیمت مناسب به دست مصرف کننده برسد. خیلی وقت‌ها نهاده‌ها خیلی گران‌تر از چیزی است که باید باشد.

تدوین برنامه‌های متنوع در ستاد کشاورزی پزشکیان
علی اکبر مهرفرد که در دولت روحانی معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی بود و اکنون عضو ستاد کشاورزی پزشکیان است، درباره برنامه‌های در دست تدوین در این ستاد به  گفت: یکی از این برنامه‌ها، حمایت از روستا به‌عنوان بستر تولید محصولات کشاورزی است. این سیاست جنبه اجتماعی دارد.وی ادامه داد: یکی دیگر از برنامه‌ها تاکید بر تولید محصولات اساسی است اما این سیاست در قالب خود اتکایی در تولید محصولات اساسی به‌ویژه توسعه کشت پاییزه و استفاده بیشتر از آب سبز پیگیری خواهد شد.

برنامه‌ریزی برای حفظ امنیت غذایی و حل بحران آب
در شرایطی که هیچ یک از نامزدها برای ابر بحران کشور یعنی افت سطح سفره‌های زیرزمینی و کاهش منابع آبی برنامه‌ای ندارند، به گفته مهرفرد ستاد پزشکیان در تلاش است تا برای توسعه کشت پاییزه کلزا، گندم و جو که قابلیت کشت در پاییز را دارند، برنامه ارائه دهد.

این عضو ستاد کشاورزی پزشکیان یادآور شد: منظور از آب سبز استفاده از آب باران است. ما تلاش می‌کنیم که بتوانیم از بارندگی‌ها در کشور بیشتر استفاده کنیم. برای دستیابی به این هدف سعی شده کشت پاییزه توسعه یابد و آب باران جایگزین برداشت آب زیرزمینی شود.

وی اضافه کرد: در تمام استان‌ها قابلیت کشت پاییزه را داریم منتهی میزان این کشت به لحاظ کمیت متفاوت است. استان‌های پرباران و کم باران داریم و همواره در کشاورزی سعی می‌کنیم با برنامه مناسب کشت؛ از آب سبز استفاده کنیم.

مهرفرد گفت: متاسفانه عمده کشت چغندر قند -که محصولی آب‌بر است- بهاره و تابستانه است. بنابراین کشاورزان مجبورند از آب زیرزمینی استفاده کنند. سیاستی که داریم آن است که درصد عمده چغندر قند بهاره و تابستانه را به پاییزه تبدیل کنیم.

وی اضافه کرد: در خوزستان، ایلام و فارس امکان کشت پاییزه چغندر وجود دارد و می‌توان کشت چغندر را به این فصل منتقل کرد.این عضو ستاد پزشکیان با اشاره به برنامه‌هایی که در دولت روحانی در بخش کشاورزی اجرا شد، بیان کرد: در برنامه‌های آن دوره، ۲۰ هزار هکتار از مجموع ۱۰۰ هزار هکتار سطح زیر کشت چغندر را به سمت کشت پاییزه آوردیم.

اتکای بیشتر بر تشکل‌های مردمی
مهرفرد درباره برنامه‌های دیگر ستاد کشاورزی پزشکیان توضیح داد: برنامه‌هایی در راستای حمایت از تولیدکنندگان در قالب بیمه، ارائه کمک فنی و اعتباری، تامین نهاده، ماشین آلات و امثالهم در دست تدوین است.

وی اضافه کرد: پررنگ کردن و تا حدودی محور قرار دادن تشکل‌های مردمی و کشاورزی مورد تاکید است. برنامه‌های تدوین شده باید به کاهش شکاف بین تولیدکننده و مصرف کننده منتهی شود.
این عضو ستاد کشاورزی پزشکیان درباره برنامه‌های حمایتی این نامزد انتخاباتی گفت: برنامه‌هایی برای حمایت از بیمه و بازنشستگی کشاورزان در دست تدوین است. بحث‌های مربوط به رفع چالش تامین سوخت یا حامل‌های انرژی برای چاه‌های کشاورزی و توسعه برقی کردن چاه‌های کشاورزی در ستاد پیگیری می‌شود.

وی با تاکید بر احیا و مرمت قنات‌ها، حفاظت از منابع پایه شامل آب و خاک و افزایش بهره‌وری منابع تولید را جزء محورهای اصلی تدوین برنامه در ستاد دانست.مهرفرد گفت: اولویت دادن به فعالیت‌های دانش بنیان، توجه ویژه به زنجیره‌های ارزش، صیانت از جنگل‌ها و مراتع، توسعه آبخیزداری و توسعه کشت فراسرزمینی از دیگر برنامه‌هایی است که در راستای حفاظت از منابع پایه در دست تدوین داریم.
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها