گروه بین الملل: مدت زمان زیادی به طول نیانجامید که پس از سوء قصد نافرجام به جان "دونالد ترامپ" باعث کشته شدن یکی از شرکت کنندگان در آن میتینگ و مجروح شدن دو تن دیگر شد توجه تحلیلگران سیاسی به موضوعی مهم و غیر قابل انکار معطوف شد: معنای این سوء قصد چیست و برای ترامپ از نظر سیاسی چه پیامدهایی به دنبال خواهد داشت؟
به گزارش فرارو به نقل از وُکس؛ در میان مفسران و کاربران رسانههای اجتماعی اساسا دو واکنش غریزی و متضاد جداگانه در این باره وجود داشته است. اولین واکنش مبتنی بر این استدلال بوده که سوء قصد اخیر به جان ترامپ به مثابه یک امتیاز سیاسی برای او در انتخابات خواهد بود و احتمال پیروزی اش در ماه نوامبر را افزایش میدهد. واکنش دوم مبتنی بر این استدلال بوده که نباید چندان غافلگیر شد و ممکن است سوء قصد تفاوت چندانی در نتیجه انتخابات ایجاد نکند. بدون اطلاع از آینده واقعا نمیتوانیم با اطمینان خاطر در این باره نظر دهیم، اما در هر یک از دو استدلال یاد شده نکاتی وجود دارند که تا حدی قانع کننده هستند. در اینجا به تشریح دو استدلال ذکر شده خواهیم پرداخت:
آیا حادثه تیراندازی کمک بزرگی به ترامپ خواهد بود؟
تاریخ مملو از نمونههایی از رهبرانی است که از یک سوءقصد جان سالم به در برده اند و از آن موضوع به عنوان بهانهای برای تمرکز قدرت و سرکوب آزادیهای مدنی استفاده کرده اند. از آنجایی که ترامپ در قدرت نیست در حال حاضر نمیتواند این کار را انجام دهد و پرسش اصلی این است که آیا حادثه تیراندازی اخیر بر توانایی او برای پیروزی در انتخابات ماه نوامبر تاثیر میگذارد یا خیر. بسیاری (از جمله برخی از منتقدان پر سر و صدای ترامپ) بر این باورند که به دلیل ترکیبی از دلایل ذیل شانس پیروزی او در انتخابات نوامبر به طور چشمگیری افزایش یافته و حادثه تیراندازی به این برد انتخاباتی احتمالی کمک میکند.
آنان استدلال میکنند که سوء قصد اخیر پایگاه MAGA یا طرفداران افراطی ترامپ را فعال میکند. در بخش عمده سال جاری پرسشهایی در این باره مطرح شده بود که آیا پایگاه حامیان ترامپ به طور خاص در مقایسه با سالهای پیش قابلیت بسیج کم تری داشته اند یا خیر. در طول سال گذشته کارزار ترامپ با جمع آوری کمکهای مالی کوچک دست و پنجه نرم میکرد. این وضعیت پس از محکومیت جنایی ترامپ در تاریخ ۳۰ مه تغییر کرد و باعث افزایش گسترده کمکهای مالی به کارزار ترامپ شد که حاشیه برتری بایدن در این باره را از بین برد. شاید سوء قصد به ترامپ نیز کاتالیزور مشابهی باشد: یک شوک برق آسا باعث جلب توجه بیشتر پایگاه حامیان ترامپ به سوی او میشود و تضمین میکند که آنان حتما پای صندوقهای رای حاضر خواهند شد.
هم چنین، سوء قصد اخیر به جان ترامپ ممکن است باعث شود او بتواند همدردی را در میان رای دهندگان به سوی خود جلب کند. گاهی اوقات اگر یک سیاستمدار برجسته هدف گلوله قرار گیرد، اما زنده بماند موجی از همدردی و حمایت از او ایجاد میشود. برای مثال، هنگامی که "رونالد ریگان" رئیس جمهور اسبق امریکا در سال ۱۹۸۱ هدف اصابت گلوله قرار گرفت و به شدت مجروح شد میزان رضایت افکار عمومی از او از حدود ۶۰ درصد به حدود ۶۸ درصد طبق نتیجه نظرسنجی انجام شده توسط گالوپ افزایش یافت.
برای ترامپ تصاویر منتشر شده از لحظه سوء قصد علیه او میتواند به نفع اش تمام شود. عکسهای گرفته شده از او درست پس از تیراندازی صورت گرفته صورت خونین ترامپ با مشت گره کرده بالا برده شده او را نشان میدهند و پشت سرش پرچم امریکا نمایان است. طرفداران او در رسانههای اجتماعی اظهار داشتند که حرکت ترامپ نشان دهنده عزم و اراده سرسختانه او برای پیروزی است و بسیاری از انان حادثه اخیر را با حادثه تیراندازی سال ۱۹۱۲ میلادی علیه "تئودور روزولت" در جریان سخنرانیای در کارزار انتخاباتی اش مقایسه کرده اند تیراندازیای که هنگام به پایان رسیدن سخنرانی روزولت انجام شد. البته این مقایسه کاملی نیست، زیرا ترامپ سخنرانی خود را به اتمام نرساند و روزولت نیز در آن انتخابات متحمل شکست شد.
این شرایط میتواند سبب شود رای دهندگانی با میزان پایین اعتماد به سیاستمداران به سمت ترامپ جلب شوند. اکنون یک روند کلی بر سیاست امریکا حاکم است و آن این که رای دهندگان با سطح اعتماد پایین در جامعه و نظام سیاسی در کلیت آن در حال چرخش به راست هستند.
صرفنظر از حقایق پیرامون تیراندازی اخیرا صورت گرفته نظریههای توطئه پیرامون آن نیز مطرح شده اند با این مضمون که "آنان" متشکل از دموکراتها، رسانهها و "قدرتهای در سایه" میخواستند ترامپ کشته شود و به نوعی مقصر و مسئول بروز حادثه تیراندازی اخیر هستند. برخی از متحدان ترامپ در حال حاضر به طور علنی این استدلال را مطرح میکنند. اگر این استدلال از سوی بخش عمدهای از جامعه امریکا خریدار داشته باشد میتواند مزیت نوظهور حزب جمهوری خواه را در میان رای دهندگان به سطح پایین به سیاستمداران گسترش دهند.
آیا تیراندازی اخیر علیه ترامپ تفاوت چندانی ایجاد نخواهد کرد؟
اغلب زمانی که مفسران یک لحظه سیاسی را تغییر دهنده بازی میدانند، مفید است که یک گام به عقب برداریم و با دیده شک و تردید به موضوع نگاه کرده و از خود بپرسیم: آیا واقعا چیز زیادی را تغییر خواهد داد؟
هنوز نزدیک چهار ماه به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری امریکا باقی مانده است. از هم اکنون تا ۵ نوامبر ۲۰۲۴ زمان زیادی باقی مانده است. هفته گذشته داستان اصلی انتخابات آن بود که آیا "جو بایدن" میتواند به عنوان نامزد حزب دموکرات در انتخابات باقی بماند یا خیر. روشن نیست که آیا حادثه تیراندازی اخیر تنها رویدادی است که در ادامه مسیر کارزار انتخاباتی رخ داده یا حوادث بیش تری در راه هستند. نتایج نظرسنجیها در طول رقابت چند ماه گذشته بایدن و ترامپ ثابت بوده و با تغییر چندانی همراه نبوده است. برای مثال، عملکرد بد بایدن در مناظره اخیر یکی از بغرنجترین رخدادهای کارزار انتخاباتی بود، اما تنها حدود ۲ امتیاز جایگاه او را در میانگین نظرسنجیهای ملی کاهش داد. در نتیجه، تکان خوردن شدید نتایج نظرسنجی درباره میزان اقبال عمومی نسبت به ترامپ و بایدن بسیار دشوار بوده است. اکثر رای دهندگان دیدگاه شان درباره ترامپ مدت هاست که شکل گرفته و بعید به نظر میرسد که نظرشان به دلیل حادثه تیراندزی علیه او تغییر کند. حتی اگر یک "جهش همدردی" کوتاه مدت برای ترامپ وجود داشته باشد ممکن است تا زمان برگزاری انتخابات دوام نیاورد. همدردی با ریگان در حادثه تیراندازی علیه او تنها چند ماه پس از آن رخداد به طول انجامید. هم چنین، طرح استدلالهایی مبنی بر آن که دموکراتها یا دلالان قدرت در سایه مقصر تیراندازی علیه ترامپ بودند ممکن است برای بسیاری از رای دهندگان در میان عموم مردم امریکا قانع کننده نباشد.
بنابراین، سوء قصد به جان ترامپ پیروزی او را تضمین نمیکند، اما میتواند به شانس او برای پیروزی کمک کند. با این وجود، کارزار انتخاباتی ادامه دارد و ممکن است حوادثی بیش از آن چه در روز شنبه رخ داد را در طول این مسیر شاهد باشیم.