گروه علمی: پوکی استخوان نوعی بیماری خاموش است که متاسفانه در سالهای اخیر آمار رو به رشدی را از مبتلایان خود برجای گذاشته است؛ بیماری که دهها دلیل و علت آن را به سمت فرد میکشاند و سلامت زندگی اش را به خطر میاندازد. در بخشهای قبلی بطور کامل درباره راههای پیشگیری از پوکی استخوان و موارد دیگری همچون علل و درمان صحبت کردیم و حالا در این بخش درمورد ارتباط پوکی استخوان و چاقی خواهیم گفت.
ارتباط چاقی و پوکی استخوان
به گزارش ایسنا، چاقی و پوکی استخوان دو بیماری شایع سلامتی هستند که میلیونها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهند. چاقی وضعیتی است که با تجمع بیش از حد چربی در بدن مشخص میشود، در حالی که پوکی استخوان وضعیتی است که در آن استخوانها ضعیف و شکننده میشوند و خطر شکستگی را افزایش میدهند. اگرچه ممکن است به نظر بی ارتباط باشند، اما تحقیقات اخیر ارتباط بین چاقی و پوکی استخوان را نشان داده است.
برخلاف تصورات قدیمی که چاقی را به عنوان یک عامل محافظتی در برابر پوکی استخوان تلقی میشد، پوکی استخوان در افراد دارای اضافه وزن بیشتر دیده میشود. مطالعات اخیر نشان داده است که چاقی ممکن است خطر شکستگی استخوان را در گروه خاصی افزایش دهد. رابطه بین چاقی و پوکی استخوان پیچیده و چند عاملی است که شامل عوامل مختلف فیزیولوژیکی، متابولیک و سبک زندگی است.
چاقی و پوکی استخوان چندین عامل ژنتیکی و محیطی مشترک دارند. مجموعه قابل توجهی از شواهد نشان میدهد که توده چربی ممکن است اثرات مفیدی بر استخوان داشته باشد با این حال، آخرین مطالعات اپیدمیولوژیک و بالینی نشان داده است که سطح بالای توده چربی نیز ممکن است یک عامل خطر برای پوکی استخوان و شکستگیهای استخوانی باشد. عدم تعادل هورمونی مرتبط با چاقی، افزایش تجمع چربی در کبد و مغز استخوان و التهاب سیستمیک به طور غیرمستقیم باعث ضعیف شدن و شکننده شدن استخوانها میشود.
نکته
در حالی که کاهش وزن ممکن است عوامل متابولیک را بهبود بخشد؛ فراموش نکنید که کاهش وزن بیش از حد سریع نیز میتواند خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد.