گروه اقتصادی: قیمت خودرو طی هفته جاری فراز و نشیب کمسابقهای را تجربه کرد. چنانکه پس از ترور دبیرکل حزبالله، اغلب محصولات جهش عجیبی را از خودرو بر جای گذاشتند و دوباره به روند رکودی بازگشتند. اما حملات موشکی سپاه پاسداران به اسرائیل بار دیگر معادلات بازار را بر هم ریخت. اما آینده بازار درنهایت چه میشود؟
به گزارش تجارت نیوز، قیمت خودرو این هفته را بیش از هر مولفهای تحت تاثیر تنشهای خاورمیانه پشت سر گذاشت. حال در پیشبینی شرایط بازار خودرو، بیشتر کارشناسان بازار هفته پیش رو را هم متاثر از تداوم این تنشها میدانند.
شاید مناقشات بینالمللی تاثیر مستقیم و چندانی روی بازار خودرو نداشته باشند و حتی انتظارات را به سمت روند کاهشی سوق دهند، اما دیگر این دلار است که برای بازار خودرو ایران نرخ تعیین میکند. آنچه طی هفته جاری نیز رخ داد، گواه محکمی بر این فرض است.
چنانکه یک روز پس از هدف قراردادن مقر حزبالله در بیروت توسط اسرائیلیها، نرخ دلار در بازار ایران رشد ۲۰۰۰ تومانی را تجربه کرد و بلافاصله هیجات ارزی در بازار خودرو هم تخلیه شد. در حالی که طی روزهای یکشنبه، دوشنبه و سهشنبه هفته جاری، بازار روند رو به آرامش و رکودزدهای را در پیش گرفته بود، پاسخ موشکی سپاه پاسداران به حملات اسرائیلیها، از صبح چهارشنبه موج جدیدی از افزایش قیمت خودرو را در بازار مستولی کرد. روندی که طی دیروز و امروز هم در بازار تا حدی به چشم میخورد و معاملهگرانی که در این روزها دست از معامله کشیدهاند، دیگر چشمانتظار آینده این جنگافروزیها هستند.
پیشبینیها از قیمت خودرو چیست؟
پیشبینیها درباره هفته پیش رو بیشتر روی این موضوع تاکید دارند که در صورت تداوم جنگافروزیها و پاسخ احتمالی اسرائیل به ایران، متعاقب بازار ارز، طوفان دیگری در بازار خودرو به پا میشود. اما اگر طرفین از مواضع تهاجمی خود عقبنشینی کنند، بازار خودرو نیز طبیعتا در همین هفته به رکود سابق بازمیگردد.
البته اسرائیلیها شب گذشته موج دیگری از حملات به بیروت را آغاز کردند و این بار هاشم صفیالدین، جانشین احتمالی حسن نصرالله، را هدف موشکهای متعدد خود قرار دادند. اقدامی که نشان میدهد احتمالا سیاستهای جنگطلبانه آنها احتمالا تداوم داشته باشد و بازار خودرو ایران هفته پیش رو را هم در شرایط مشابه هفته جاری آغاز کند.
در این میان برخی نیز بر این عقیدهاند که در شرایط تنش نظامی و افزایش احتمال جنگ، بازار خودرو دچار سقوط آزاد میشود؛ اما با توجه به تاثیرپذیری بازار خودرو ایران از نرخ ارز، در واقع این تورم دلاری است که در این بازار تخلیه میشود. اما در صورت استمرار شرایط مناقشهای یا بروز شرایط جنگ نظامی، طبیعتا در بلندمدت ریسک نگهداری خودرو بهعنوان سرمایه افزایش مییابد و در چنین شرایطی ترمز افزایش قیمت خودرو کشیده میشود.
بازار خودرو همچنان درجا میزند
در همین زمینه بابک صدرایی، کارشناس بازار خودرو، نیز به تجارتنیوز گفت: بازار خودرو ایران، به مسائل سیاسی و بینالمللی حساسیت نشان میدهد؛ چراکه این مسائل بیش از هر اتفاق دیگری، بازار ارز را متاثر از خود میسازد. در چنین شرایطی گاهی مخاطبان بازار در طرف عرضه و تقاضا رفتار هیجانی از خود نشان میدهند.
او ادامه داد: چنین رفتاری طی هفته جاری هم بهوضوح مشاهده شد و بازار خودرو در واکنش به مناقشات خاورمیانه نوسانی در محدوده پنج درصد از خود بر جای گذاشت و درنهایت هم به همان کانالهای قبلی بازگشت. پیشبینی صدرایی هم از بازار این است که به احتمال فراوان محصولات مختلف داخلی، مونتاژی و وارداتی در محدوده قیمتی کنونی بمانند و درنهایت تغییر چندانی به ثبت نرسانند. ازجمله آنکه دولت چهاردهم بهتازگی فعالیت خود را آغاز کرده و سعی در اجرای سیاست تثبیت قیمتی دارد.