گروه علمی: افرادی که در خانوادههای سختگیر بزرگ شدهاند، ممکن است به صورت ناخودآگاه، علائم افسردگی خود را پنهان کنند و درباره احساسات خود صحبت نکنند.به گزارش همشهری آنلاین،با آن که سالها است فرهنگ توجه به سلامت روح و روان و کمک گرفتن از تراپی و دارودرمانی بین مردم ارتقا پیدا کرده، اما هنوز هستند کسانی که اختلالات روحی خود را پنهان میکنند تا دیگران متوجه آن نشوند و به این ترتیب میخواهند خود را مثل همیشه قوی و بینقص و شاد نشان دهند.
یکی از اختلالات روانی که خیلیها سعی در پنهان کردن آن دارند، به افسردگی پنهان معروف است. نشانههای افسردگی پنهان هیچ تفاوتی با افسردگی آشکار ندارد اما فرد به دلایل اجتماعی و فرهنگی رایج در جامعه، تاثیرات مخرب رسانهها که مدام از افراد میخواهند ضعف نشان ندهند و نیز احتمالا به دلیل ناتوانی در ابراز درست احساسات اجازه نمیدهد علائم بیماریاش آشکار شود و حتی آن را انکار میکند. البته گاهی خود فرد نیز به دلایل مختلف، متوجه افسردگی خود نمیشود و گاهی یکی از نزدیکان به او یادآوری میکند که ممکن است دچار افسردگی شده باشد.
علائم افسردگی پنهان
افسردگی پنهان، یک شکل از اختلال افسردگی است که علائم آن ممکن است به وضوح آشکار نباشد و ممکن است فرد حتی ظاهر و عملکرد مثبتی داشته باشد. در حالی که درگیر علائم عمیق افسردگی است. این نوع افسردگی میتواند تشخیص را هم دشوارتر کند. چراکه افراد مبتلا اغلب تلاش میکنند تا احساسات خود را پنهان کنند و زندگی روزمره خود را به صورت عادی ادامه دهند.
افسردگی پنهان مانند افسردگی آشکار علائمی دارد که خود فرد بهتر از بقیه، آنها را در خود مشاهده میکند. اینجا ۱۰ مورد از این علائم و نشانهها را عنوان میکنیم.
تظاهر به شادی
افراد مبتلا به افسردگی پنهان ممکن است به نظر برسد که خوشحال و پرانرژی هستند، اما در واقع در درون خود احساس ناامیدی و ناراحتی دارند.
خستگی مفرط و مداوم
خستگی و کاهش انرژی حتی پس از استراحت کافی میتواند نشانهای از افسردگی باشد.
تغییر در الگوی خواب
افراد افسرده عمدتا دچار تغییر در الگوی خواب میشوند؛ بعضی از آنها خوابشان کوتاه و بریدهبریده است، برخی دچار پرخوابی میشوند، بعضیها در طول شب نمیخوابند و استرس را هم به دوش میکشند.
تغییر در الگوی غذا خوردن
کاهش یا افزایش اشتها و تغییرات وزن بدون دلیل مشخص، یکی از دلایل افسردگی است.
از دست دادن علاقه به فعالیتها
کاهش علاقه به فعالیتهایی که قبلاً لذتبخش بود، یکی دیگر از نشانهها است. حتی اگر فرد هنوز به این فعالیتها ادامه دهد.
زودرنج شدن به شکل غیرطبیعی
این افراد در واکنش به انتقادها و حرفهای دیگران به شدت ناراحت و دلخور میشوند و حتی دلشان میشکند.
احساس بیارزش بودن
احساسات شدید بیارزشی، گناه و خودسرزنشگری، حتی در مواردی که به نظر دیگران بیاهمیت میآید.
کاهش شدید اعتماد به نفس
معمولا افرادی که دچار اختلال افسردگی میشوند، اعتماد به نفس خود را از دست میدهند. همین یک مورد میتواند آسیبهای زیادی برای آنها به دنبال داشته باشد.
استرس و اضطراب
این افراد استرس و اضطراب زیادی را در طول روز تجربه میکنند اما چون دوست ندارند آن را نشان دهند، انکارش میکنند و دنبال درمانش هم نمیروند. این مورد مخصوصا در مردها که در فرهنگ ما از کودکی به آنها آموزش داده شده که قوی باشند، خیلی زیاد است.
مشکل تمرکز، توجه و حافظه
دشواری در تمرکز، تصمیمگیری و به یاد آوردن اطلاعات از نشانههای افسردگی در مبتلایان است.
داشتن افکار و احساسات منفی و حس ناامیدی
این افراد نسبت به زندگی و آینده، افکار و احساسات منفی دارند و حتی خیلی ازاوقات تسلیم ناامیدی میشوند.
چرا افسردگی خود را انکار میکنیم؟
روانشناسان میگویند گاهی نیاز به پنهان کردن نقصها، اختلالات یا مشکلات میتواند نشانهای از کمالگرایی باشد. افرادی که در خانوادههای سختگیر بزرگ شدهاند، ممکن است به صورت ناخودآگاه، علائم افسردگی خود را پنهان کنند و درباره احساسات خود صحبت نکنند یا حتی درباره آن دروغ بگویند.
گاهی نیز افراد از آنجا که هیچ وقت در زندگی جواب و واکنشی در مقابل بیان مشکلات خود نگرفتهاند، سکوت و کمک نگرفتن از بقیه را ترجیح میدهند. برای مثال فردی که در گذشته درباره احساسات خود صحبت کرده و واکنش مناسبی دریافت نکرده، ممکن است مشکلات - از جمله اختلال افسردگی - خود را پنهان کند.
فرهنگ حاکم بر اجتماع نیز میتواند تاثیر زیادی در پنهانکاری اختلالات روانی داشته باشد. این مورد درباره مردها بیشتر مصداق دارد. در فرهنگ ما که مرد همیشه باید قوی باشد، گریه نکند و مثل کوه حامی خانواده باشد، بسیاری از مردها را که دچار افسردگی هستند، به پنهانکاری وامیدارد. به طوری که خیلی از آنها وانمود میکنند که هیچ مشکلی ندارند، اما درواقع درگیر لایههای عمیق افسردگی هستند.