گروه بین الملل: رسانههای اسرائیلی زمینلرزهای به بزرگی ۳.۱ ریشتر که در سواحل سوریه ثبت شد را به حملات شدید اسرائیل در این مناطق از جمله شهر بندری طرطوس نسبت دادند.
سازمان لرزهنگاری اسرائیل زلزلهای به بزرگی ۳.۱ ریشتر را ثبت کرد که کانون آن، حدود ۲۸ کیلومتر دورتر از سواحل شهر بانیاس در استان طرطوس قرار داشت.
بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه، هواپیماهای جنگی اسرائیل ، چند پایگاه موشکی ضدهوایی، تأسیسات نظامی و همچنین انبار موشک در مناطق ساحلی در غرب سوریه از جمله طرطوس را هدف حملات خود قرار دادند.این مرکز که در لندن مستقر است، این حملات اسرائیل را «شدیدترین حملات از سال ۲۰۱۲ تاکنون» در طرطوس توصیف کرد.
علاوه بر حملات هوایی و دریایی اسرائیل به سوریه، شبکه المیادین در گزارشی خبر داد که ارتش اسرائیل با نفوذ به بخشهایی از استان قنیطره سوریه، به ۱۵ کیلومتری جاده بینالمللی که دمشق را به بیروت متصل میکند، رسیده است.
تصمیم تلآویو برای افزایش جمعیت در بلندیهای جولان
اسرائیل طرح افزایش جمعیت شهرکهای اسرائیلی در بلندیهای جولان تا دو برابر را تصویب کرد. این تصمیم نشاندهنده تأکید اسرائیل بر تقویت مواضعش در بلندیهای جولان است که از سال ۱۹۶۷ تحت اشغال این کشور بوده است.
طرح افزایش تعداد شهرکنشینان اسرائیلی در بلندیهای جولان فقط مناطقی را شامل میشود که اسرائیل در سال ۱۹۸۱ ضمیمه خود کرده است و نه سرزمینهایی که پس از سقوط حکومت بشار اسد توسط ارتش اسرائیل اشغال شدهاند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل که دولت او طرحی را برای گسترش ساخت شهرکهای یهودینشین در بلندیهای جولان تصویب کرده است، گفت این تصمیم با توجه به «جبهه جدیدی که در برابر سوریه گشوده شده» و با هدف «دو برابر کردن جمعیت اسرائیلیها در بلندیهای جولان» اتخاذ شده است.
نتانیاهو از طرح افزایش جمعیت شهرکهای اسرائیلی در بلندیهای جولان که هزینه آن ۴۰ میلیون شیکل (۱۰ میلیون یورو) است، ستایش کرد.
در حال حاضر، تخمین زده میشود که حدود ۳۱ هزار اسرائیلی در شهرکهایی در بلندیهای جولان که طبق قوانین بینالمللی غیرقانونی محسوب میشوند، زندگی میکنند. شهرکنشینان اسرائیلی در کنار حدود ۲۰ هزار سوری که بیشترشان دروزی هستند، زندگی میکنند.
با وجود این، نتانیاهو گفت که اسرائیل علاقهای برای رویارویی با سوریه ندارد. نخستوزیر اسرائیل گفت که سیاست کشورش در قبال سوریه بر اساس «واقعیات میدان» تعیین خواهد شد.
نتانیاهو گفت سوریه هم برای دههها دشمن اسرائیل بود و هم به دیگران اجازه داد تا از خاکش به ما حمله کنند و به ایران اجازه داد تا حزبالله را از طریق خاک خود تسلیح کند.
از زمان سقوط حکومت بشار اسد، اسرائیل اقدامهای متعددی را برای ورود به خاک سوریه و بمباران امکانات ارتش این کشور انجام داده است.
حملات هوایی اسرائیل به سوریه، انتقاد احمد شرع، رهبر هیات تحریر شام که اکنون قدرت در سوریه را در اختیار دارد را به دنبال داشت. او گفت که این حملات «خطوط قرمز را رد کرده است» و خطر تشدید تنشها در سراسر خاورمیانه را به همراه دارد.
انتقاد کشورهای حاشیه خلیج فارس
طرح افزایش جمعیت شهرکهای اسرائیلی در بلندیهای جولان، انتقاد عربستان سعودی، امارات عربی متحده و قطر را به همراه داشته است.
وزارت خارجه عربستان سعودی در بیانیهای نتیجه این طرح را از بین رفتن فرصتها برای بازگشت سوریه به امنیت و ثبات عنوان کرد.
وزارت خارجه قطر نیز طرح افزایش جمعیت شهرکهای اسرائیلی در بلندیهای جولان را حلقه جدید از زنجیره حملات اسرائیل به خاک سوریه دانست که ناقض «آشکار» قوانین بینالمللی است.
امارات عربی متحده نیز طرح اسرائیل برای دو برابر کردن جمعیت شهرکهای اسرائیلی در بلندیهای جولان را محکوم کرد و این اقدام را «تهدیدی برای تشدید بیشتر تنشها در منطقه» دانست. وزارت خارجه امارات عربی متحده در بیانیهای اعلام کرد این تصمیم تلاشی «عمدی» برای «گسترش اشغالگری» و «ناقض» قوانین بینالمللی است.
به طور کلی پیشرویهای جدید اسرائیل در داخل خاک سوریه، واکنش قطر، عربستان سعودی، اردن، کویت، عراق و همچنین اتحادیه عرب را به دنبال داشته است. این کشورها این اقدام اسرائیل را «غصب زمین با سوء استفاده از رویدادهای اخیر و نقض حاکمیت سوریه و قوانین بینالمللی» عنوان کردهاند.
آمریکا نیز از اسرائیل خواسته است تا قرارداد ۱۹۷۴ را به خطر نیندازد و اقداماتش در سوریه «موقتی» باشد. همزمان فرانسه از اسرائیل خواسته است که نیروهایش را از منطقه حائل در بلندیهای جولان خارج کند. آلمان نیز به اسرائیل هشدار داده است که فرصت انتقال قدرت صلحآمیز در سوریه را به خطر نیندازد.
درخواستها برای توقف حملات اسرائیل به سوریه در حالی بیان شده که بریتانیا و پیش از آن، آمریکا اعلام کردند که با هیات تحریر شام به صورت مستقیم ارتباط برقرار کردهاند.