به گزارش همشهری آنلاین،افزایش آنزیمهای کبدی میتواند نشانهای از یک بیماری کبدی باشد که میتواند در دراز مدت برای بدن مضر باشد. این بیماری در افرادی که سابقه خانوادگی بیماری کبدی دارند یا زیاد الکل و مواد مخدر مصرف میکنند شایع است. یک رژیم غذایی متعادل میتواند به شما در حفظ سلامت کبد کمک کند.
نقش آنزیمهای کبد در بدن
آنزیمهای کبدی نقش اساسی در حفظ تعادل متابولیک و سم زدایی بدن دارند. این آنزیمها پروتئینهایی هستند که به عنوان کاتالیزور برای تسریع واکنشهای بیوشیمیایی عمل میکنند و کبد را قادر میسازند تا مواد مغذی را پردازش کند، سموم را از بین ببرند و انرژی لازم برای فعالیتهای بدنی را تولید کند.آنزیمهایی مانند آلانین ترانس آمیناز (ALT) و آسپارتات ترانس آمیناز (AST) به متابولیسم اسیدهای آمینه کمک میکنند و وجودشان برای سنتز پروتئین و تولید انرژی ضروری هستند.
آنزیم دیگر، آلکالین فسفاتاز (ALP) در تجزیه پروتئینها موثر است و به ویژه در رشد استخوان و عملکرد کبد نقش مهمی ایفا میکند. گاما گلوتامیل ترانسفراز (GGT) در عین حال برای متابولیسم داروها و سایر سموم بسیار مهم است.
این آنزیمها توانایی کبد برای پردازش چربیها، کربوهیدراتها و پروتئینها، ذخیره مواد مغذی حیاتی و خنثی کردن مواد مضر را تنظیم میکنند و از عملکرد درست سایر اندامهای بدن اطمینان میدهند. سطوح بالای آنزیمهای کبدی در جریان خون میتواند نشان دهنده استرس یا آسیب کبدی باشد که اغلب با شرایطی مانند هپاتیت، بیماری کبد چرب یا سوء مصرف الکل همراه است.
غذاهای مفید برای کاهش آنزیمهای کبد
رعایت یک رژیم غذایی سالم میتواند سطح آنزیمهای کبدی را پایین بیاورد. در ادامه در مورد اینکه چه غذاهایی انزیم کبد را پایین میاورد صحبت میکنیم:
میوه و سبزیجات
بسیاری از انواع توتهای تیره از جمله زغال اخته، تمشک و کرن بری، حاوی آنتی اکسیدانهایی به نام پلی فنول هستند که ممکن است به محافظت از کبد در برابر آسیب کمک کند. چندین مطالعه حیوانی تأثیر توتها را روی کبد بررسی کردهاند. به عنوان مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۲۳ میلادی نشان داد که پلی فنولهای زغال اخته و کرن بری آسیب کبدی را در موشها کاهش میدهد.
مطالعهای در سال ۲۰۲۲ میلادی مشخص کرد که ترکیبی در پوست و دانههای انگور وجود دارد که علائم مشکلات شدید کبدی در موشها از جمله بزرگ شدن کبد، التهاب و تجمع چربی را کاهش میدهد. خوردن انگور کامل و دانهدار یک راه ساده برای افزودن این ترکیبات به رژیم غذایی است. مکمل عصاره هسته انگور نیز ممکن است آنتی اکسیدانهای لازم را تامین کند.
گریپ فروت حاوی دو آنتی اکسیدان اصلی از جمله نارنجین و نارینجنین است. این آنتی اکسیدانها به کاهش التهاب و محافظت از سلولهای کبد کمک میکنند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ میلادی نشان داد که آنتی اکسیدان نارینگین ممکن است با کاهش استرس اکسیداتیو در برابر استئاتوز کبدی ناشی از الکل از کبد محافظت کند. با این حال، برخی از داروها میتوانند با گریپ فروت تداخل داشته باشند
میوه و آب گلابی نیز ممکن است برای سلامت کبد مفید باشد. یک مقاله معتبر در سال ۲۰۲۲ میلادی نشان داد که عصاره گلابی اثرات مفیدی روی کبد در مطالعات حیوانی دارد. با این حال، تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است. از طرفی، یک بررسی در سال ۲۰۲۳ میلادی مشخص کرد که رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاه با خطر کمتر بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) و محتوای چربی کبد مرتبط میکند. در مورد اینکه چه غذاهایی انزیم کبد را پایین میآورد، باید به غذاهای گیاهی زیر اشاره کرد:
سبزیجات از جمله هویج، کلم بروکلی و کاهو
حبوبات از جمله لوبیا، نخود و لوبیا سبز
چربیهای سالم
مصرف ماهیهای چرب و مکملهای روغن ماهی ممکن است به کاهش تاثیر شرایطی مانند NAFLD کمک کند. یک مطالعه در سال ۲۰۲۱ میلادی نشان داد که مکملهای منظم روغن ماهی خطرات مرتبط با سرطان کبد را کاهش میدهند.
ماهیهای چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که اینها چربیهای خوبی محسوب میشوند که به کاهش التهاب کمک میکنند. این چربیها ممکن است به ویژه در کبد مفید باشند، زیرا به نظر میرسد از تجمع چربیهای اضافی جلوگیری کرده و سطح آنزیم را در کبد حفظ میکنند.
خوردن آجیل نیز ممکن است راه ساده دیگری برای سالم نگه داشتن کبد و محافظت در برابر NAFLD باشد. آجیل به طور کلی حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع، ویتامین E و آنتی اکسیدان است. این ترکیبات ممکن است در جلوگیری از NAFLD و کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو موثر باشند. توصیه میشود مصرف ماهیهای چرب و آجیل را در برنامه غذایی خود لحاظ کنید.
غلات کامل
چه غذاهایی انزیم کبد را پایین میاورد؟ باید بگوییم که مصرف بلغور جو دوسر به عنوان غلات کامل راهی آسان برای افزودن فیبر به رژیم غذایی است. فیبر ابزار مهمی برای هضم است و فیبرهای خاص موجود در جو دوسر به ویژه برای کبد مفید هستند. جو و بلغور جو دوسر سرشار از ترکیباتی به نام بتاگلوکان هستند.
همانطور که یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ میلادی گزارش میدهد، بتا گلوکانها از نظر بیولوژیکی به تعدیل سیستم ایمنی و مبارزه با التهاب کمک میکنند و اغلب در کاهش خطر دیابت و چاقی موثر هستند. همچنین افرادی که به دنبال اضافه کردن جو دوسر یا بلغور جو دوسر به رژیم غذایی خود هستند باید به جای جو دوسر فوری به دنبال جو کامل باشند. بلغور جو دوسر فوری اغلب حاوی پرکنندههایی مانند آرد یا قند است که برای کبد مفید نیست.
قهوه
مطالعهای در سال ۲۰۲۱ میلادی در بریتانیا انجام شد، نشان داد که قهوه ممکن است بر خطر بیماری مزمن کبدی تاثیر بگذارد. محققان ثابت کردند که همه انواع قهوه با خطرات کمتر بیماری مزمن کبدی و عوارض آن مرتبط هستند، اگرچه قهوه آسیاب شده بیشترین تاثیر را در میان انواع قهوه بدون کافئین داشت.متخصصان پیشنهاد میکنند بین ۳ تا ۴ فنجان قهوه در روز حداکثر اثر محافظتی را برای کبد دارد. مطالعه دیگری نشان داد که مصرف منظم و طولانی مدت قهوه ممکن است یک اثر محافظتی بر سطح آنزیمهای کبدی در افراد مبتلا به بیماری کبدی و افراد مبتلا به مصرف مزمن الکل داشته باشد.
چای سبز
چه غذاهایی انزیم کبد را پایین میاورد؟ یک بررسی تحقیقاتی در سال ۲۰۲۰ میلادی نشان داد که مصرف متوسط چای سبز با سطوح پایینتر دو آنزیم کبدی از جمله آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) مرتبط است. هر دو آنزیم ممکن است به دلیل آسیب کبدی افزایش یابند. چای سبز ممکن است باعث کاهش این آنزیمها یا آسیب حاد کبدی شود.یک بررسی سیستماتیک در سال ۲۰۲۰ میلادی نشان میدهد که اثرات چای سبز به وضعیت سلامت فرد بستگی دارد و مزایایی را برای افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) ارائه کند. با این حال، چای سبز ممکن است آنزیمهای کبدی را در افراد بدون NAFLD افزایش دهد.
روغن زیتون
خوردن بیش از حد چربی برای کبد مفید نیست، اما برخی چربیها مانند روغن زیتون اثر مثبت بر کاهش آنزیمهای کبدی دارد. یک مطالعه سال ۲۰۱۹ میلادی نشان داد که اگر روغن زیتون به عنوان بخشی از رژیم غذایی مدیترانهای استفاده شود، ممکن است به کاهش استرس اکسیداتیو و بهبود عملکرد کبد کمک کند.این موضوع بدین دلیل محتوای بالای اسیدهای چرب غیر اشباع در روغن زیتون است. با این حال، اطلاعات بالینی در مورد مزایای روغن زیتون برای افراد مبتلا به NAFLD در حال حاضر کمیاب است.
سیر
چه غذاهایی انزیم کبد را پایین میاورد؟ یک کارآزمایی بالینی در سال ۲۰۲۰ میلادی نشان داد که ۸۰۰ میلی گرم پودر سیر در طی ۱۵ هفته به طور قابل توجهی افزایش چربی و خطر ابتلا به بیماریهای همراه را در افراد مبتلا به NAFLD بهبود میبخشد. مصرف سیر خام همچنین ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد را نیز کاهش دهد.بر اساس یک بررسی سیستماتیک از منبع معتبر ۲۰۲۰ میلادی، مکمل سیر نیز شاید سطوح آلانین ترانس آمیناز (ALT) را کاهش دهد، اما بر سطوح آسپارتات ترانس آمیناز (AST) تاثیری نگذارد. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تأیید این تأثیر مورد نیاز است.
از مصرف چه غذاهایی اجتناب کنیم؟
پزشکان یک رژیم غذایی متعادل را برای سلامت کلی بدن توصیه میکنند. با این حال، برخی از غذاها وجود دارند که پردازش آنها برای کبد دشوارتر است. این غذا عبارتند از:
غذاهای چرب: اینها شامل غذاهای سرخ شده، فست فودها، اسنکها و چیپسهای بسته بندی شده هستند.
غذاهای نشاستهای: اینها شامل نانهای کم فیبر، نانهای بسیار فرآوری شده، پاستا، کیک و محصولات پخته شده هستند.
غذاهای شیرین: اینها شامل غلات (نان سفید و برنج سفید)، محصولات پخته شده و آب نبات، شکلات و سایر موارد هستند.
غذاهای پرنمک: اینها شامل انواع سوسیس و کالباس، پنیرها، پودینگ ها، سسها، ترشی جات و ... هستند.
مصرف الکل: مصرف الکل و نوشیدنیهای این دسته باید به طور کامل از برنامه غذایی حذف شوند.
سلامت کبد برای سلامت کلی بدن بسیار مهم است. داشتن کبد ناسالم میتواند منجر به بیماری کبد و اختلالات متابولیک شود. اگرچه ممکن است مدیریت همه عوامل خطر غیر ممکن باشد، مصرف برخی غذاها و نوشیدنیها ممکن است به ارتقای سلامت کبد کمک کند. پس توصیه میکنیم یک رژیم غذایی سالم را در پیش بگیرید.