گروه اقتصادی: طی سال گذشته میلادی، برای اولین بار از زمان همهگیری کرونا، صادرات جهانی نفت افت کرده و فروش نفت خاورمیانه به اروپا نیز در سایه حملات حوثیها به نفتکشها در دریای سرخ و بابالمندب ۲۲ درصد سقوط کرده است.
این خبرگزاری با استناد به آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، گزارش داده که افت صادرات نفت خاورمیانه به اروپا با نفت دریافتی ایالات متحده و آمریکای جنوبی جبران شده است.
روسیه نیز که طی چند سال گذشته به خاطر تهاجم نظامی به اوکراین بازار نفت اروپا را به صورت چشمگیری از دست داده، نفت بیشتری به هند و چین صادر کرده است.
خبرگزاری رویترز نیز به این نکته اشاره کرده و گفته است: «تشدید درگیریهای خاورمیانه در اواخر سپتامبر و ترس از تحریمهای بیشتر از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، منجر به کاهش عرضه و افزایش قیمت نفت ایران شده است. این امر باعث شد پالایشگاههای چینی به سمت نفت آفریقای غربی و برزیل بروند».
رویترز در ادامه گزارش خود میگوید ایالات متحده با افزایش تولید نفت شیل خود یک برنده بزرگ در تجارت جهانی نفت شده و با افزایش صادرات روزانه نفت به ۴ میلیون بشکه، هماکنون سهمی ۹.۵ درصدی در تجارت جهانی نفت دارد و بعد از عربستان و روسیه، در مقام سوم جهان قرار گرفته است.
به غیر از کاهش تقاضای نفت چین به عنوان بزرگترین واردکننده نفت جهان و همچنین حملات حوثیها به نفتکشها، یکی از عوامل کاهش تجارت جهانی نفت در سال ۲۰۲۴، شکوفایی چشمگیر انرژیهای تجدیدپذیر و جایگزین شدن گاز به عنوان سوخت پاکتر با محصولات نفتی است.
در مجموع واردات نفت چین در سال گذشته ۳ درصد و واردات اروپا یک درصد افت داشته است.
چین به تنهایی ۶۰ درصد از رشد تولید برق خورشیدی و بادی جهان را دارد و از سوی دیگر، به سرعت خودروهای بنزینی و کامیونهای گازوئیلی در این کشور با خودروهای برقی و هیبریدی و کامیونهای گازسوز جایگزین میشوند.