گروه بین الملل: دولت کوبا پس از آنکه جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، هاوانا را از فهرست دولتهای حامی تروریسم خارج ساخت، شروع به آزادی شماری از زندانیان مخالف خود کرد.
توافق میان هاوانا و واشینگتن جزو آخرین اقدامات بایدن در مقام رهبر آمریکا محسوب میشود. این توافق موجب شادی خانوادههای کوباییهایی شد که از سال ۲۰۲۱ به دلیل حضور در اعتراضات به قطع مکرر برق و کمبود غذا و افزایش قیمتها در زندان بهسرمیبرند.
نخستین گروه که شامل ۲۰ زندانی میشود روز چهارشنبه آزاد شدند.
حذف نام کوبا از فهرست کشورهای حامی تروریسم، راه را برای افزایش سرمایهگذاری ایالات متحده در این کشور حوزه کارائیب که بیش از شش دهه تحت تحریمهای تجاری آمریکا بوده است، هموار میکند.
اما از سوی دیگر مارکو روبیو، گزینه دونالد ترامپ برای وزارت خارجه ایالات متحده، هشدار داده که او امکان دارد این تصمیم را لغو کند.
روبیو که فرزند یک خانواده مهاجر کوبایی مخالف انقلاب فیدل کاسترو در سال ۱۹۵۹ است، گفت که دولت آینده ترامپ موظف به پیروی از سیاستهای بایدن نخواهد بود.
او در جلسه تایید صلاحیت خود در سنا، کوبا را «کشوری جهان چهارمی» نامید که مارکسیستهای «فاسد و ناکارامد» آن را در اختیار دارند و گفت که کوبا «در حال فروپاشی است».
مارکو روبیو افزود: «هیچ شکی ندارم که آنها تمام شرایط لازم برای قرار گرفتن در فهرست حامیان تروریسم را دارند.»
برونو رودریگز، وزیر امور خارجه کوبا، نیز اذعان داشت که دولت آینده ایالات متحده ممکن است تصمیم بایدن را لغو کند، اما در عین حال استدلال کرد که این اقدام مکرر واشینگتن در حذف و اضافه کردن کوبا به فهرست کشورهای حامی تروریسم معنای آن را از بین برده و آن را به «ابزاری مبتذل برای فشار سیاسی» تبدیل کرده است.
کوبا بر اساس توافقی که واتیکان میانجیگری کرده، وعده داده که ۵۵۳ زندانی را آزاد کند. به گفته یک مقام ارشد آمریکایی، این زندانیها شامل «زندانیان سیاسی» و کسانی هستند که «ناعادلانه بازداشت شدهاند».