به روز شده در ۱۴۰۳/۱۱/۰۴ - ۱۹:۴۳
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۱۱/۰۴ ساعت ۱۱:۲۰
کد مطلب : ۵۱۱۷۸۴

سایه رکود بر چشم‌انداز اقتصادی آلمان

سایه رکود بر چشم‌انداز اقتصادی آلمان
گروه اقتصادی: کارشناسان مالی با نگرانی به آینده اقتصاد آلمان نگاه می‌کنند؛ احتمال رکود برای دومین سال پیاپی و تنش‌های تازه تجاری با آمریکا در دوران دولت جدید ترامپ، چشم‌انداز این کشور را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است.
 دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده در اولین فرمان‌های اجرایی خود از تاسیس نهادی جدید به نام «سرویس درآمد خارجی» خبر داد که وظیفه آن جمع‌آوری تعرفه‌ها و عوارض طی ماه‌های آینده خواهد بود.
شاخص انتظارات اقتصادی مؤسسه ZEW برای آلمان در ماه ژانویه به ۱۰.۳ واحد کاهش یافت؛ رقمی که نسبت به ۱۵.۷ واحد در دسامبر افت قابل‌توجهی داشته و از پیش‌بینی بازار یعنی ۱۵.۳ واحد نیز پایین‌تر است. هرچند این کاهش به معنای بحران کامل نیست اما همچنان بر نگرانی‌ها درباره کاهش تقاضا، رکود در بخش ساخت‌وساز و رشد فزاینده تورم دامن می‌زند.
با این حال، ارزیابی وضعیت اقتصادی فعلی آلمان حاکی از نشانه‌هایی از بهبود جزئی است. شاخص وضعیت فعلی با ۲.۷ واحد افزایش به منفی ۹۰.۴ رسید. هرچند این رقم همچنان نشان‌دهنده وضعیت نامطلوب اقتصادی است اما نشان می‌دهد که شرایط اقتصادی در عمل به وخامت چیزی که پیش‌بینی‌شده بود، نرسیده است.
در حالی که شاخص انتظارات اقتصادی آلمان کاهش یافته است، کارشناسان مالی همچنان نسبت به چشم‌انداز منطقه یورو خوش‌بین‌تر هستند. شاخص انتظارات ZEW برای اتحادیه اروپا در ژانویه با ۱ واحد افزایش به ۱۸ رسید که نشان‌دهنده پایداری و مقاومت نسبی اقتصاد منطقه است. همچنین ارزیابی وضعیت اقتصادی فعلی منطقه یورو تقریبا بدون تغییر باقی مانده و به منفی ۵۳.۸ واحد رسیده است.
آخیم وامباخ، رئیس مؤسسه ZEW رکود اقتصادی آلمان و تشدید ریسک‌های ژئوپلیتیکی را از عوامل اصلی کاهش انتظارات اقتصادی می‌داند.
او اظهار داشت: «رکود اقتصادی برای دومین سال متوالی در آلمان، موجب کاهش انتظارات اقتصادی شده است. این سال با افت قابل توجه شاخص مرتبط آغاز شد که می‌تواند ناشی از آمارهای منفی تازه منتشر شده رشد تولید ناخالص داخلی و رشد فزاینده تورم باشد.»ابهامات درباره سیاست تجاری ایالات متحده پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید نیز چشم‌انداز اقتصادی را تیره‌تر کرده است. ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود که بر تمام کالاهای وارداتی از جمله کالاهای اروپایی تعرفه‌هایی تا سقف ۱۰ یا ۲۰ درصد اعمال خواهد کرد.
اگرچه نخستین دور فرمان‌های اجرایی او که روز دوشنبه امضا شد شامل تعرفه‌های جدید نبود، اما تاسیس «سرویس درآمد خارجی» توسط دولت وی نگرانی‌ها درباره اتخاذ رویکرد حمایت‌گرایانه از تولیدکنندگان داخلی آمریکا از طریق افزایش تعرفه‌ برای کالاهای وارداتی در ماه‌های آینده را تشدید کرده است.
وامباخ افزود: «ابهامات سیاسی نیز تأثیرگذار هستند، از جمله فرآیند بالقوه دشواری تشکیل ائتلاف در آلمان و سیاست‌های اقتصادی دولت جدید ترامپ که همچنان غیرقابل پیش‌بینی است.»
در داخل آلمان اوضاع سیاسی همچنان ناآرام است. به زودی قرار است انتخابات زودهنگام پارلمانی برگزار شود. این انتخابات پس از فروپاشی دولت سه‌حزبی شولتز در ماه نوامبر به دلیل اختلاف بر سر احیای اقتصاد راکد آلمان، هفت ماه زودتر از موعد برنامه‌ریزی‌شده و روز ۲۳ فوریه برگزار می‌شود.
بر اساس نظرسنجی‌های اخیر، حزب اتحادیه دموکرات مسیحی/اتحادیه سوسیال مسیحی (CDU/CSU) با ۳۱ درصد حمایت در صدر قرار دارد، در حالی که حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان (AfD) با ۲۱ درصد در جایگاه دوم است. حمایت از حزب سوسیال دموکرات (SPD) به رهبری شولتس به ۱۶ درصد کاهش یافته و حزب سبزها ۱۴ درصد و ائتلاف تازه‌ تاسیس زارا واگنکنشت (BSW) حدود ۶ درصد از آرای عمومی را به خود اختصاص داده‌اند. با توجه به حضور احزاب کوچکی مانند حزب دموکرات آزاد (FDP) و حزب چپ (Die Linke) که به آستانه ۵ درصدی ورود به بوندستاگ نزدیک هستند، نتیجه انتخابات همچنان غیرقابل پیش‌بینی است.
بازارها با احتیاط واکنش نشان می‌دهند بازارهای اروپایی روز سه‌شنبه تقریبا بدون نوسان ماندند، زیرا سرمایه‌گذاران مشغول ارزیابی نخستین اقدامات سیاستی ترامپ بودند.
شاخص دکس آلمان در سطح ۲۰,۹۹۰ واحد بدون تغییر باقی ماند و نزدیک به رکوردهای قبلی خود حرکت کرد. با این حال سهام شرکت‌های زارتوریوس ۲.۱ درصد، زیمنس هلتینیرز ۲ درصد و راینمتال ۱ درصد رشد کردند و سهام شرکت‌های کومرتس‌بانک ۱.۷ درصد، فرزنیوس مدیکال کر ۱.۵ درصد و آر.دبلیو.ای ۱.۲ درصد کاهش یافتند.
شاخص یورو استاکس ۵۰ نیز تقریبا ثابت بود؛ سهام ال‌وی‌ام‌اچ با ۲ درصد رشد پیشتاز بود در حالی که بانک سانتاندر با افت ۱.۷ درصدی در قعر جدول قرار گرفت.
در بازار ارز یورو با ۰.۶ درصد کاهش به ۱.۰۳۵۷ رسید و بخشی از افزایش ۱.۴ درصدی روز دوشنبه خود را که ناشی از آرامش نسبت به عدم وجود تعرفه‌های فوری در فرمان‌های اجرایی ترامپ بود، از دست داد.بانک مرکزی اروپا انتظار می‌رود در نشست سیاستی خود در پنج‌شنبه هفته آینده نرخ بهره را ۲۵ واحد کاهش داده و به ۲.۷۵ درصد برساند، اقدامی که ممکن است فشار بیشتری بر یورو وارد کند.
 
برچسب ها: آلمان
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها