گروه بین الملل: دونالد ترامپ قصد دارد استیو ویتکاف، نماینده ویژه خود در خاورمیانه، را مسئول پیگیری پرونده ایران کند.
ویتکاف که پیشتر در آتشبس غزه نقش کلیدی ایفا کرده بود، قرار است تلاشهای دیپلماتیک مرتبط با برنامه هستهای ایران را هدایت کند.روزنامه فایننشالتایمز با انتشار این خبر نوشت که این تصمیم نشاندهنده تمایل ترامپ برای آزمایش دیپلماسی پیش از افزایش فشار بر تهران است.
این روزنامه نوشت که به گفته «افراد آشنا با موضوع»، انتظار میرود ویتکاف، سرمایهگذار املاک و مستغلات که نقشی اساسی در تأمین آتشبس غزه ایفا کرد، تلاشها را در مورد برنامه هسته ای ایران به عنوان بخشی از دستور گستردهتر ترامپ برای «توقف جنگها» در منطقه رهبری کند.
بنابر این گزارش، در حالی که برخی اعضای تیم سیاست خارجی ترامپ رویکرد محتاطانهتری نسبت به ایران اتخاذ کردهاند، دیگران از اقدامات سختگیرانهتر حمایت میکنند. ویتکاف به همراه مورگان اورتگاس بهعنوان معاون، وظیفه دارند تا ضمن حفظ آتشبس غزه، به بررسی امکان دستیابی به توافق دیپلماتیک با ایران بپردازند.
ترامپ مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت امور خارجه در اولین دوره ریاست جمهوری خود را که تجربه خدمت در خاورمیانه دارد، به عنوان معاون ویتکاف انتخاب کرده است.
ترکیب پرونده ایران و مناقشات اسرائیل و فلسطینیها در مسئولیتهای یک نماینده ویژه، امری غیرمعمول محسوب میشود.
به نوشته فایننشالتایمز، با وجود فشارهای اقتصادی شدید بر ایران، دستیابی به توافقی میان تهران و واشینگتن چالشبرانگیز به نظر میرسد و برخی از مقامات کنگره و منتقدان این انتصاب، نگرانیهایی دربارهٔ کاهش فشار بر ایران ابراز کردهاند.در حالی که تیم ترامپ اقدامات جدیدی برای احیای کارزار «فشار حداکثری» از طریق تحریمهای تازه یا نظارت سختتر بر اقدامات فعلی تدوین کردهاند، رئیسجمهور و مشاورانش تأکید دارند که مسیر دیپلماسی برای جلوگیری از تقابل گستردهتر با ایران باز نگه داشته شود.
یکی از مقامهای سابق اسرائيل گفته است: «تصور نمیکنم که دولت [آمریکا] در ابتدای دوره خود و قبل از این که سایر گزینهها را بررسی کند به زور متوسل شود.»
مقامهای آمریکایی میگویند، رئوس کلی رویکرد ترامپ در مورد تهران و وظایف ویتکاف انعطافپذیر باقی خواهد ماند. اما برخی از انتصابهای اخیر ترامپ در دولت حاکی از این هستند که گروهی ایجاد شده که مذاکره با ایران را بررسی میکند و به گزینه حمله به تاسیسات اتمی این کشور که اسرائيل آن را پیش میبرد به دیده تردید نگاه میکند.
برای مثال مایکل دیمینو که از سوی ترامپ مسئول ارشد امور خاورمیانه در وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) شده، مقام سابق سازمان سیا (سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده) است که از خویشتنداری در برخورد با تهران حمایت میکرد. البریج کالبی، نامزد ترامپ برای معاونت وزیر دفاع در امور سیاستگذاری دفاعی نیز درباره هر گونه اقدام نظامی علیه ایران هشدار داده است.
این در حالیست که برخی دیگر در تیم سیاست خارجی ترامپ مانند مایک والتز، مشاور امنیت ملی و مارکو روبیو، وزیر خارجه از رویکردی تهاجمیتر در رابطه با ایران حمایت میکنند.
روبیو که منتقد سرسخت چین و ایران است چند روز پیش در جلسه استماع خود برای تأیید صلاحیت گفت، از هر ترتیبی که راه را برای ایجاد امنیت و ثبات در منطقه باز کند، استقبال خواهد کرد.