گروه اقتصادی: اقتصاددان سرشناس کشور گفت: داشتن تجارت آزاد در شرایط کنونی لازمه برون رفت از مشکلات اقتصادی، جذب سرمایه گذاری در زیرساختها و افزایش کمی و کیفی تولید است.به گزارش اکوایران، موسی غنینژاد در همایش تجارت آزاد و توسعه اقتصادی در مشهد گفت: تجارت آزاد رابطه مستقیم با افزایش درآمد سرانه، رفاه و خوشبختی مردم دارد.
او افزود که کشورهای با تجارت آزاد، هم سطح رفاه بالاتری دارند و هم خوشبختی مردم آن بیشتر است. او تأکید کرد که مخالفان تجارت آزاد معمولاً آن را مشروط میکنند و میگویند که دولت باید نظارت داشته باشد، در حالی که تجارت آزاد باید در چارچوب منطقی خود عمل کند تا رشد و پیشرفت حاصل شود.
غنینژاد به مشکلات اقتصاد ایران اشاره کرد و گفت که دو مشکل اصلی آن، اندیشه غلط و وجود ذینفعانی است که از این تفکر غلطحمایت میکنند .غلط می گوید که «بازار آزاد همه جا خوب عمل نمی کند و ورود دولت لازم است چرا که باید بر بازار نظارت داشته باشد». همین اندیشه به سرکوب بازار و شکلگیری رانتخواری منجر شده است.به عنوان مثال، موضوع قاچاق سوخت که رئیسجمهور اعلام کرده که ۱۰ تا ۱۵ میلیون لیتر سوخت گم میشود، در حالی که این سوخت گم نمیشود بلکه به دست افرادی میرسد که کسی نمیتواند با آن مقابله کنداما مشکل اصلی سوخت، قیمت نامناسب آن است که باعث قاچاق و گم شدن سوخت میشود.
بهبود روابط بین الملل در ایران در گرو تجارت آزاد
موسی غنینژاد در مورد راهکارهای بهبود روابط بینالملل با استفاده از تجارت آزاد گفت: برای بهبود روابط بینالملل، باید مسیر تجارت آزاد فراهم شود تا بنگاههای اقتصادی خارجی بتوانند وارد کشور شده و سرمایهگذاری کنند.
او افزود که اگر فضای رقابتی در کشور وجود نداشته باشد، این بنگاهها کشور را ترک خواهند کرد، بنابراین باید فضای کسب و کار داخلی تقویت شده و اقتصاد دستوری کنار گذاشته شود.در خصوص تحریمها، غنینژاد بیان کرد که تحریمها برخلاف قانون اساسی آمریکا است و پیشنهاد داده که ایران با لابیگری در آمریکا شکایت از دولت این کشور را به مجامع و دادگاههای ایالتی پیش ببرد. او همچنین بر اهمیت اعتماد به آزادی اقتصادی در داخل کشور تاکید کرد.غنینژاد در ادامه با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور گفت که پیشبینی میکند گشایشهایی در اقتصاد رخ دهد، اما نباید فشار زیادی بر وزیر اقتصاد وارد کرد. او از عملکرد مجلس انتقاد کرد و تأکید داشت که مجلس باید مکانی برای مشورت و حل مسائل کشور باشد، نه محل شعار دادن.
واردات کالا را در کشور آزاد کنید
غنینژاد در خصوص واردات کالا بیان کرد که نگرانیها در مورد تضعیف تولید داخلی با واردات اشتباه است و برای پیشرفت کشور باید از فناوریهای کشورهای دیگر بهره برد. ایران با وجود منابع عظیم نفت و گاز، به دلیل ضعف سرمایهگذاری در سالهای گذشته نتوانسته از این ذخایر به طور کامل بهرهبرداری کند و زیرساختها نیاز به نوسازی دارند.
او تأکید کرد که دولت نباید واردات کالاهایی که تقاضای داخلی دارند را محدود کند و در تجارت آزاد، بخش خصوصی باید امکان واردات را بدون نیاز به تخصیص ارز دولتی داشته باشد. دولت همچنین باید به فعالان اقتصادی اجازه دهد که در بازار رقابتی فعالیت کنند و از دخالتهای بیمورد جلوگیری کند.
حق مالکیت در اقتصاد ایران به رسمیت شناخته نمی شود
او همچنین به مشکلات نظام بانکی ایران اشاره کرد و گفت که منابع بانکی که از سپردههای مردم تأمین میشود، اما بهطور غیرقانونی به بخشهای دیگر تخصیص مییابد، که این نقض حقوق مالکیت مردم است و در یک کشور اسلامی نباید حقوق مردم در بانکها نادیده گرفته شود.
غنینژاد در مورد وضعیت اقتصاد کشور اظهار داشت که برنامههای توسعهای ایران نتوانستهاند بهطور مؤثر اجرا شوند و علت آن وجود مخالفتهایی از سوی گروههایی بوده که تغییرات اقتصادی را نمیپذیرند. او بهویژه به برنامه سوم توسعه اشاره کرد که باعث بهبود وضعیت اقتصادی و اصلاح نظام بانکی شد، اما با روی کار آمدن دولت نهم این اصلاحات متوقف شد.در نهایت، اوتأکید کرد که برای بهبود وضعیت اقتصادی باید مسیر آزادی اقتصادی را در پیش گرفت، چرا که هیچ کشوری با اقتصاد آزاد نمیتواند بهرهوری پایینی داشته باشد