گروه سیاسی: در حالی که رییس جمهور دولت چهاردهم و اعضای هیات دولت از ابتدای آغاز این دولت تلاش میکنند علیرغم مشکلات کشور با پیشبینی راهحلهای مختلف و با شعار وفاق بین همه گروههای سیاسی دامنه مشکلات و به ویژه تحریمها را در کشور کاهش داده و با اعلام آمادگی ایران برای مذاکره تلاش میکند تا با ایجاد ارتباط سازنده با کشورهای منطقه و دنیا در راستای لغو تحریمها گام بردارند اما شاهد هستیم که طیفها و گروههای تندرو و کاسبان تحریم با هم همراه و همسو شده و تلاش میکنند تا سیاستهای مختلف دولت را برای برون رفت از مشکلات به بن بست بکشانند.
بخش عمدهای از مشکلات به این دلیل است که ما نمیتوانیم از ظرفیتهای جهان استفاده کنیم
به گزارش ایلنا،غلامرضا ظرفیان فعال سیاس اصلاحطلب درباره تاثیر اقدامات تندروها و کاسبان تحریم در بی اثر کردن اقدامات دولت گفت: عموم افرادی که در زمینه توسعه ایران فعالیت میکنند، از جمله در عرصههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، به دلیل تجارب جهانی معتقدند که ما نمی توانیم بدون ارتباط مثبت و موثر با محیط پیرامونی و همچنین با جامعه جهانی، مشکلات و مسائلمان را حل کنیم. به هر حال در دنیای امروز، به دلیل بهم پیوستگی جهانی طبیعتا به دلیل تعارضهایی که بین ما و اروپاییها وجود دارد آنها موفق شدند که با تحریمهای ظالمانه، موانع بزرگی در مسیر توسعه کشور ما ایجاد کنند.
وی ادامه داد: امروز شاهد ناترازیهای جدی در حوزههای مختلف هستیم. هرچند این ناترازیها بخشی به نحوه مدیریت و حکمرانی اقتصادی و اجتماعی برمیگردد، اما بخش عمدهای از آن برمیگردد به اینکه ما نمیتوانیم از ظرفیتهایی که جهان برای هر کشوری فراهم میکند، استفاده کنیم. درحالی که در گذشته در عرصههای مختلف ما با کشورهای منطقه از نظر توسعه قابل مقایسه نبودهایم و به مراتب در وضعیت بهتری قرار داشتیم، اما اکنون با عقبافتادگیهای جدی روبرو هستیم. برخی معتقدند که ما از مرحله شکاف و چالش عبور کردهایم و به بحران و ابربحران رسیدهایم و در برخی زمینهها با فاجعه مواجه هستیم.
افرادی که تندروی میکنند، تنها کاسبان تحریم نیستند
برخی نفعشان در این است که جامعه نتواند از مسیرها و مناسبات طبیعی توسعهاش را ادامه دهد
این فعال سیاسی اصولگرا تصریح کرد: بنابراین، به نظر میرسد که تجربه و عقل سلیم و همچنین مشاهدات جهانی نشان میدهد که ما نمیتوانیم بدون برقراری ارتباط مؤثر، البته با حفظ منافع ملی و استقلال خود، به ویژه با کشورهای مهم اروپا و ایالات متحده، به گفتوگو و مذاکره بپردازیم. هرچند که دنیای امروز مبتنی بر منافع ملی است و ما باید با هوشمندی در عرصه بینالمللی از این ظرفیتها بهرهبرداری کنیم تا در زمینه داد و ستدها خدایی نکرده دچار خسارت نشویم.
ظریفیان تصریح کرد: افرادی که تندروی میکنند، تنها کاسبان تحریم نیستند؛ بلکه بخشی از آنها به نظر میرسد درک عمیقی از تحولات جهانی ندارند و همچنان با نگاهی سنتی به روابط بینالملل، که همان روابط دو قطبی بود که در ۴۰ یا ۵۰ سال پیش رایج بود به روابط خارجی مینگرند. به نظر میرسد که برخی نفعشان در این است که جامعه ما نتواند از مسیرها و مناسبات طبیعی توسعهاش را ادامه دهد و طبیعتا وقتی مسیر، مسیر غیرطبیعی میشود، میبینیم که چه رانتهایی به وجود میآید و تقریبا روزی نیست که دستگاه قضایی و مراکز نظارتی به فسادها و رانتهای که در اثر این عدم ارتباط طبیعی با دنیا ایجاد شده، اشاره نکنند.
وی ادامه داد: فکر می کنم که کسانی که دل در گروی ایران دارند، با توجه به وضعیت کشور و مشکلاتی که در تمامی شاخصهای اقتصادی و اجتماعی وجود دارد، باید با تدبیر و البته توافق داخلی تحریمهای ظالمانهای را که به ما تحمیل کردهاند را با ارتباطات درست و دیپلماسی سازنده و متکی بر منافع ملی رفع کنند و گرنه به نظر میرسد که شرایط کشور به گونهای است که به ویژه با آمدن ترامپ، با مشکلاتی بسیار جدیتر از آنچه که اکنون با آن مواجه هستیم، روبرو شویم.
دولت باید در اجرای سیاستها و برنامههایی که به آنها اعتقاد دارد، تلاش کند
برخی تلاش میکنند ایران همچنان در حلقه تحریمی باقی بماند
حسین کنعانی مقدم هم درباره برنامههای تندروها و کاسبان تحریم برای به بنبست کشاندن اقدامات دولت در حل مشکلات، اظهار داشت: این موضوع از دو منظر قابل تحلیل و بررسی است. نخست، وظایف قانونی که نهادهایی مانند مجلس، مجمع تشخیص مصلحت نظام و دولت دارند این است که در خصوص مسائل مهم کشور در چارچوب سیاستهای نظام حرکت کنند و در مسائل مختلف گوش به فرمان رهبری باشند و نباید از رهبری جلو زده یا عقب بیفتند.
وی ادامه داد: مسئله دوم این است که مسائل مهم اقتصادی کشور، بهویژه تحریمها و قوانین تحریمی نظیر کاتسا، ایسا و تحریمهای مرتبط با پالرمو و FATF، دغدغههای جدی نخبگان جامعه در زمینههای اقتصادی، سیاسی و امنیتی است و باید این دغدغهها را بهطور شفاف بیان کنند و دولت هم باید از نقد و بررسی نظرات کارشناسان استقبال کند.
دبیرکل حزب سبز ایران تصریح کرد: با این حال، تبدیل این مسائل به ابزاری برای رقابتهای سیاسی و استفاده از آنها بهعنوان ابزاری برای تخریب دولت، موضوعی است که با اخلاق سیاسی، شرعی و اخلاقی مغایرت دارد. دولت باید با روشنگری و کار رسانهای افکار عمومی را به سمتی هدایت کند که قاعده آن این باشد که علیرغم فشارهایی که وارد میشود تصمیمات نظام به درستی اجرا شود. در واقع دولت باید در این شرایط، اقناعی در بین نخبگان و آحاد مردم ایجاد کند تا حمایت مردمی را در اجرای مصوبات خود داشته باشد.
کنعانیمقدم در پاسخ به این سوال که با توجه به وضعیت کنونی و روی کار آمدن دوباره ترامپ و کارشکنیهایی که از سوی افراد تندرو و کاسبان تحریم انجام میشود، آیا میتواند ضررهای جدی به کشور وارد کند، گفت: سیاستهای جمهوری اسلامی و استراتژیهای آن بهوضوح مشخص است و بر اساس تدابیر رهبری اتخاذ میشود. این مسائل ارتباطی با تغییرات در کاخ سفید و آمدن یا رفتن بایدن یا ترامپ ندارد؛ بنابراین، از این جهت نگران نیستیم و افرادی هم که تلاش میکنند در سیاستهای کلان نظام تغییراتی ایجاد کنند، به نظر میرسد که در مسیر اشتباهی قرار دارند.
وی ادامه داد: نکته بعدی این است که دولت باید در اجرای سیاستها و برنامههایی که به آنها اعتقاد دارد، تلاش کند و همراهی و همکاری مردم را جلب کند. این امر محقق نخواهد شد مگر اینکه از نظر افکار عمومی، اقناعی ایجاد شود تا پذیرش یا رد مسائل مختلف صورت گیرد.
این فعال سیاسی اصولگرا تصریح کرد: خیلی از کسانی که در سیاستهای بینالمللی قرار دارند و ممکن است خود نیز تحت تحریمهای آمریکا باشند، تلاش کنند ایران همچنان در حلقه تحریمی باقی بماند لذا در سیاست خارجی باید مراقبت کنیم که سیاستهایی که اتخاذ میکنیم، ما را از وابستگی به شرق و غرب نجات دهد و استقلال جمهوری اسلامی را حفظ کند.