گروه بینالملل: آسوشیتدپرس در گزارشی از واشنگتن به قلم دب ریچمن نوشت: حتی اگر کنگره آمریکا توافق نامه هسته ای نهایی با ایران را رد کند، باراک اوباما میتواند با قلم اجرایی خود بخش قابل توجهی از تحریمها علیه ایران را کاهش دهد.
قانونگذاران آمریکا تاکید کرده اند باید درمورد آنچه میتواند یک توافق نامه تاریخی بین ایران و شش قدرت جهان (آمریکا، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان) باشد اظهار نظر کنند. هدف از چنین توافق نامه ای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای و درعین حال پایان یافتن تحریم های اتحادیه اروپا، آمریکا و شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران است که اقتصاد این کشور را فلج کرده است.
مذاکره کنندگان ایران و قدرت های جهان تلاش میکنند تا پایان ماه ژوئن به یک توافق نامه نهایی دست یابند. روز پنجشنبه اعلام شد مذاکرات بین دو طرف قرار است هفته آینده ازسر گرفته شود. در همین حال لایحه ای که پیش بینی میشود هم در سنا و هم در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شود به اوباما اجازه نخواهد داد دستکم 30 روز پس از هرگونه توافق نامه نهایی، از اختیار کنونی خود برای کنار گذاشتن تحریم های کنگره استفاده کند. در این فرصت زمانی، قانونگذاران آمریکا میتوانند توافق نامه نهایی را بررسی کنند.
حتی اگر کنگره توافق نامه نهایی با ایران را رد کرد، اوباما میتواند به طور یکجانبه اقداماتی را به همراه کاهش تحریم های اتحادیه اروپا و شورای امنیت سازمان ملل متحد، به منظور اجرای یک توافق نامه با تهران انجام دهد. رئیس جمهور آمریکا میتواند با استفاده از اختیارات خود برخی از تحریم های موجود علیه ایران را به حال تعلیق درآورد. اوباما همچنین میتواند دستورات جدیدی را برای فراهم شدن زمینه داد و ستدهای مالی که براساس قانون فعلی ممنوع است، صادر کند. رئیس جمهور آمریکا همچنین میتواند به راحتی نام برخی اتباع و شرکت های ایرانی ازجمله حدود 24 بانک ایرانی را از فهرست هدف آمریکا خارج کند و این بدین معنی است که آنها دیگر در معرض تحریمها قرار نخواهند داشت.
تنها کنگره میتواند به تحریم های قانونی خود علیه ایران پایان دهد. و این تحریمها شدیدترین تحریمها علیه ایران است زیرا در این تحریمها بخش انرژی، بانک مرکزی و بخش های کلیدی اقتصاد ایران هدف قرار گرفته است. اما کارشناسان میگویند اوباما میتواند تاثیر برخی از این تحریم را خنثی کند و برای از بین بردن تاثیر دیگر تحریمها نیز با اروپاییها همکاری کند.
تیلر کولیس Tyler Cullis کارشناس مسائل حقوقی در شورای ملی ایرانی آمریکایی که از دستیابی به توافق با ایران حمایت میکند گفت برخیها درمورد اینکه آیا رئیس جمهور آمریکا میتواند بخش قابل توجهی از تحریمها علیه ایران را با تکیه بر اختیارات خود کاهش دهد، ابراز تردید کرده اند. چنین تردیدهایی بی مورد است.
وی افزود رئیس جمهور آمریکا میتواند با خارج کردن نام بانک های مهم ایران از فهرست تحریم های وزارت خزانه داری و همچنین خارج کردن نام افراد از فهرست تحریم ها، بخش قابل توجهی از تحریمها علیه ایران را کاهش دهد. افراد و شرکت هایی که در این فهرست قرار دارند با مسدود شدن داراییها روبرو هستند و آمریکاییها اجازه تجارت با آنها را ندارند. اگر اروپاییها و دیگر کشورهای شرکت کننده در مذاکرات هسته ای ایران مجازات های خودشان را علیه ایران لغو کنند، روند گسسته شدن رژیم تحریم های بین المللی علیه ایران آغاز خواهد شد.
کولیس افزود: اوباما میتواند به قانونگذاران بگوید آنها نیز باید برای پیوستن به روند کاهش تحریمها علیه ایران، با او همکاری کنند. مارک دوبوویتز Mark Dubowitz از تحلیلگران بنیاد دفاع از دموکراسیها در واشنگتن نیز این مسئله را تایید کرد و گفت برای رئیس جمهور آمریکا به لحاظ قانونی انجام دادن چنین کاری به تنهایی امکانپذیر است. او میتواند به تنهایی و به همکاری اروپایی کارهای زیادی را در این جهت انجام دهد.
وی افزود اگر اروپاییها تحریم نفتی ایران را لغو کنند، این کشور میتواند صادرات نفت خود را که اکنون یک میلیون و 500 هزار بشکه در روز است افزایش دهد و به سطح پیش از تحریمها یعنی حدود دو میلیون و 100 هزار بشکه در روز برساند.