گروه سیاسی: طرح دو سناتور آمریکایی برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران در صورت عدم توفیق مذاکرات هستهای در کمیته بانکی این نهاد رأی آورد اما سخنگوی کاخ سفید گفت: باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، لایحه سناتور لیندزی گراهام و باب کورکر که بر اساس آن، هرگونه توافق جامع با ایران را منوط به تصویب کنگره می کند وتو خواهد کرد.
جاش ارنست گفت: این لایحه یک «سابقه زیانبار» ایجاد می کند که «تاثیر بسیار منفی» بر مذاکرات هسته ای ایران بر جای خواهد گذاشت. پیشتر باراک اوباما نیز گفته بود که در صورت تصویب طرح تشدید تحریم های ایران در سنای آمریکا آن را وتو خواهد کرد. مقامات جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده اند که تحریم های جدید کنگره آمریکا علیه ایرن باعث از میان رفتن طرح اﻗﺪام ﻣﺸﺘﺮک ﻣﯽ ﺷﻮد ﮐﻪ ﺳﺎل ﮔﺬﺷﺘﻪ در ژﻧﻮ در ﺑﺎره آن ﺗﻮاﻓﻖ شد.
تصویب طرح افزایش تحریم ایران در سنا
از سوی دیگر، طرح دو سناتور آمریکایی برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران در صورت عدم توفیق مذاکرات هستهای در کمیته بانکی این نهاد رأی آورد.به گزارش المانیتور، طرح سناتور کرک و سناتور منندز برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات هستهای تا آخر ژوئن (9 تیر)، در کمیته بانکی این نهاد با 18 رأی موافق و 4 رأی مخالف تصویب شد. بر اساس طرح کرک-منندز که گفته میشود حمایت بسیاری از سناتورها در هر دو حزب را به همراه خود دارد، سنا تحریمهایی را به تصویب میرساند که در صورت «شکست مذاکرات یا عدم پایبندی ایران به توافق» اجرایی میشود. حامیان این طرح در تلاش هستند تا حد نصاب کافی برای «ضد-وتو» کردن آن را در میان نمایندگان سنا جلب کنند. بر اساس قوانین آمریکا، رئیسجمهور امکان وتوی مصوباتی که آرای دو سوم نمایندگان سنا را به دست آورده باشد، ندارد.
البته دو روز پیش و پس از تهدید جدی اوباما به وتوی هرگونه تحریمی تا پایان مذاکرات، گروهی از سناتورهای آمریکایی که منندز هم در میان آنها حضور داشت، به توافق رسیدند که تا 24 مارس (4 فروردین) در خصوص تحریمهای جدید علیه تهران حرفی به میان نیاورند. این مسأله در نامهای به اوباما منعکس شد. بر همین اساس انتظار میرود که نتیجه رأیگیری امروز کمیته امور بانکی، حداقل تا اوایل فروردین در صحن علنی به رأی گذاشته نشود. سناتور «کرک» اما پس از این رأیگیری در سخنانی قابل تأمل گفت: «بعید است سناتور مککونل (رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا) رأیگیری در خصوص تحریمهای ایران را تا 24 مارس (4 فروردین) به تعویق بیاندازد.» در این جلسه، سناتور «تام کاتن» هم سعی داشت الحاقیهای به این طرح اضافه کند که بر اساس آن، «باراک اوباما» میبایست پس از 30 ژوئن و به شرط شکست مذاکرات، تمام تحریمهای مدنظر را به یکباره اعمال کند. اعضا اما 10 رأی موافق و 12 رأی مخالف به این الحاقیه دادند.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، در ﻣﯿﺰﮔﺮدی در ﻧﺸﺴﺖ ﺳﺎﻻﻧﻪ داووس ﺳﻮﺋﯿﺲ اظهار داشت در صورت تصویب تحریم ها مجلس ایران نیز اقدام متقابل خود را انجام خواهد داد. وی در ﭘﺎﺳﺦ ﺑﻪ ﺳﻮال ﯾﮑﯽ از ﺣﻀﺎر ﮐﻪ اﯾﻦ اﻗﺪام ﺗﻼﻓﯽ ﺟﻮﯾﺎﻧﻪ ﻣﺠﻠﺲ ﺷﻮرای اﺳﻼﻣﯽ ﭼﻪ ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد ، ﮔﻔﺖ: ﻣﻦ ﻧﻤﯽ داﻧﻢ ؛ اﯾﻦ ﺑﻪ ﻋﻬﺪه ﻧﻤﺎﯾﻨﺪﮔﺎن ﻣﺠﻠﺲ اﺳﺖ. آﻧﺎن ﺑﻪ ﺻﺮاﺣﺖ ﮔﻔﺘﻪ اﻧﺪ ﮐﻪ اﮔﺮ ﮐﻨﮕﺮه آﻣﺮﯾﮑﺎ اﯾﻦ ﻃﺮح را ﺗﺼﻮﯾﺐ ﮐﻨﺪ، آﻧﺎن ﻧﯿﺰ ﻃﺮﺣﯽ را ﺗﺼﻮﯾﺐﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ ﮐﻪ از دوﻟﺖ ﺧﻮاﻫﺪ ﺧﻮاﺳﺖ در ﺻﻮرت اﺟﺮای ﻋﻤﻠﯽ ﺗﺤﺮﯾﻢ ﻫﺎ ﻋﻠﯿﻪ اﯾﺮان، ﻣﺎ ﻧﯿﺰ ﻣﯿﺰان ﻏﻨﯽ ﺳﺎزی ﺧﻮد را اﻓﺰاﯾﺶ ﺑﺪﻫﯿﻢ.