گروه جامعه: پسابهاي صنعتی مجتمع عظیم کشت و صنعت کارون در حومه شوشتر، مستقیماً به رود خانه کارون ميریزد و فجایع گوناگون زیست محیطی را بوجود ميآورد؛ حجم عظیم پساب غول صنعتی ایران و خاورمیانه، در یک دوره بهره برداری و تولید فرآوردههاي نیشکری از اواسط آبان تا اواخر اردیبهشت ماه افزون بر18 میلیارد لیتر، از قرار یک متر مکعب، در ثانیه است که بدون هیچ گونه تصفیهاي مستقیم در رودخانه کارون سرازیر ميگردد.
فاضلاب صنعتی این واحد تولیدی که آغشته به انواع مواد شیمیایی مضر و خطرناک مانند سرب، ید، آلومنیوم، انواع اسیدهای غیرخوراکی، گوگرد، همچنین مشتقات نفتی مانند روغنهاي هیدرولیک، گریس، گازوئیل و دیگر آلایندههاست؛ قطعاً و بدون شک چرخه محیط زیست آبزیان، پرندگان، گونههاي جانوری و از همه مهمتر شهروندان شهرهای پایین دست را با ناهنجاریها و خطرات؛ بروز و شیوع بیماریهاي گوناگون مواجه ميسازد و در پارهاي از مواقع مرگ آبزیان و انقراض آنان و نهایتا موجب خسارات هنگفت و جبران ناپذیر مالی و جانی در حوزه این رودخانه عظیم که این روزها با حساسیتهاي خاصی از آن یاد ميشود، ميگردد.
گفتنی است در سالهاي قبل؛ دفع فاضلاب صنعتی این مجتمع بر اساس یک فرایند منظم و کم هزینه، از طریق لاگونهاي خاکی(حوضچه) وعبور از درینهاي طولانی بین مزارع نیشکر به رودخانه دز در جنوب غربی این شرکت هدایت ميشد و طی این فرایند، آلودگیهاي مضر آن تا حدود زیادی که قابل قبول کارشناسان سازمان محیط زیست بوده است برطرف، و سپس وارد جریان رودخانه ميگردید. در صورتیکه امروز؛ رفتار فیزیکی و شیمیایی که با رودخانه کارون در شوشتر ميشود مطابق با هیچ استانداردی نیست و در صورت ادامه ی این رویه، دوستداران محیط زیست باید خود رابرای مرگ تدریجی اکوسیستم این رودخانه، و بروز یک فاجعه زیست محیطی آماده کنند.
حال این پرسش به ذهن ميرسد؛که در مقابل چنین فجایع عظیم زیست محیطی؛ چرا مسئولین مربوطه در شوشتر و استان سکوت کرده اند؟ وچرا برای جلوگیری از چنین اقداماتی که باسلامت مردم و صیانت از محیط زیست ارتباط مستقیم دارد، وارد عمل نميشوند وبرخورد قانونی نمينمایند؟ آیا مشکل امروز منابع طبیعی و محیط زیست استان، درشکارغیر قانونی پرندگان و انقراض بعضی از گونههاي جانوری استان خلاصه ميشود؟ درمواجه با چنین شرایطی مردم و به ویژه دلسوزا ن محیط زیست توقع دارند سازمانهاي مسئول احساس مسئولیت نمایند و با استفاده از تمام ظرفیتهاي موجود؛برای جلوگیری از تخریب و نابودی زیر ساختهاي طبیعی رودخانه و محیط زیست و موجودات زندهاي که حیات آنها وابسته به سلامت این رودخانه است چاره اندیشی و وارد عمل شوند.
گفتنی است امکان کنترل آلایندهای مجتمع کشت و صنعت کارون بدون آنکه مستلزم صرف هزینههاي زیاد، فراتر از توان مالی این واحد تولیدی و یا اینکه نیازمند تکنولوژی خاص و پیچیدهاي باشد،موجود و در دسترس این مجتمع ميباشد؛اما در حال حاضر عدم تمایل متولیان این شرکت به دلایل نامعلوم از یک سو،وازطرفی فقدان ساز و کار نظارتی مؤثر از سوی متولیان محیط زیست در منطقه چنین وضعیت بحرانی را برای شاهرگ حیاتی خوزستان بوجود آورده است.
پیشنهاد ميشود برای حل این معضل؛ تیمی خبره و مجرب متشکل از کارشناسان محیط زیست استان، آزمایشگاه سازمان محیط زیست و سایر دستگاههاي مرتبط وضعیت سیستم پساب صنعتی و چگونگی دفع آن را با اعزام به این شرکت مورد بررسی و مطالعه قرار دهند و روند کلی تخریب و زیانهاي وارده به محیط زیست و رودخانه کارون را گزارش نمایند و دوم اینکه مسئولان این مجتمع را ملزم کنند تا ساز و کارهای مؤثر قبلی را برای کنترل و دفع آلاینده های خطرناک چرخه تولید این مجتمع فعال و بکار گیرند.