حميد نجف *
گروه اقتصادي: ما اساسا مردم دم دمي مزاجي هستيم. صبح زندهباد ميگوئيم و شب مرده باد.
گاهي از در دروازه به سختي رد ميشويم و گاهي از ته سوزن به راحتي عبور ميكنيم. اغلب اصل را فداي فرع ميكنيم و متن را زير پاي حاشيه قرباني، گاهي از ميليونها تومان پول خود به راحتي ميگذريم و گاهي به خاطر 100 تومان كرايه ماشين با راننده تاكسي گلاويز ميشويم و تا پاي جان مبارزه ميكنيم.
نمي دانم اين ويروس از اول در ذات و درون ما بوده يا اينكه در سير تكاملي و رشد ما از جامعه به ما منتقل شده، تنها ميدانم كه بسياري از ما اينگونهايم. از روشنفكر و فيلسو ف گرفته تا مردم عادي كوچه و بازار، از اساتيد دانشگاهي گرفته تا خبرنگار و آهنگر و نجار و غيره و غيره... دارا و ندارم هم ندارد اين ويروس به مانند ميكروب سرماخوردگي عمل ميكند و همه را در بر ميگيرد.
اما آنقدرها هم ساده نيستيم كه معنا و مفهوم اعداد را متوجه نشويم. مثلا همه ما ميدانيم كه 450 هزارميليارد تومان خيلي بيشتر از 3 هزار ميليارد تومان است. اما بر اساس فرمول بالا، ما معمولا خود را بيشتر با كمتره درگير ميكنيم، شايد به خاطر اينكه باور آن برايمان سختتر است و يا درد آن برايمان بيشتر! طي يكي دو سال اخير خبر اختلاس 3 هزار ميلياردي بازتاب وسيع در كشور بوجود آورد.
از قواي سه گانه و مسئولان و رسانهها گرفته تا مرد كوچه و بازار، هنوز هم گاهي در پاي شب نشينيها و سفرهاي درون شهري ما مثل نقل و نبات دهان به دهان ميگردد.
اما خبر اصلي يعني خبر گم شدن 450 هزار ميليارد تومان چه؟
چه بازتابي در رسانهها و در ميان مسئولان و از آن مهمتر مردم داشت.
بد نيست خلاصه يك خبر را با هم مرور كنيم:
«عوض حیدرپور در گفتگو با خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران درباره فعالیت اقتصادی دولتهای نهم و دهم گفت: تراز مالی درآمدها و هزینههایی که در دولتهای نهم و دهم انجام گرفته نشان میدهد رقمی حدود 100 الی 150 میلیارد دلار بلاتکلیف وجود دارد. وی افزود: وزیر اقتصاد قبلی میگفت 50 میلیارد دلار ما در صندوق توسعه ملی سپردهایم، 50 میلیارد دلار هم در بانکهایی مثل بانک چین و... داریم ولی پولی که در جمهوری اسلامی به دست آمده است با پولی که هزینه شده اختلاف آن 150 میلیارد دلار (معادل 450 هزار میلیارد تومان با دلار 3 هزار تومانی) است. حیدرپور تصریح کرد: اگر ماهی 2 رقم 50 میلیارد دلار هم حساب کنیم، باز هم 50 میلیارد دلار بلاتکلیف وجود دارد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: ظاهرا میگویند بخش از پولها دست امثال بابک زنجانی و یا اشخاص حقیقی دیگری است که وارد بازار نفت و بازار معاملات پولی شدهاند و ما واقعا از آنها خبر نداریم. وی در تشریح اختلاف مالی 100 تا 150 میلیارد دلاری دولت نهم و دهم احمدینژاد گفت: ما در دولتهای نهم و دهم مقداری نفت فروختیم، مقدار زیادی هم محصولات پتروشیمی فروختیم یعنی منهای نفت خام که فروختیم محصولات پتروشیمی و میعانات گازی هم فروختیم، میعانات و نفت خامی که فروختیم حدود 850 تا 900 میلیارد دلار است و مقدار زیادی هم اموال و سرمایههای دولت را در خصوصیسازی واگذار کردیم که اگر اینها را جمع بزنیم، عدد آن به صورت کلی بالای 1000 میلیارد دلار است. ايشان تاکید کرد: هزینههایی که رسما در جمهوری اسلامی ایران انجام گرفته است 850 میلیارد دلار است، 150 میلیارد دلار درآمد در کشور صرف شده که ما نمیدانیم کجاست.»
البته مردم هم نميدانند كجاست، شايد اساسا نمي خواهند بدانند كه كجاست!
اين رقم يعني 50 برابر بزرگتر از اختلاس 3 هزار ميلياري يعني رقمي كه معادل حدود 50 ماه يارانه واريزي به حساب 75 ميليون ايراني است. بهتر است همه ما علي الخصوص رسانهها تا حصول نتيجه و پيدا شدن اين پول و يا حدالمقدور صور تحسابهاي هزينه آن پيگير اين داستان باشيم.
* عضو شوراي مركزي حزب اسلامي كار