به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۱ - ۲۱:۳۵
 
۲۵
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۰۴/۱۳ ساعت ۱۹:۱۳
کد مطلب : ۸۳۱۴۵
شمارش معکوس برای توافق "برد-برد"

چرا به انجام توافق هسته‌ای امیدواریم؟

چرا به انجام توافق هسته‌ای امیدواریم؟
احسان یوسفی

گروه سیاسی: شمارش معکوس برای انجام توافق هسته‌ای بین ایران و کشور‌های 1+5 به صدا در آمده است؛ که با بررسی و مطالعه رخ داد‌های چند ماهه خصوصا هفته‌های اخیر بر اساس شاخص‌های مطرح شده و تحلیل آنان می‌توان به خوبی به این نکته اشاره کرد که مسیر انجام توافق هسته‌ای بیش از پیش هموار شده است و امیدواری نسبت به رسیدن به توافق برجام هسته‌ای با اصطلاح "برد-برد" افزایش یافته است.

اما چرا به توافق هسته‌ای امیدواریم؟ ساده انگارانه است اگر این چنین به پرونده هسته‌ای ایران بنگریم و ادعا کنیم که تنها ایران است که به توافق نیاز مبرم دارد و دیگر کشورها جهان رغبتی برای حل مناقشه هسته‌ای ایران از خود نشان نمی‌دهند. اگر چه حل این بحران بین المللی که به جای آنکه یک پرونده فنی و علمی باشد به یک دست آویز سیاسی- امنیتی تبدیل شده است اما برگ‌های برنده‌ای برای دیگر قدرت‌های بین المللی در آن سوی میز مذاکره نیز دارند که اگر با نگاهی واقع بینانه و عمیق با آنان توجه کنیم می‌توان علاقه کشور‌های 1+5 در رسیدن به توافق هسته‌ای با ایران را بیشتر و شدید تر دید؛ البته شاید این عمل به صورت شفاف بیان نشود اما حقیقتی انکار ناپذیز است.

ایالات متحده آمریکا بیش از هر کشور حاضر در میز مذاکره به توافق هسته‌ای با ایران نیازمند است. سال 2016 آمریکا شاهد انتخابات ریاست جمهوری دیگری برای کسب کرسی باراک اوباما از حزب دموکرات است. حزبی که در 4 سال گذشته بر خلاف دوره اول رئیس جمهوری خود، شاهد نقد‌های فراوانی از سوی افکار عمومی بوده است.

منافع استراتژیک آمریکا در منطقه خاورمیانه و حفظ و امنیت آنان در عراق، عربستان، بحرین، افغانستان، پاکستان و ترکیه جز اصول تقسیم ناپذیر قدرت ایالات متحده آمریکاست و از آن سو نقش تعیین کننده و غیر قابل انکار جمهوری اسلامی ایران در استمرار امنیت، آرامش و ثبات قابل اتکا در این حوزه بدون حضور ایران در هرم قدرت خاورمیانه امری سخت و به دور از انتظارست تا جای که آمریکا در بحران عراق و مسئله داعش علنا از ایران برای مبارزه با گروه تروریستی در منطقه کوبانی دعوت به همکاری کرد.

در هر حال به صورت کلی با توجه با انتقاد‌های فروان به حزب دموکرات آمریکا و همچنین کاهش شدید اعتماد عمومی به دولت باراک اوباما حل پرونده هسته‌ای ایران که بعنوان یکی از چند مسئله بزرگ بین المللی از آن یاد می‌شود می‌تواند به عنوان برگ برنده‌ای بزرگ با قابلیت مانور شدید رسانه‌ای تلقی شود تا اوباما خود را به عنوان تنها رئیس جمهور آمریکا که حساس ترین پرونده هسته‌ای دنیا را با مذاکره و به دور از گزینه نظامی حل کرده است به مردم آمریکا معرفی و از آن به عنوان ابزاری برای کارنامه درخشان دولت خود یاد کند.

از سوی دیگر وقتی به رفتارهای تهاجی و تنش زای عربستان، اسرائیل و فرانسه و روسیه می‌نگریم نشانه‌های خوبی برای رسیدن به توافق هسته‌ای کسب می‌شود. عربستان سعودی که درطی چند سال اخر بیشترین سود را از تحریم‌ها علیه ایران را کسب کرده و با دوری چندین ساله ایران در عرصه بین المللی به عنوان نقش محوری در منطقه خاورمیانه قلم داد می‌شود همواره سیاست‌های خصمانه شدیدی درباره توافق هسته‌ای ایران به خود گرفته است که نمونه بارز آن را می‌توان در سفر وزیر امور خارجه عربستان، سعود الفیصل در سفره غیرمنتظره خود قبل از توافق ژنو در وین دید که با ملاقاتی که با جان کری داشت و سپس به کشورش بازگشت عمق ترس این کشور به توافق هسته‌ای را دید.

اما جدیدترین نشانه این ترس و ناامیدی از بر هم زدن توافق هسته‌ای را می‌توان در انعقاد قرارد ساخت 16 پایگاه هسته‌ای عربستان با کمک دولت‌های روسیه، فرانسه و کره جنوبی دید تا مشخص شود اگر واقعا توافق هسته‌ای در کار نیست پس چه انگیزه‌ای موجب می‌شود که عربستان از برهم زدن توافق هسته‌ای توسط آمریکا ناامید و به ادعای خود برای بازدارندگی قدرت ایران به سمت ساخت پایگاه‌های هسته‌ای پیش برود؟

یا آنکه اگر توافق هسته‌ای پیش از هر زمان دیگری رو به انعقاد نیست چه دلیلی دارد که اسرائیل و عربستان که از گذشته تا به امروز نسبت به مذاکرات هسته‌ای شدیدترین اظهار نظرهای سیاسی را داشته‌اند به تقابل عینی و رودرو با آمریکا گام بردارند و روز به روز نسبت به اجرای رسیدن به توافق هسته‌ای خشمگین شوند تا علاج این تفاهم را در خرید ابزارهای نظامی و موشک های دور برد و هواپیمای‌های جنگی پیشرفته از دولت آمریکا بدانند!

به طوری که ماه اکتبر گذشته آمریکا از فروش موشک‌های جدید به عربستان به ارزش یک میلیارد و 750 میلیون دلار خبر داد که بالاترین رقم از مجموع 60 میلیارد دلار تسلیحاتی است که از سال 2010 به عربستان فروخته است. از سوی دیگر با توجه به اینکه در بحث سیاست خارجی انگلیس همواره موضعی مشابه آمریکا می‌گیرد و آلمان همواره نقش میانجی گری در مذاکرات را بر عهده دارد و چین و روسیه با نگاه اقتصادی پر سود، همواره به بازار‌های ایران توجه ویژه‌ای داشته‌اند و فرانسه نیز با نقاب نقش پلیس بد، سود کلانی با قراردهای نظامی با عربستان و اسرائیل برده است می‌توان به این نتیحه رسید که رسیدن به توافق هسته‌ای دور از انتظار نیست و نباید آن را پیروزی یک طرفه نخواهد بود؛ زیرا مسیر "برد-برد" آن برای همه کشورهای 1+5 و ایران قابل دفاع و لازم خواهد بود.

۱۳۹۴/۰۴/۱۳ ۱۹:۲۷
میدونم علیرغم ادعاتون مبنی براحترام به نظرات مختلف نظرم رو منتشرنمیکنین ولی مطمن باشین توافقی درکارنیست چون چنین توافقی امکان پذیرنیست من نه دلواپسم نه مخالف توافق (312769)
گوگول
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۴/۱۳ ۲۰:۳۱
یعنی دعوا سر لحاف ملاست؟؟؟؟ منظور شما اینه؟؟؟؟ (312786)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۴/۱۴ ۰۵:۳۴
با این سیاست دولت اقای روحانی و سیف رفع تحریمها هیچ سودی برای مردم ندارد ....دولت بارها اعلام کرده بعد رفع تحربم ها هم مردم انتظار کاهش دلار و ارزان شدن چیزی را نداشته باشند و گرانی همچنان ادامه خواهد داشت..و درامد دولت ار ارز و جیب مردم و مافیای صادرات به خوردن رانت سه برابری قیمت دلار ادامه خواهد داشت و فشار و گرانی بر مردم خواهد مانند..شعار بازگشت ارزش ریال جه شد آقای روحانی ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (312864)
مهربان توسی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۴/۱۳ ۱۹:۳۳
انشاا... توافق هسته ای و بعد از ان روابط دو کشور از انجماد و دشمنی خارج شود (312771)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۴/۱۳ ۲۲:۵۲
انشاءالله (312822)
خلیل الله
United States
۱۳۹۴/۰۴/۱۳ ۲۰:۱۸
انشاالله توافق بشه وکشورازاین حالت رکود خارج بشه واقعا کاسبی بازار خیلی خراب (312783)
۱۳۹۴/۰۴/۱۳ ۲۰:۱۹
خسته شدیم از این دشمنی ها.ما روابط عادی با دنیا می خواهیم (312784)
مورچگان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۴/۱۳ ۲۰:۲۴
دوست عزیز من توافق باید انجام بشه
چون ما دشمنی از امریکا به مراتبط بدتری داریم بنام روس
و باید برای تداوم حیاط یا نوچه یک ابر قدرت باشیم و یا خودمون ابر قدرت حداقل تو منطقه بشیم ،اهل نوچه بازی و کاسه لیسی مث دوستان عرب که نیستیم پس قدرت شدن با قعر کردن از دنیا بدست نماید با سیاسته همکاری،دوستی سیاسی،...
گود بای (312785)
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۴/۱۳ ۲۳:۴۲
مورچگان
درست گفتی وهزار بار لایک!!!!
دشمنی بدتر از امریکا روسیه هست
در گفتمان سیاسی قهر کردن جایی ندارد.
دشمنان خودمان را خوشحال نکنیم (312829)
پویا
Russian Federation
۱۳۹۴/۰۴/۱۴ ۰۶:۴۶
شما اول طرز نوشتن حیات را یاد بگیر بعد اظهار نظر کن
مطمئن باش ایالات متحده بدتر از روسیه است (312867)
پویا
Russian Federation
۱۳۹۴/۰۴/۱۴ ۰۶:۴۶
شما اول طرز نوشتن حیات را یاد بگیر بعد اظهار نظر کن
مطمئن باش ایالات متحده بدتر از روسیه است (312868)
پویا
Russian Federation
۱۳۹۴/۰۴/۱۴ ۰۶:۵۲
توافق برد برد نداریم
1-ما باید دست از ابعاد گسترده هسته ای برداریم و تا سالیلان طولانی تحت نظارت باشیم و آنها تحریم ها را یک به یک برداند اسن یعنی باخت برای ما و برد برای آنها
2-ما دست از برنامه هسته ای برنمیداریم و با قدرت ادامه میدهیم و آنها تحریم ها را ادامه میدهند یعنی برد برای ما و باخت برای آنها البته شاید بر اثر تحریم ها اقتصاد واقعا ورشکسته شود که باز باخت برای ما و برد برای آنهاست
توافق برد برد به هیچ عنوان وجود ندارد
امیدوارم کامنت منتشر شود گرچه امیدی به انتشار آن ندارم (312870)
پویا
Russian Federation
۱۳۹۴/۰۴/۱۴ ۰۶:۵۲
توافق برد برد نداریم
1-ما باید دست از ابعاد گسترده هسته ای برداریم و تا سالیلان طولانی تحت نظارت باشیم و آنها تحریم ها را یک به یک برداند اسن یعنی باخت برای ما و برد برای آنها
2-ما دست از برنامه هسته ای برنمیداریم و با قدرت ادامه میدهیم و آنها تحریم ها را ادامه میدهند یعنی برد برای ما و باخت برای آنها البته شاید بر اثر تحریم ها اقتصاد واقعا ورشکسته شود که باز باخت برای ما و برد برای آنهاست
توافق برد برد به هیچ عنوان وجود ندارد
امیدوارم کامنت منتشر شود گرچه امیدی به انتشار آن ندارم (312871)
5+1
Romania
۱۳۹۴/۰۴/۱۳ ۲۱:۳۹
توافق باید بشود همه ما ملت منتظر این خبر توافق هستیم (312806)
یک ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۴/۱۳ ۲۳:۳۴
پیشرفت هر کشوری به ایجاد روابط مناسب با دیگران بستگی دارد.امیدواریم توافق باعث عادی سازی روابط ما با دنیا بشه. (312827)
محسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۴/۱۴ ۰۱:۰۴
توافق به هر قیمت خطاست توافق باید عزت مندانه و با حفظ احترام مردم ایران باشد (312845)