وزیر کشور گفته نظر ما این است که اعتبارنامهی مینو خالقی باید صادر شود و سپس در مجلس دربارهی آن تصمیم گرفته شود اما هیئت نظارت اصفهان و بعضی از اعضای هیئت اجرایی این اعتبارنامه را امضا نمیکنند، بنابراین قانونا اعتبارنامهای وجود ندارد که ما آن را به مجلس بفرستیم. اما علی مطهری نماینده مجلس با اشاره به استیضاح وزیر کشور به دلیل عدم ارسال اعتبارنامه مینو خالقی به مجلس گفته: استیضاح وزیر كشور به دلیل تبدیل نشدن این مسئله خلاف، به یك رویه ثابت صورت می گیرد. در صورتی كه این مسئله به یك رویه تبدیل شود به روزی می رسیم كه رئیس جمهوری را به همین بهانه رد صلاحیت كنند.
آیا استیضاح وزیر کشور کار درستی است؟ دلیل استیضاح وزیر کشور چیست؟
دکتر صادق زیباکلام استاد دانشگاه و فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: «علی رغم آنکه بنده در ابتدا از منتقدان آقای رحمانی فضلی به دلیل برخی عزل و نصب ها و کارهایی که ایشان انجام داد و نداد بودم، اما اکنون نظرم خیلی تغییر کرده است. یعنی بعد از مدتی که در تصمیمات ایشان دقیق تر شدم متوجه شدم ایشان به معنای واقعی و درست کلمه اصولگرا است. یعنی به اصولی پایبند است و همه چیز را قربانی سیاست نمی کند و روی مواضعی ایستادگی کرد که خوشایند اصولگرایان نبود.»
وی ادامه داد: «با این حال بنده موافق استیضاح آقای رحمانی فضلی هستم و مقصود من از این موافقت این است که از این طریق به مسئله خانم مینو خالقی در صحن علنی مجلس پرداخته شود تا معلوم شود اقدامی خلاف قانون رخ داده است.» وی افزود: «شورای نگهبان یا باید بگوید ملتزم به قانون است یا باید بگوید بر اساس استنباط شخصی خود درباره امور تصمیم گیری می کند. اگرچه قانون اساسی تصریح دارد که شورای نگهبان باید در چارچوب قانون عمل کند و با استنباط شخصی نمی توان کشورداری کرد. لذا متاسفانه اشکال اصلی این است که شورای نگهبان از روی استنباط شخصی و نه قانون عمل کرده است.»
زیباکلام در پاسخ به این سوال که آیا وزیر کشور خطا یا قصوری مرتکب شده که باید استیضاح شود؟، گفت: «وزیر کشور هیچ خطا یا قصوری را مرتکب نشده و آقای مطهری هم می داند که وزیر کشور قصوری ندارد؛ اما همانطور که عرض شد بنده با این استیضاح موافقم چون باید تکلیف این اتفاق روشن شود.» وی ادامه داد: «به عبارت دیگر استیضاح نه به دلیل پاسخگو شدن وزیر کشور، بلکه به دلیل اجبار شورای نگهبان به پاسخگویی (حداقل به صورت غیر مستقیم) باید صورت بگیرد.»
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اصل اول مردم سالاری تصریح دارد که قدرت باید با پاسخگویی همراه باشد اظهار کرد: «شورای نگهبان اگر قدرت ردصلاحیت دارد و اگر این قدرت را دارد که اعتبارنامه خانم مینو خالقی را بعد از انتخاب از سوی مردم صادر نکند در عین حال باید پاسخگوی اعمال خود هم باشد. لذا این استیضاح باید صورت بگیرد تا لااقل شورای نگهبان مجبور به پاسخگویی شود.»
زیباکلام در پاسخ به این سوال که آیا با این اقدام شورای نگهبان پاسخگو خواهد شد؟، گفت: «قطعا پاسخگو نخواهد بود اما بحث هایی که در صحن علنی صورت می گیرد کمک می کند که جامعه و افکار عمومی از شورای نگهبان بخواهد که پاسخگو باشد.»
این فعال سیاسی اصلاح طلب در پاسخ به این سوال که آیا وزیر کشور این قدرت را داشت که اعتبار نامه خانم خالقی را صادر کند؟، گفت: «خیر؛ این توان را نداشت. لذا من معتقدم اتفاقا آقای رحمانی فضلی هم خیلی دوست دارد که این استیضاح صورت بگیرد تا در صحن علنی مشخص شود که چه کسی قصور کرده است. وزیر کشور یا شورای نگهبان.»
زیباکلام در پاسخ به این سوال که آیا اگر وزیر کشور قصوری مرتکب نشده با این استیضاح به نوعی قربانی نشده است؟، گفت: «خیر، قربانی نمی شود و مانند سیاوش از آتش عبور می کند تا مشخص شود کار وی درست بوده است.»
زیباکلام در پاسخ به این سوال که پیامدهای این استیضاح برای وزیر کشور چیست؟، گفت: «فکر نمی کنم به جایگاه ایشان در دولت آسیبی وارد شود، بلکه با دفاع مستدل، قانونی و حقوقی ایشان در صحن علنی بر اعتبار دولت افزوده خواهد شد.» وی ادامه داد: «از سوی دیگر آقای مطهری قطعا به دنبال عزل وزیر کشور و تضعیف دولت نیست؛ بلکه قصد اعتبار بخشی به دولت دارد چون آن نهادی که باید پاسخگو باشد شورای نگهبان است ولو اینکه نماینده شورای نگهبان اصلا در مجلس حضور نیابد اما مردم این را خواهند فهمید که کدام نهاد طبق قانون عمل نکرده است.»