گروه علمی:امروزه تقریبا گرفتن سلفی توسط کاربران و نشان دادن آن بر روی شبکه های اجتماعی نظیر فیسبوک و اینستاگرام تبدیل به یک پدیده عادی شده است. هدف ساده و اولیه از این موضوع البته جلب توجه دوستان و گرفتن Like است!
اما سوال اساسی این است که آیا آن دسته از کاربرانی که بیش از حد به سلفی معتاد هستند، خود را بیش از حد جذاب و با نمک تصور نمیکنند؟ محققان دانشگاه تورنتو بر روی این موضوع مطالعاتی انجام داده اند که نتایج آن جالب توجه است.
انگیزه ای درون انسان ها وجود دارد که بر اساس آن خود را بیش از آنچه واقعا هستند بزرگ و شایسته تلقی میکنند. دانشمندان نام این پدیده را «خود بزرگ پنداری» یا Self-Esteem گذاشته اند. این پدیده زمانی که کاملا تحت کنترل فرد باشد، بیش از همیشه رخ مینماید و در مورد سلفی این کنترل بیش از همه نمود دارد. کنترل نه تنها بر محیط بلکه حتی بر نتیجه و خروجی. اگر از نتیجه خوشتان نیاید، به راحتی آن را پاک کرده و مجددا امتحان میکنید!
در نتیجه محققان در مطالعات خود یک دسته از علاقمندان شدید به سلفی را مورد توجه قرار داده اند: دانش آموزان و قشر نوجوان. از این جامعه آماری یک صد تن به شکل روزمره و متداول اقدام به سلفی گرفتن از خود میکردند و 98 نفر به ندرت این کار را انجام میدادند. از دسته علاقمندان به سلفی خواسته شده که در مورد جذابیت های بصری و فیزیکی خود در سلفی هایی که بر روی شبکه های اجتماعی قرار میگیرد قضاوت کنند. از سوی دیگر از 178 کاربر مستقل دیگر نیز همین درخواست شده تا در مورد این سلفی ها و جذابیت افراد در آن قضاوت کنند. و البته قضاوت در مورد این که کدام یک از این سلفی ها بیشتر واجد ویژگی خودپرستی است.
نتیجه جالب این تحقیق آن است که حتی دسته ای از دانش آموزان که به ندرت اقدام به سلفی گرفتن از خود میکردند، بر این باور بودند که در سلفی ها بسیار جذاب و زیبا هستند، در حالی که کاربران مستقل چنین قضاوتی نداشته اند. اما این موضوع در مورد معتادان به سلفی شدت بیشتری داشته است و آنها خود را در سلفی ها، بی نهایت جذاب و خوش اندام تلقی کرده اند.
از نظر گروه کاربران مستقل، سلفی های گرفته شده توسط معتادان به سلفی بیش از گروه دوم، بیانگر و نشان دهنده حس خود شیفتگی یا خود پرستی است. محققان در نتیجه تحقیق خود بیان کرده اند: یافته ها نشان میدهد که معتادان به سلفی خود را در سلفی ها بیش از عکس های عادی جذاب و زیبا تصور میکنند اما کاربرانی که علاقه چندانی به سلفی ندارند و یا به ندرت از خود سلفی میگیرند، میزان جذابیت خود در سلفی ها و عکس های عادی را یکسان تلقی میکنند.
نتیجه دیگری که محققان از این مطالعه گرفته اند این است که معتادان به سلفی همچنین تصور میکنند که در گرفتن سلفی ها توانایی زیادی دارند و در نتیجه با هر سلفی که از خود میگیرند جذاب تر میشوند. در نتیجه این حلقه ادامه پیدا میکند و هربار گرفتن سلفی منجر به آن میشود که فرد خود را جذاب تر از قبل تصور کند. این امر به مرور زمان منجر به آن میشود که فرد خود را بزرگتر و لایق تر از موقعیت فعلی پنداشته و در روابط اجتماعی خود نیز نگاهی از بالا به پایین به سایرین داشته باشد. موضوعی که خود به تدریج منجر به تبدیل شدن خود بزرگ بینی به یک بیماری روانی در فرد میشود.