به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۴ - ۰۹:۲۶
 
۱
تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۸/۰۱ ساعت ۱۴:۳۱
کد مطلب : ۱۱۹۰۶۵

مرد آشنای‌حلقه‌مشاوران روحانی‌کیست؟

گروه سیاسی: حسن روحانی برای چهره‌هایی همچون «اكبر تركان، اسماعیل سماوی، محمود سریع‌القلم، محمدعلی نجفی، مسعود نیلی، حسن نمازی و علی یونسی» حكم مشاوره زده است. در این میان اما كمتر كسی از این حلقه مشاوران بوده است كه در قامت مشاور واقعی برای او كار كند. حسام‌الدین آشنا اما در این میان ترجیح داد كه نشان دهد مشاور متفاوتی است.
روزنامه «اعتماد» آورده است: تابستان سال ٨٨ اخبار ساعت ١٤ شاهد یك سنت‌شكنی ویژه بود. محمود احمدی‌نژاد كه به سبب رابطه بسیار حسنه‌اش با صدا و سیما هرچند روز یك‌بار مهمان رسانه ملی بود، به جای گفت‌وگوهای شبانگاهی‌اش با مردم، در میانه ظهر به قاب تلویزیون رفته بود تا در روزهای ناآرام ٨٨ به صورت غافلگیرانه‌ای از لیست وزرای مورد نظرش برای معرفی به مجلس اول به مردم خبر بدهد.

سنت‌شكنی او صدای مجلس را در آورد. این‌بار مشاور حسن روحانی بود كه سنت‌شكنی كرد. مشاوری كه روزهای اخیر نشان داد قرار است، متفاوت باشد. در حلقه مشاوران حسن روحانی یك نفر «مشاورتر» است. دانشگاه «امام صادق» رفته‌ای كه متن سخنرانی می‌نویسد، در مورد آنها كه باید از كابینه بروند مشاوره می‌دهد و از آنها كه باید بیایند از مردم نظر می‌خواهد. كمتر محافظه‌كار است و صراحتاً رقبای رئیس‌جمهور را توصیه می‌كند.

می‌گویند سابقه آشنایی حسام‌الدین آشنا با حسن روحانی به ١٨ سال قبل بازمی‌گردد؛ به روزهایی كه هر دو برای بهتر شدن شرایط مرحوم آیت‌الله منتظری تلاش می‌كردند. با این همه در میان حلقه مشاورانی كه قرار است به روحانی مشاوره بدهند، مشاوره‌های حسام‌الدین آشنا بیشتر به چشم می‌آید. خوی محافظه‌كاری‌اش بنا به سابقه كار اطلاعاتی كه داشته است متفاوت است و حتی برخی مواقع از آن صراحت است كه به چشم می‌آید. خیلی‌ها حضور او در ستاد انتخاباتی حسن روحانی را دیرتر از بقیه می‌دانند اما حالا او به حسن روحانی نزدیك است.

در روزهایی كه سایر مشاوران روحانی تا اندازه زیادی انفعال را ترجیح داده‌اند حسن روحانی به‌شدت تحت تاثیر یكی از مشاوران خود قرار گرفته است كه شاید علت اصلی كنار رفتن علی جنتی از كابینه نیز همین تاثیر باشد. هرچه كه هست حلقه مشاوران حسن روحانی هرچند مثل همه روسای جمهور گسترده است اما حسام‌الدین آشنا در سه سال اخیر توانسته از انفعال سایر مشاوران استفاده كند و روحانی را تا اندازه‌ای از تنهایی دربیاورد. همین هم باعث شده است كه حسام‌الدین آشنا این‌بار در یك سنت‌شكنی از مردم برای معرفی وزرا كمك بخواهد.

علاقه به حضور در فضای مجازی
مشاور ٥٣ ساله حسن روحانی تمایز خود را بیش از هر چیز دیگری در حضورش در فضای مجازی نشان داد. هرچند كه آنچنان علاقه‌ای به گفت‌وگو با رسانه‌ها در سال‌های اخیر از خود نشان نداده است اما او درست در روزهایی كه حضور دولتمردان در فضای مجازی و شبكه‌های اجتماعی یك تابو بود، حسام‌الدین آشنا با صفحه‌ای كه در فیس‌بوك داشت این تابو را شكست؛ تابویی كه كمی بعدتر توسط محمد‌جواد ظریف وزیر امور خارجه كشورمان هم شكست و با استقبال مردم مواجه شد.

اصلی‌ترین حضور حسام‌الدین آشنا به عنوان فردی نزدیك به حسن روحانی در یكی از پست‌هایش در وبلاگ شخصی‌اش به چشم آمد. آنجا كه پنجم تیرماه ١٣٩٢ طی یادداشتی نوشت: «در وبلاگش «فرهنگ و ارتباطات»، نوشت: «سلام علیكم. پیشنهاد می‌كنم در همین جا به آقای دكتر روحانی وزرای مورد نظر خود را پیشنهاد فرمایید و كمی هم در مورد دلیل خود توضیح دهید. ممنونم». تقاضایی كه كمی بعدتر با خبرهای تكمیلی‌تر او روبه‌رو شد.

حسام‌الدین آشنا ۱۱ روز بعد خبر داد: «سلام بر همه. از مشاركت جدی و مسئولانه همه عزیزان تشكر می‌كنم. پیشنهادها در حال جمع‌بندی، ارزیابی و نهایی شدن است. این فراخوان تا سه شنبه ١٨ تیر معتبر است.» اما در ادامه حسام‌الدین آشنا در فیس‌بوك و كمی بعدتر در توئیتر بود كه با مردم ارتباط داشت. گاهی به مخالفان دولت توصیه‌هایی می‌كرد و گاهی به نمایندگان مجلسی كه برای دولت سنگ‌اندازی می‌كردند. در نتیجه نظرخواهی دو روز پیش او از مردم در فضای مجازی هم به نوعی ادامه همین مسیر بود كه ترجیح می‌داد، نشان دهد با موج مردم همراه است. حتی در پیشنهاد تازه‌اش كه از مردم گزینه پیشنهادی خواسته اعلام كرده بود كه هر كامنتی كه از مردم می‌خواند را «لایك» می‌كند و البته این مساله به این معنی است كه حسام‌الدین آشنا تمایل ویژه‌ای دارد تا نشان دهد كه پیگیر این نظرات است.

مشاوری كه بیشتر از سایرین در جریان بود
اما چه شد كه در میان حلقه مشاوران حسن روحانی شانس حسام‌الدین آشنا بیشتر شد؟ حسن روحانی در روزهایی كه در پاستور بوده است برای چهره‌هایی همچون: «اكبر تركان، اسماعیل سماوی، محمود سریع‌القلم، محمدعلی نجفی، مسعود نیلی، حسن نمازی و علی یونسی» حكم مشاوره زده است. در این میان اما كمتر كسی از این حلقه مشاوران بوده است كه در قامت مشاور واقعی برای او كار كند. حسام‌الدین آشنا اما در این میان ترجیح داد كه نشان دهد مشاور متفاوتی است. به ویژه آنكه ریاست مركز بررسی‌های استراتژیك ریاست‌جمهوری را نیز برعهده داشت.

آشنا برای حسن روحانی متن سخنرانی می‌نوشت، او را در جریان امور می‌گذاشت و زودتر از همه از ماجرای ترمیم كابینه صحبت كرده بود. حتی در روزهایی كه زمزمه رفتن برخی وزرا از كابینه شنیده می‌شد این هم شنیده می‌شد كه یكی از اصلی‌ترین چهره‌ها كه به دنبال كنار گذاشتن چهره‌های غیر همسو در دولت است، حسام‌الدین آشنا بوده است. حسام‌الدین آشنا ترجیح داده بود تا لباس روحانیت نپوشد اما سابقه او سابقه جالبی است. داماد آیت‌الله دری نجف‌آبادی كه در روزهای حساسی كه دری نجف‌آبادی وزیر اطلاعات بود به عنوان معاونت ویژه اطلاعات كار می‌كرد.

با این همه او این روزها در تلاش است چهره متفاوتی از خود نشان دهد. چهره‌ای كه شاید بتوان گفت در دولت بعدی حسن روحانی قدرت بیشتری از «مشاور فرهنگی» رییس‌جمهور داشته باشد. همین هم باعث می‌شود تا با توجه به خلق و خوی نوسان‌دار حسام‌الدین آشنا آنچنان از مشاوره‌های بعدی كه قرار است او به حسن روحانی بدهد پیش بینی وجود نداشته باشد.
مرجع : روزنامه اعتماد