سید عباس صالحی در مراسم افتتاحیه بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها که در طبقه دوم مصلی برگزار شد، ضمن خیرمقدم به اصحاب رسانه و مطبوعات و همچنین معاون اول رئیس جمهور، در سخنانی گفت: دولت دوازدهم طلیعهای برای نقطه عطف جدید در حوزه فرهنگ و رسانه است. او با اشاره به رویکرد دولت یازدهم و عملکرد این دولت در قبال رسانهها و آزادی بیان، اظهار کرد: دولت یازدهم در حوزه رسانه و مطبوعات گامهایی را برداشت؛ البته نه در خور اصحاب رسانه بلکه در حد توان خود. در دولت یازدهم در حوزه توسعه مطبوعات اتفاقات قابل توجهی پدید آمد؛ یکی از آنها اینکه پس از انقلاب از ۱۵ هزار مجوزی که صادر شد، ۵۶ درصد آن در همین دولت بود.
وی در ادامه سخنان خود درباره عملکرد دولت یازدهم یادآور شد: نگاه دولت یازدهم به توسعه رسانه و فضای بازتر برای تحقق عرضه افکار و اندیشه در ارقام قابل مشاهده است. در این ارقام، سهم جنسیتی افزایش قابل توجهی دارد؛ به نوعی که مدیران مسؤول زن در آغاز دولت یازدهم هفت درصد و در پایان ۱۳ درصد بود. همچنین حوزه رسانههای برخط و سایتها از ۲۰۰ عدد به حدود ۲۸۰۰ عدد رسید و همچنین شاخصهای دیگری که از توسعه کمی مطبوعات و پایبندی دولت یازدهم برای گشایش فضای آزادی فکر و اندیشه نشان دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس با اشاره به حمایت دولت یازدهم از رسانهها، درباره جنبههای حمایتی دولت اظهار کرد: البته توان دولت بسته و محدود بود، اما علیرغم همه محدودیتها در توان اقتصادی دولت یازدهم، اتفاقاتی در حوزه حمایتی شکل گرفت و آن اینکه در آغاز دولت یازدهم بیمهشدگان حوزه رسانهها ۵۰۰۰ و در پایان به ۱۶ هزار یعنی دو برابر و سه برابر رسید. همچنین نظام حمایتی شفافیت پیدا کرد و در آن همگان میتوانند ببینند که گامهای رو به جلو در حوزه شفافیت حمایتی اتفاق افتاده است.
صالحی در بخش دیگری از سخنان خود در مراسم افتتاحیه نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها گفت: از توفیقات دولت یازدهم در عرصه رسانه در حوزه قوانین دستورالعمل و مقررات بود. رتبهبندی مطبوعات و پارهای از اتفاقات دیگر، از دیگر عملکرد دولت یازدهم در این بخش بود. اشراف صنف مطبوعات و همچنین سازمان نظام رسانهای که در آخرین جلسه هیأت دولت در حال بررسی است، قانون مطبوعات که آن هم مراحل نهایی را طی میکند و لایحه مطبوعات بازرگانی از دیگر اقداماتی است که مراحل خود را طی میکنند. در مجموع گامهایی را به منظور توسعه رسانهای پیمودهایم و اینها با مشارکت جدی اصحاب رسانه اتفاق افتاده است.
او ضمن سپاسگزاری از وزاری پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: از وزرای پیشین جناب آقایان دکتر جنتی و صالحی امیری که همت گماردند و مسیر را پیش بردند و همچنین معاونت مطبوعاتی تشکر و قدردانی میکنم. وی سپس با اشاره به آغاز بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات گفت: امروز ما نمایشگاه مطبوعات را آغاز میکنیم و در آغاز دولت دوازدهم با نمایشگاهی روبهرو هستیم که در آن ۱۰۰۰ رسانه حضور دارد و جشن ملی مطبوعات است و اصحاب رسانه زیر یک سقف قرار میگیرند تا با هم تکلم کنند و دغدغههای ایران را واگویه کنند. درد مردم را بگویند و نقطههای تلاقی مردم و رسانه را بازگشایی کنند.
وزیر ارشاد همچنین در این مراسم یادآور شد: در آغازین ماههای دولت دوازدهم به نظر میرسد پارهای از رویکردها را باید جدی گرفت. رویکردهایی که در گذشته بوده اما میتواند تابلویی برای دوره جدید باشد. تقویت بنیه ملی رسانه یکی از این رویکردهاست. تا دیروز غذا و سلاح دو رکن امنیت ملی بودند و امروز رکن سومی هم اضافه میشود و آن هم رسانه است. همان طور که جامعه بی غذا و جامعه بی سلاح، در معرض تهدید است، جامعه بیرسانه هم در معرض تهدید است. جامعهای که خبرهای دقیقش را از بیرون از مرزهای کشورش مطالعه میکند، ناامن است. جامعهای که برای دقت و صحت خبر، نتواند به رسانه خود تکیه کند، ناامن است. اینجاست که بنیه ملی رسانه باید به طور جدی مورد تقویت و حمایت قرار بگیرد.
او با اشاره به رشد تکنولوژی و فناوریهای اینترنتی و فضای مجازی و گسترش رسانههای غیرحرفهای، اظهار کرد: رسانههای غیرحرفهای میتوانند فرصت باشند، اما اگر از رسانههای حرفهای پیشی بگیرند، عامل تهدیدزدایی امنیت ملی هستند. این رسانههای حرفهای هستند که باید برای رسانه جایگاه تعریف کنند و در حال حاضر این اهتمام هست که در معرض آشوب و اغتشاش رسانههای غیرحرفهای هستند. صالحی تأکید کرد: رسانههای حرفهای به عنوان رکن سوم امنیت ملی باید جدی گرفته شوند. نمیگوییم به اندازه بنیه نظامی به رسانه کمک شود اما نگاهی هم به این اتفاق صورت بگیرد که جامعه بیرسانه جامعه بیسلاح و بیغذاست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود تقویت رسانههای خصوصی را یکی از اقدامات مهم دولت عنوان کرد و گفت: البته در دولت دوازدهم گامهای خوبی برای تقابل و توازنبخشی پدید آمد. در این دوره هیات نظارت بر مطبوعات این همت را داشت که به هیچ هفتهنامه و روزنامه دولتی مجوز نداد. همچنین یارانه رسانههای دولتی قطع شد، در نمایشگاه مطبوعات نیز تعرفه اجاره غرفههای دولتی دوبرابر غرفههای معمولی تعریف شد؛ البته این کافی نیست و متأسفانه در حوزه رسانهها کمابیش شرایط رقابت نابرابر مالی فراهم است و هم اینکه با تغییر مسؤولان در بخش رسانههای دولتی نوعی ناامنی ایجاد شده است.
صالحی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به تقویت و ارتقاء کیفی رسانهها گفت: نکتهای که به اهالی و اصحاب رسانه و ما برمیگردد، این است که به جای تولید رسانهای نباید دلال رسانهای بشویم. رسانه مولد میخواهیم نه رسانه نقال که البته این نگاه پیشزمینههای خود را دارد. اینکه رسانه با تولید به حیات خود ادامه دهد. رسانه باید جایگاه نقد منصفانه باشد نه جایگاه پرخاشگری و رسانه مدنی رسانهای است که در آن پرخاش وجود ندارد، نقد وجود دارد اما با منطق و انصاف.
اوهمچنین توجه جدیتر به مردممداری را یکی از ویژگیهای مهم یک رسانه دانست و گفت: رسانهها میتوانند بیش از گذشته زبان مردم باشند، خطهای رسانه بایستی بیش از گذشته با مردم شکل بگیرد. اینکه زبان فارسی، ادبیات فارسی ایرانی اسلامی نمایه و تابلوی رسانههای ما باشد.