سجاد خداکرمی- روزنامه بهار: روز گذشته مصادف بود با روزی به نام مجلس که 24 سال پیش نهاد قانون گذاری کشور با تصویب ماده واحدهای، سالروز شهادت مجتهد مجاهد و سیاستمدار متعهد آیتاله سید حسن مدرس را به عنوان روز مجلس نامگذاری کرد. روزی که طی سالهاي گذشته به نظر بیشتر به شعار دادنهاي هر یک از اعضای ادوار مجلس گذشته است.
اواخر هفته گذشته بود که رئیس فراکسیون امید در آستانه روز مجلس تصمیم گرفت کنفرانس خبری برگزار کند و از عملکرد فراکسیون مطبوع خود دفاع کند. محمدرضا عارف در نشست خبری خود که در محل فراکسیون امید مجلس برگزار شد در پاسخ به خبرنگاری که با تاکید بر شعار آرامش و رونق اقتصادی لیست امید، از میزان آرامش فعلی در جامعه سئوال کرده بود، گفت: «اگر مجلس فعلی را با مجالس قبل یا بهطور مشخص مجلس نهم مقایسه کنیم متوجه میشویم فضای امروز مجلس به مراتب آرامتر است و نمایندگان با رفاقت و تفاهم پیگیر امور هستند و با امید به آینده بهدنبال اصلاح امور هستند.»
وی همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه به نظر میرسد جامعه حامی جریان اصلاحات به دلیل برخی عملکردها در فراکسیون امید دچار سرخوردگی شده، اعلام کرد: «بهتر است به جای آنکه از جانب مردم صحبت کنیم نگاهی عملیاتیتر داشته باشیم. شما دیدید که در ابتدای کار مجلس دهم انتقادات شدیدی علیه فراکسیون امید مطرح میشد، اما مردم در اردیبهشت ۹۶ نظرشان را به صراحت اعلام کرده و نشان دادند امیدشان دوچندان شده است.» این گفتههاي فراکسیون امید در کنار بسیاری دیگر از سخنان وی در این کنفرانس خبری نیز نه تنها در ارتباط با عملکرد مجلس دهم موضوع جدیدی در خود نداشت که بیشتر دفاع از فراکسیون تحت ریاست وی بود که طی ماههاي اخیر به شدت مورد انتقاد است.
مرور منصفانه عملکردها
اما از دیگر سو برخی اصلاحطلبان عضو فراکسیون امید بودند که در روز مجلس به سخنان اینچنینی اکتفا نکردند. علیرضا رحیمی، عضو فراکسیون امید مجلس، یکی از این نمایندها بود که روز گذشته در کانال تلگرامی خود یادداشتی در این ارتباط نوشت و در این یادداشت مرور کارنامه فردی نمایندهها و عملکرد مجلس را مورد توجه قرار داد. نماینده مردم تهران در ابتدای این یادداشت به عملکرد خود در مجلس دهم پرداخت و سپس به عملکرد مجلس پرداخت و نوشت:«معتقدم هیات رئيسه مجلس بعنوان سکاندار مدیریت مجلس نیاز به انسجام و شفافیت بیشتر دارد و با درجه بالاتری از انسجام و شفافیت میتواند مجلس را در دو فضای قانونگذاری ونظارت به سکوی موفقیت نزدیکتر کند. سازمان اداری مجلس بلحاظ مدیریتی و عملکردی و نیز شفافیت نیاز به تحول اساسی دارد. برخی دبیران کمیسیونها که کارمندان مجلس هستند سی سال و بعضا بمدت ده و ۱۵ سال بر اداره و امور کمیسیونها اثرگذارند. تخصصها و سطح تحصیلات دبیران کمیسیونها حتما نیاز به ارزیابی جداگانه دارد و روابط شخصی باقیمانده از دورههاي قبل، کار جابجاییها و اصلاح ساختار سازمانی مجلس و کمیسیونها را سخت کرده است. »
وی در ادامه افزود: «آسیبشناسی موضوع مدیریت سازمانی و اداری مجلس و میزان کارامدی و اثربخشی معاونتها و واحدهای مختلف مجلس، موضوعی است که نیازمند ورود جدی، بیطرفانه و موثر هیات رئيسه مجلس و کمیسیون تدوین آیین نامه و عموم نمایندگان است امری که تاکنون در دستور کار قرار نگرفته است و شواهد هم حاکی از ان است که همچنان تلاش میشود این حوزه بدون ارزیابی لازم و تغییر موثری ادامه کار دهد. برای یک سازمان حرفهاي و حساس اینها نشانههاي خوبی نیست و نمایندگان بدلیل ابهام در مدیریت و عملکرد سازمان مجلس، گاها سخن از تحقیق و تفحص از خود مجلس می گویند. شایسته است فراکسیونها گزارش دورهاي عملکرد به مردم ارائه نمایند.
رحیمی در آخر نیز عملکرد فراکسیونهاي مجلس به خصوص فراکسیون امید را مورد توجه قرار داد و نوشت: «بطور کلی بیش از ۴۵ فراکسیون در مجلس فعال شدهاند در حالیکه کمتر از پنج فراکسیون بطور حرفهاي دارای اساسنامه و ساختار تشکیلاتی منسجم هستند. فراکسیون امید در سال دوم فعالیت خود با انسجام و شفافیت بیشتر به سمت اثرگذاری لازم در بخش قانونگذاری و نظارت رفته است و در حوزه سیاسی و مطالبات بحق مردم گامهای محکمتری را برخواهد داشت. انتشار اسامی اعضای فراکسیون در روزهای اینده گامی در جهت انسجام و همگرایی بیشتر اعضا و شفافیت در عملکرد خواهد بود.»
محمود صادقی دیگر عضو فراکسیون امید نیز روز گذشته و در روز مجلس واکنش داشت اما برخلاف بسیاری از نمایندگان بهارستان نشین وی به این روز و به عملکرد خود نگاه دیگر گونهاي داشت. نماینده اصلاحطلب تهران در مجلس دهم روز گذشته در حساب شخصی خود در توئیتر نوشت: «امروز روز مجلس است؛ حدود یکی سال و نیم از عمر مجلس دهم می گذرد و من گرفتار عذاب وجدان شدهام که آیا به سوگندی که خودرهام وفا کرده ام؟» او ر انتهای این توئیت نیز به ذکر غزلی از حافظ اشاره کرد و نوشت: «وفا و عهد نکو باشد ار بیاموزی/ وگرنه هرکه تو بینی ستمگری داند»
این سه واکنش در روز مجلس تنها واکنشهاي نمایندگان اصلاحطلب مجلس دهم به این روز بود، از سوی دیگر تعداد بسیار اندکی از نمایندگان مستقل و غیر اصلاحطلب خانه ملت نیز واکنشهايي به این روز داشتند که آنها نیز هیچ یک نگاهی انتقادی به عملکرد مجلس دهم نداشت؛ رئیس مجلس دهم نیز امروز گفتوگویی تلویزیونی خواهد داشت که آن هم با توجه به سبقه علی لاریجانی در پاسخ گویی، به نظر پاسخگوی عملکردهای مجلس دهم و مطالبات مردم از این مجلس نخواهد بود.بیسبب نیست که زیباکلام میگوید: اگر احزاب و پارلمان نیرومند نباشد، پاسخگویی به وجود نمیآید و درباره اینکه چرا پاسخگویی وجود ندارد، باید بگوییم که علت این است که دغدغه نمایندگان مجلس در طول نمایندگی، این است که احیاناً ردصلاحیت نشوند.