به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۰:۰۴
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۷/۰۱/۱۵ ساعت ۱۰:۱۵
کد مطلب : ۱۴۶۴۹۶
متخصصان مجاز طب ایرانی چه کسانی هستند؟

"حکیمان تجربی" شناسنامه‌دار می‌شوند

گروه سلامت: مدیرکل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت گفت: آیین‌نامه‌ای برای فعالیت "افراد با سابقه در حوزه طب سنتی" تدوین شده تا این افراد در سلامتکده‌های طب ایرانی با مسئولیت پزشک، تجربه و مهارت خود را به دیگران منتقل کنند.
"حکیمان تجربی" شناسنامه‌دار می‌شوند
دکتر محمود خدادوست در گفت‌وگو با ایسنا، درباره اولویت‌های سال ۹۷ دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، اظهار کرد: در سال ۹۶ دو حکم برای ادغام خدمات طب ایرانی در نظام سلامت در برنامه ششم توسعه تصویب شد. به دنبال این احکام در سال ۹۷ تلاش می‌کنیم آنها را عملیاتی کنیم. علاوه بر آن در سال ۹۶ مصوبه‌ای از شورای عالی برنامه‌ریزی وزارت بهداشت گرفتیم که طی آن دو واحد درسی آشنایی با طب ایرانی برای گروه‌های پزشکی اجباری می‌شود.وی ادامه داد: در حال حاضر در حال تولید محتوای مناسب برای این رشته‌ها هستیم و امیدواریم تدریس این واحد از مهر ۹۷ در رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، توانبخشی، تغذیه، پرستاری و مامایی آغاز شود. با توجه به اینکه موظف شده‌ایم خدمات طب ایرانی را در نظام سلامت ادغام کنیم، همه پزشکان و دست اندرکاران نظام سلامت باید با قابلیت‌های طب ایرانی آشنا شوند. برنامه‌ریزی این کار از سال ۹۶ آغاز شده و در سال ۹۷ نیز آن را ادامه می‌دهیم.
حکیمان شناسنامه‌دار می‌شوند
مدیرکل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت درباره برنامه این وزارتخانه برای کنترل تخلفات طب ایرانی گفت: گروهی از افرادی که دانش و مهارت‌ خاصی در این زمینه دارند، به استناد قانون جاری کشور چون پزشک نیستند و مدرک ندارند، نمی‌توانند دخالت درمانی انجام دهند. پیش بینی کرده‌ایم این افراد در سلامتکده‌های طب ایرانی که مسئول فنی آن متخصص طب ایرانی هستند، شناسنامه‌دار شوند و با مسئولیت پزشک، تجربه و مهارت خود را به دیگران منتقل کنند. در این صورت افراد فرصت طلب و سودجو از این گردونه خارج می‌شوند. به گفته خدادوست، در صورت ابلاغ این آیین‌نامه کمیته‌هایی در دانشگاه‌های علوم پزشکی برای تایید و معرفی این افراد به سلامتکده‌های طب ایرانی تشکیل می‌شود.
چه کسانی متخصصان مجاز طب ایرانی هستند؟
مدیرکل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت همچنین اضافه کرد: قرار است مهارت پزشکان عمومی با دوره‌های کوتاه مدت طب ایرانی افزایش پیدا کند تا آنها بتوانند در کنار طب رایج، از این ظرفیت استفاده کنند. در سال ۹۷ این کار با سرعت بیشتری ادامه پیدا می‌کند. بعد از ابلاغ آیین‌نامه این طرح، تنها کسانی می‌توانند کار طب ایرانی انجام دهند که یا متخصص طب ایرانی باشند یا دوره‌های کوتاه مدت مهارتی را در مراکز مجاز وزارت بهداشت گذرانده باشند. این مراکز نیز دانشکده‌های طب ایرانی و انجمن علمی طب ایرانی هستند.
گسترش سلامتکده‌های طب ایرانی در سال ۹۷
خدادوست با اشاره به برنامه وزارت بهداشت برای گسترش سلامتکده‌های طب ایرانی در سال ۹۷، تصریح کرد: از آنجا که اقبال مردم به استفاده از طب ایرانی افزایش یافته، رویکرد معاونت درمان وزارت بهداشت نیز توسعه سلامتکده‌های طب ایرانی است؛ به همین دلیل پیشنهاد شده تمام متخصصان طب ایرانی که مسئولیت فنی این سلامتکده‌ها را بر عهده دارند، بتوانند در هر دو بخش سلامتکده‌های دانشگاهی و خصوصی طب ایرانی فعالیت داشته باشند.وی همچنین اضافه کرد: در حال حاضر بسیاری از فارغ التحصیلان که می‌توانند مسئولیت فنی این مراکز را برعهده گیرند، به صورت تمام وقت در دانشگاه فعالیت می‌کنند؛ به همین دلیل سلامتکده‌های خصوصی طب ایرانی فعال، از تعداد انگشتان یک دست نیز کمتر هستند. با این اقدام با تعداد زیادی از سلامتکده‌های طب ایرانی با مسئولیت فنی متخصصان طب ایرانی روبرو می‌شویم. در سلامتکده‌ها مراکز ارائه فرآورده‌های طبیعی نیز وجود دارد.مدیرکل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت با اشاره به فعالیت ۳۰ سلامتکده طب ایرانی در کشور، تصریح کرد: از سال گذشته راه‌اندازی ۲۰ سلامتکده طب ایرانی آغاز شده است که برخی از آنها در شش ماه اول سال ۹۷ و تعدادی دیگر تا اواخر سال آینده به بهره‌برداری می‌رسند. توسعه سلامتکده‌های طب ایرانی دانشگاهی و خصوصی نیز در سال ۹۷ انجام می‌شود.  
ورود خدمات طب ایرانی به خانه‌های بهداشت
خدادوست با اشاره به ورود خدمات و آموزه‌های طب ایرانی به خانه‌های بهداشت برای اصلاح سبک زندگی مردم، ادامه داد: انتظار داریم در سال ۹۷ بسیاری از دانشگاه‌های علوم پزشکی برای اجرای این طرح به ما بپیوندند. طبق این برنامه تا پایان برنامه ششم توسعه ۱۰۰ درصد خانه‌های بهداشت باید این آموزه‌ها را انتقال دهند. نشست‌های متعددی با دبیرخانه شورای عالی بیمه درباره بیمه ویزیت و خدمات طب ایرانی برگزار شده و مقدمات بیمه شدن این خدمات فراهم شده است. این دبیرخانه قول داده است که در اولین جلسه خود ویزیت طب ایرانی تحت پوشش بیمه می‌رود. به تدریج نیز تلاش می‌کنیم خدمات طب ایرانی نیز بیمه شود.

خدادوست در ادامه به اضافه شدن دو خدمت طب ایرانی در ویرایش سوم کتاب ارزشگذاری نسبی خدمات، تصریح کرد: یکی دیگر از اقداماتی که تاکنون در زمینه طب ایرانی انجام شده، ایجاد ادارات طب ایرانی در معاونت‌های درمان، اداره فرآورده‌های طبیعی و پست‌های کارشناس و کارشناس مسئول در معاونت بهداشت دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور بوده است. هنوز همه دانشگاه‌ها این پست را تشکیل نداده‌اند و با توجه به ابلاغی که به دانشگاه‌ها انجام شده، در ماه‌های اول سال ۹۷ مستقر خواهند شد.به گفته مدیرکل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، رشته فرآورده‌های طبیعی در جلسه شورای عالی و برنامه‌ریزی وزارت بهداشت تصویب شده و انتظار داریم در سال ۹۷ به تدریج برخی از رشته‌های پشتیبان دیگر از جمله رشته مراقبت بالینی طب ایرانی، ماساژ و تغذیه طب ایرانی به تدریج تصویب شوند. این رشته‌ها از مقطع دیپلم برای مقاطع کاردانی و کارشناسی دانشجو می‌گیرد و دانشجویان در دانشکده‌های طب ایرانی تحصیل می‌کنند.وی تاکید کرد: ایجاد رشته‌های پشتیبان، به توسعه منطقی طب ایرانی کمک می‌کند. ما در حال حاضر فقط آخرین حلقه یعنی متخصص طب ایرانی را در این حوزه داریم و لازمه توسعه هماهنگ این است که در رشته‌های پشتیبان نیز بتوانیم نیروهای کارشناس قوی داشته باشیم. قبلا محتوای درسی متناسبی با طب ایرانی وجود نداشت، اما با توجه به اینکه تاکنون محتوای علمی خوبی در این زمینه تولید شده، در حال حاضر نقطه اتکای قوی برای اعضای شورای عالی برنامه‌ریزی و دبیرخانه شورای تخصصی برای تصویب این رشته‌ها ایجاد شده است. بحث دستیاری شدن دکترای این رشته نیز در دستور کار دبیرخانه شورای عالی تخصصی وزارت بهداشت قرار دارد و کوریکولوم آن نیز تدوین شده، اما هنوز تصویب شده است. امیدواریم این برنامه نیز در سال ۹۷ اجرایی شود