به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۲:۳۶
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۷/۰۱/۲۷ ساعت ۱۲:۰۴
کد مطلب : ۱۴۷۶۵۷
پادشاه عربستان: دخالت ایران در امور داخلی کشورهای عربی غیرقابل قبول است

در نشست رهبران اتحادیه عرب چه گذشت

گروه بين‌الملل: اتحادیه عرب ضمن محکوم کردن ایران خواستار تحقیقات درباره حملات شیمیایی در سوریه شد. اقدامات ایران در منطقه و سوریه موضوعات اصلی نشست اتحادیه عرب را تشکیل دادند که روز یک شنبه در ظهران عربستان سعودی برگزار شد.
در نشست رهبران اتحادیه عرب چه گذشت
رهبران اتحادیه عرب روز یکشنبه ۲۶ فروردین خواستار تحقیقات بین‌المللی درباره «جنایت» استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه شدند و آنچه را که دخالت ایران در امور سایر کشورها خواندند محکوم کردند. در بیانیه پایانی نشست اتحادیه عرب در ظهران عربستان، آمده است: «ما استفاده از سلاح‌های شیمیایی علیه مردم سوریه را قویا محکوم کرده و خواستار تحقیقات بین‌المللی به منظور تضمین اجرای قوانین بین‌المللی در مورد کسانی هستیم که ثابت شود در حملات شیمیایی دست داشته‌اند». در این بیانیه بر لزوم یافتن راه حل سیاسی برای جنگ داخلی سوریه تاکید شده است که از هفت سال پیش تاکنون بیش از نیم میلیون کشته برجای گذاشته و میلیونها نفر را آواره کرده است.

اتحادیه عرب در نشست روز یک شنبه خود استفاده «مجرمانه» از تسلیحات شیمیایی در سوریه را محکوم کردند و خواستار تحقیقات بین المللی در این ارتباط شدند. عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در پایان این نشست در یک کنفرانس خبری موضع اتحادیه عرب را اعلام کرد. اکثریت اعضای اتحادیه عرب از حملات موشکی ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و فرانسه به سوریه حمایت کرده اند، این در حالی است که عراق و لبنان این حملات را محکوم کرده‌اند.

پادشاه عربستان: دخالت ایران در امور داخلی کشورهای عربی غیرقابل قبول است

نشست اتحادیه عرب در ظهران عربستان با سخنرانی عبدالله دوم پادشاه اردن آغاز شد. اردن که ریاست دوره‌ای اتحادیه عرب را برعهده داشت آن‌را به عربستان سعودی تحویل داد. عبدالله دوم با اشاره به لزوم حل بحران سوریه اظهار داشت: «ما حامی راهکار سیاسی برای بحران سوریه هستیم که همه طرفهای سوری را شامل شود و بازگشت آوارگان را تضمین کند.»

پادشاه عربستان پس از ملک عبدالله دومین سخنران این نشست بود. ملک سلمان با اشاره به موضوع یمن و مقصر دانستن حوثی‌ها در ادامه بحران یمن سخنرانی خود را آغاز کرد. ملک سلمان همچنین با اشاره به ایران به صحبت‌های خود ادامه داد. پادشاه عربستان با بیان اینکه چالش تروریسم از خطرناک‌ترین چالش‌های پیش روی ما است افزود: « به شدت اقدامات تروریستی ایران را در منطقه عربی را محکوم می‌کنیم.»
ملک سلمان همچنین در ادامه صحبت‌هایش مسئله فلسطین را موضوع نخست عربستان و کشورهای عربی دانست و خواستار آن شد تا قدس شرقی پایتخت فلسطین شود.

احمد ابوالغیط دبیرکل اتحادیه عرب هم در صحبت‌هایی مشابه با ملک سلمان، ایران را مسئول ناامنی و مشکلات در یمن دانست و از کشورهای عربی خواست: «اقدامات مخرب ایران از طریق حوثی‌ها» را محکوم کنند. دبیرکل اتحادیه عرب همچنین مدعی شد: «ایرانی‌ها از ناامنی در یمن سواستفاده و علیه دولت قانونی این کشور کودتا کردند.»

فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم که به این نشست دعوت شده، سخنران بعدی این اجلاس بود. خانم موگرینی با اشاره به وخامت اوضاع در غزه، «راه‌حل دو کشوری را تنها راهکار موجود» برای حل این بحران دانست. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین در بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به حمله موشکی به سوریه، اشاره کرد: باید کسانی که از سلاح شیمیایی استفاده کردند مجازات شوند. موگرینی همچنین خواهان بازگشت بحران سوریه به فرآیند سیاسی خود شد. موگرینی همچنین خواستار ازسرگیری مذاکرات ژنو به عنوان تنها راه حل بحران سوریه شد.

عبدالفتاح سیسی رئیس جمهوری مصر دیگر سخنران این نشست به موضوع سوریه اشاره کرد و خواهان تعیین سرنوشت این کشور تنها از سوی مردم سوریه شد. :«سوريه سرزمینی عربی ست که جز طبق خواست مردمش، نباید سرنوشتش رقم بخورد؛‌ قاهره از تشدید تنش نظامی درسوریه نگران است. برخی در منطقه حقوق همسایگان را برای افزایش نفوذ تضییع می‌کنند.»

گفتنی است ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه هم در نامه‌ای به سران اتحادیه عرب ابراز امیدواری کرد روسیه و اعضای اتحادیه عرب بتوانند در مرحله پساداعش، به یک اندازه در فرایند فعال‌سازی راه‌حل سیاسی و بازسازی و حل مشکلات جدی در کشورهای عراق و سوریه مشارکت داشته باشند. ولادیمیر پوتین در پیام خود همچنین خواستار ادامه مبارزه با گروههای تروریستی با احترام زیاد به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورهای عربی شد.»

سخنگوی وزارت خارجه ایران هم جمعه ۲۴ فروردین با اشاره به برگزاری اجلاس اتحادیه عرب ابراز امیدواری کرده بود کشورهای عربی در شناخت عوامل موثر و اصلی ثبات‌زا در منطقه به دور از معیارهای چندگانه به شناختی مبتنی بر واقع‌بینی در جهت همگرایی کشورهای عربی و اسلامی گام بردارد. بهرام قاسمی همچنین گفته بود: «برخی کشورهای منطقه دشمن مشترک امت اسلامی را فراموش کرده اند.»

گفتنی است قطر نماینده‌ای در این نشست ندارد و معاون دبیرکل اتحادیه عرب در امور رسانه ۲۶ فروردین اعلام کرد که «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر در اجلاس سران عرب در عربستان سعودی شرکت نمی‌کند. سوریه دیگر کشور عربی است که از سال ۲۰۱۱ از این اتحادیه اخراج شده و در این نشست حضور نداشت.