گروه جامعه: رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: بدون شک مدیریت مناسبی در خصوص مراتع صورت نگیرد، تا چند سال آینده چیزی از مراتع کشور باقی نمیماند.
به گزارش ایسنا، خلیل آقایی امروز سهشنبه(18 اردیبهشت) در هفتمین همایش ملی مرتع و مرتعداری ایران که در مرکز آموزش جوانشیر کرج برگزار شد، اظهار کرد: در حال حاضر بیش از 80 میلیون واحد دام سبک و سنگین در کشور وجود دارد که این تعداد بیش از ظرفیت مراتع کشور است.وی ادامه داد: واقعیت این است مراتع موجود تنها پاسخگوی نیمی از جمعیت دامی کشور است و همین باعث شده از مراتع بیش از ظرفیت واقعی آنها بهرهبرداری شود.این مسئول توضیح داد: برای حل این مشکل در مرحله اول باید مدیریت مراتع را به بهره برداران و مردم بسپاریم تا حس مسئولیت پذیری آنها نسبت به این داشتههای خدادادی افزایش یابد. علاوه بر این، باید طرحها و برنامههای آموزشی مدونی برای عشایر و دامداران در خصوص چگونگی حفاظت و نگهداری از مراتع اجرایی کرد.
این مسئول با اشاره به اینکه باید شرایطی فراهم شود که مردم منابع طبیعی را جزء داشتههای خود قلمداد کنند، گفت: اینکه دولت اختیار منابع طبیعی را به دست گرفت تا حدودی در حفاظت از آن موثر بود ولی واقعیت این است این امر احساس تعلق مردم نسبت به منابع طبیعی را کاهش داد و مشارکت آنها در حراست از این مواهب را کم کرد.رئیس سازمان جنگلها ، مراتع و آبخیزداری کشور افزود: قانون اساسی مرتع را جزء ثروتهای عمومی تعریف کرده و ثروت عمومی برای مردم است.وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به راههای جلوگیری از نابودی مراتع اشاره کرد و افزود: حفظ خاک با استفاده از پوشش گیاهی مهم ترین گام حفظ مراتع و تغییرات اقلیمی است.
این مسئول توضیح داد: متاسفانه تغییرات اقلیمی سالهای گذشته باعث نابودی بخشهای زیادی از مراتع کشور شده و این مشکلات باید میزان بالای تبخیر آب را نیز اضافه کرد.وی اظهار کرد: در حال حاضر 900 هزار خانوار دامدار در کشور داریم که زندگی هر یک از آنها به نوعی به مراتع وابسته است چون اگر مراتع نباشند فضایی برای چرای دامها وجود ندارد و در نهایت دامداری این خانوادهها تعطیل می شود.
این مسئول توضیح داد: باید هر چه سریع تر اقدامات عملی و کاربردی برای پیشگیری و مقابله با از بین رفتن مراتع در کشور اجرایی شود.وی ابراز کرد: متاسفانه و به دلایل غیرقابل قبول عملیات اجرایی درحوزه مراتع کشور کاهش داشته و ایستگاههای تولید بذرمرتع نیز تعطیل شده است که همه این موارد به بحران پیش آمده دامن میزند.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور ادامه داد: همه باید دست به دست هم دهیم و برای اصلاح و احیا عرصههای منابع طبیعی از همه امکانات استفاده کنیم.آقایی اظهار کرد: امسال 200 میلیون دلار اعتبار به سازمان جنگلها اختصاص داده شده که باید آن را به درستی برای بهبود وضعیت مراتع و آبخیزداری کشور استفاده کرد.
جوانان تمایلی برای فعالیت در حوزه مراتع ندارند
رییس انجمن مرتعداری ایران گفت: جوانان تمایلی برای فعالیت در حوزه مراتع ندارند.به گزارش ایسنا، حسین ارزانی در هفتمین همایش مرتع و مرتعداری کشور که امروز سهشنبه(18 اردیبهشت) در مرکز آموزشی دکتر جوانشیر کرج برگزار شد، اظهار کرد: واقعیت این است، مراتع ما امروز با مشکلات زیادی مواجه هستند که همین امر باعث شده جوانان تمایل و انگیزه خود را برای فعالیت در این بخش از دست بدهند.وی ادامه داد: متاسفانه کار به جایی رسیده که فارغ التحصیلان دانشگاهی هم که رشته تحصیلیشان در حوزه مراتع بوده هم گرایشی برای فعالیت در مراتع ندارند که این زنگ خطری برای این مواهب الهی است. باید زمینهای فراهم شود که افراد تحصیل کرده و با تجربه برای حفاظت و بهره برداری درست از مراتع وارد میدان شوند. بدون شک جذب جوانان برای فعالیت در امور مرتع داری نیاز به تغییر رویکردها و برنامهریزی دقیق و مدون دارد.رییس انجمن مرتعداری ایران گفت : باید با استفاده از علوم نوین و تکنولوژی انگیزه حضور و فعالیت جوانان را در این بخش افزایش داد.وی اظهار کرد: مراتع ثروتهای ملی هستند و میتوانند زمینه اشتغال و درآمدزایی افراد زیادی را فراهم کنند به همین دلیل باید از ظرفیتهای آنها استفاده کرد. بدون شک حفاظت از مراتع و حمایت درست و اصولی از بهره برداران میتواند زمینه اشتغال پایدار در این بخش را فراهم کند.ارزانی با اشاره به ضرورت حفاظت از مراتع گفت: اولین اقدامی که برای مراقبت از مراتع کشور باید صورت بگیرد افزایش سطح مشارکت مردم است. افزایش دانش عمومی نسبت به اهمیت و نقش مراتع در کشور نیازمند بسیج کردن رسانههای گروهی است تا مردم به وظیفه ملی خود درمراقبت ازمراتع آگاه شوند.