روزنامه واشنگتن پست آمریکا در گزارشی اختصاصی از بغداد نوشت: در پی بحران ناامنی و فروپاشی اقتصادی عراق پس از ظهور داعش (2014) بسیاری از عراقیها، میلیون ها دلار سرمایههای خود را به بانکهای ایرانی منتقل کردند، چرا که این بانکها سودهای خوبی را به سپرده آنها میداد، اما حالا با کاهش ارزش ریال این قبیل شهروندان عراقی بسیار متضرر شدهاند.بحران ارزی اخیر در ایران به خوبی شاهد و گواهی از این است که چگونه تشدید اختلافات بین واشنگتن – تهران میتواند بر ثبات اقتصادی عراق تاثیر گذار باشد. این در حالی است که شرایط عراق به دلیل نارضایتیها و تظاهرات گسترده اخیر در جنوب این کشور و فرایند پیچیده و نامتعین انتقال قدرت سیاسی به دولت برآمده از انتخابات، بسیار شکننده و حساس است.آغاز اعمال بسته نخست تحریمهای آمریکا علیه ایران از هفته گذشته، بحثهایی را در دو جامعه ایرانی و عراقی درباره نحوه عملکرد دولت عراق در قبال تحریمها برانگیخت. عراق یکی از شریکان عمده تجاری ایران است و رفاه بسیاری از شهروندان قشر متوسط عراقی به نحوه تجارت با ایران وابسته است.
"حسین کعبی" 41 ساله یکی از شهروندان عراقی است که سرمایه خود را به بانکهای ایران منتقل کرده و در اثر تحولات اقتصادی ماههای اخیر به شدت زیان کرده است. او که سرمایه گذار در بخش املاک و مستغلات است میگوید در پی ناامنی و رکورد شدید بخش مسکن در عراق متعاقب بحران داعش و از سوی دیگر ایجاد جذابیت در بازار ایران در پی برجام،او در سال 2015 سرمایه تمام زندگی خود را که 150 هزار دلار میشد.در بانکی با سود 20 درصد در ایران سپرده گذاری کرده اما حالا با سقوط ارزش ریال به شدت متضرر شده و 10 سال عقبتر رفته است.او با توجه به اعمال تحریمها از سوی دولت ترامپ علیه ایران میگوید: آمریکاییها هیچ وقت کار درستی در خاورمیانه انجام نمیدهند. هر کاری که آنها انجام میدهند به ضرر ماست چه در حوره نظامی باشد، چه سیاسی و چه مالی و اقتصادی."همچنین بنا به گزارش واشنگتن پست بسیاری از عراقیها حتی در موسسات مالی و اعتباری ورشکست شده در ایران سرمایه گذاری کرده بودند.
این موسسات با سودهای فریبنده و بالا نه تنها میلیون ها ایرانی را متضرر کرده است بلکه بسیاری از عراقیها هم به خاطر سودهای بالای وعده داده شده در این موسسات پولهای خود را در آنها سپردهگذاری کرده بودند.ندیم الخفاجی 60 ساله یکی دیگر از سپرده گذاران بانکی متضرر در عراق است که مدعی است: من دولت ایران را مقصر میدانم چون آنها بازی کثیفی با ما کردند. او می گوید در آوریل 2015 پول خود را که 100 هزار دلار بود به بانکی دولتی در ایران با سود 20 درصد منتقل کرده و حالا زیان زیادی دیده است.او میگوید: آنها از سود 20 درصد به عنوان طعمه استفاده کرده و پول ما را به یانکهای خود جذب کردند و در نهایت ارزش سرمایه ما را نابود کردند.اما برخی کارشناسان عراقی نظر دیگری دارند و سرمایه گذاران عراقی را مقصر می دانند و می گویند آمار دقیقی از میزان سرمایه سوخت شده عراقی ها در بانک های ایران وجود ندارد چون آنها از طرق غیرقانونی و از طریق قاچاقی پول های خود را از مرز رد کرده و برای کسب سود 20 درصدی در بانک های ایران خوابانده اند و در واقع کار غیرقانونی کردهاند و حالا هم باید تاوان آن را بدهند.
"بسام جمیل آنتونی" اقتصاد دان عراقی با اشاره به این موضوع می گوید: قانون نمی تواند به خوبی از آدم ساده لوح محافظت کند. مگر بانک های ایران در شهرهای عراق تبلیغ کرده اند. این اعتمادها در اثر ارتباطات شهروندی میان میلیون ها زائر عراقی و ایرانی عتبات عالیات در شهرهایی چون نجف و کربلا و.. شکل گرفته است.او می گوید: معلوم است بانکی که 20 درصد سود می دهد اشکالی در کارش است. در کجای دنیا چنین رقم هایی سود می دهند! سود منطقی و معقول 2، 3، یا حداکثر 4 درصد است نه 20 درصد. خب معلوم است این 20 درصد یک فرش قرمز برای جذب سرمایه و پول های مردم است.عبدالرحمن شنیور وارد کننده 48 ساله عراقی، یکی دیگر از سپرده گذاران متضرر بیشمار در بانکهای ایران است که خودش را سرزنش میگوید و میگوید "خودم کردم که لعنت برخودم باد."او می گوید: من خودم باید عقل داشتم و در برابر سود 20 درصدی و شروط قرار داد بانک ایرانی شک و تردید میکردم اما نرخ بهره بالا وسوسهانگیز بود.من 110 هزار دلار را( به صورت دلاری) با شرط بانک برای بازپرداخت ریالی و عدم برداشت یک ساله در بانکی در ایران سرمایه گذاری کردم و بانک شرط کرده برداشت پول به صورت ریالی خواهد بود و نه دلاری."او افزود: "در بیزنس گاهی سود میکنی و گاهی زیان میبینی و این کار برای من ضرر محض بود اما ما اعتماد زیادی به ثبات قیمت ریال ایرانی داشتیم.. من برای جبران زیان و سرپا نگه داشتن تجارت خودم مجبور شدم خودرویم را بفروشم."