ناظم ثبوتی اظهار داشت: این افراد طی یک ماه گذشته که تالاب هورالعظیم در خاک عراق دچار آتش سوزی شده به مراکز درمانی و درمانگاه ها مراجعه کرده و تحت معالجه قرار گرفته اند.وی افزود: از زمان آغاز آتش سوزی هور و دود گرفتگی، همه دستگاه ها به ویژه مراکز درمانی به حالت آماده باش درآمده اند.به گفته وی، آتش در حال پیشروی در تالاب است که بیشتر در بخش های شمالی هورالعظیم قرار دارد.ثبوتی درباره توقف عملیات اطفای حریق توسط بالگردها و هواپیمای آبپاش نیز گفت: رهاسازی آب از سد کرخه و از سهم آب بخش ایرانی هورالعظیم برای مرطوب کردن بخش عراقی این تالاب در دست بررسی است اما هنوز به نتیجه نرسیده ایم.وی اضافه کرد: گروهی از کارشناسان محیط زیست و اداره کل بحران استان در حال بررسی این مساله هستند که آیا رهاسازی آب، در آبگیری نقاط دود و آتش در خاک عراق موثر خواهد بود یا اینکه دنبال گزینه های دیگر باید رفت.
ثبوتی با اشاره به وجود دایک مرکزی به طول حدود 130 کیلومتر بین بخش ایرانی و عراقی هورالعظیم، اظهار داشت: با احداث این دایک تغییراتی در مسیر طبیعی حرکت آب و یکپارچگی تالاب بوجود آمده است، به همین دلیل قرار است دریچه های مشخصی از دایک برای تخلیه آب تعیین شود.یکی از اهالی هویزه نیز در این باره گفت: دود غلیظ و خفه کننده حتی در درون اتاق ها هم نفوذ می کند که این مساله برای مردم بخصوص آنهایی که مشکلات تنفسی دارند بسیار مشکل ساز شده است.مدیرکل هواشناسی خوزستان گفته است: به دلیل دود غلیظ ، دید افقی در بعضی از روزها به کمتر از 50 متر نیز رسیده است.بر اساس گزارش اداره کل محیط زیست استان نیز میزان غبار در روزهایی که دود این آتش سوزی در شهرستان های خوزستان منتشر می شود تا چهار برابر بیش از استاندارد افزایش می یابد، اگر چه اندازه گیری آلاینده های گازی انجام نشده است.
خودسوزی هورالعظیم در خاک عراق از 13 تیر ماه آغاز شده است. با وجود ادامه دودگرفتگی شدید شهرهای و روستاهای خوزستان، عملیات اطفای حریق در تالاب متوقف شده است.مرحله نخست عملیات آتش نشانی به وسیله 2 بالگرد و یک هواپیمای آبپاش از 29 تیر تا سوم مرداد انجام شد و مرحله دوم از 11 تا 15 مرداد و یک روز بعد از سفر کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به خوزستان متوقف شد. به گفته مسئولان عملیات اطفا تاثیری در خاموش شدن آتش نداشته بنابراین متوقف شده است.هورالعظیم، آخرین بازمانده تالاب های بین النهرین در جنوب غربی کشور در خوزستان قرار دارد. یک سوم این تالاب در ایران و دو سوم در عراق واقع شده است.این تالاب از رودخانه کرخه و دجله آب می گیرد اما در این سال ها حقابه آن به شدت کاهش یافته است. تابستان امسال هیچ آبی از کرخه به این تالاب وارد نشده و بخش عراقی آن نیز کاملا خشک است.