در گزارش سازمان عفو بینالملل به نقل از ۱۰۰ نفر که در خارج چین زندگی می کنند و با مقامات این سازمان گفتوگو کردهاند، نوشته است که خویشاوندان این افراد در شمال غرب چین زندانی و شکنجه شده یا به زور به مراکز بازآموزی و بازپروری منتقل شدهاند. این سازمان حقوق بشری از همه کشورهای جهان خواسته است به دولت چین فشار بیاورند و جلوی خشونتهای شدید را بر "گروه های اتنیکی که در چین در اقلیت هستند" را بگیرند.
نیکولاس بکولین، مدیر عفو بینالملل در شرق آسیا، در بیانیهای که روز یکشنبه همراه گزارش این سازمان منتشر شد، نوشته است: «همه دولتهای جهان باید جلوی کابوس بوجود آمده در این منطقه چین را بگیرند.» وضعیت نگرانکننده مسلمانان ایغور در چین پیش از انتشار گزارش سازمان عفو بینالملل نظر محافل بینالمللی را جلب کرده بود. چندین نماینده حزب جمهوریخواه آمریکا در کنگره این کشور از ترامپ خواستار کمک به این اقلیت قومی در چین شده بودند. سناتورها مارکو رابیو و کریس اسمیت از ترامپ خواستار برقراری تحریمهایی علیه مقامات سیاسی و همچنین شرکتهای خصوصی درگیر شدهاند که در این منطقه مسئول نقض حقوق بشر و فشار بر اقلیت مسلمان ایغور چین هستند.
موضعگیری در سازمان ملل متحد
کمیته بینالمللی پیکار با تبعیض نژادی سازمان ملل متحد در ژنو، در ماه اوت سال جاری میلادی (۲۰۱۸) اعلام کرد تعداد زیادی از اعضای گروه قومی اویغور در اردوگاههای به اصطلاح "مبارزه با افراطگرایی" اسکان داده شدهاند. کمیته سازمان ملل در ژنو گزارش داده است که دو میلیون اویغور و سایر اقلیتهای مسلمان به مراکز تربیت سیاسی انتقال یافتهاند و اکثر این افراد هیچ سوءپیشینهای نداشتهاند. حکومت مرکزی چین مسلمانان اویغور را که در استان سین کیانگ زندگی میکنند و فرهنگشان با اکثریت مردم چین متفاوت است عملا در اردوگاه اسکان داده است.
اویغورها مسلمانانی ترکزبان هستند و شمار آنها به ۱۰ میلیون نفر میرسد. حزب کمونیست چین سالهاست که با استقلال اویغورها مقابله میکند. طبق گزارشهای متعدد سازمان ملل تاکنون صدها اردوگاه کار در سین کیانگ احداث شده است. اویغورها به لحاظ سیاسی و اقتصادی به شدت از طرف حکومت مرکزی چین تحت فشار هستند. نیروهای امنیتی چین اویغورها را پس از شورشهای خونین در سال ۲۰۰۹ و یک سری حملات تروریستی به شدت سرکوب کردند. در چین دو گروه عمده اقلیت مسلمان اویغور و هوئی زندگی میکنند و شمار آنها در مجموع به ۲۰ میلیون نفر میرسد. چین در سال ۱۹۴۹ منطقه اویغورنشین را اشغال کرد و تحت کنترل خود درآورد.