«دیوید لوئیس» دبیر اجرایی گروه ویژه اقدام مالی(FATF) همزمان با آغاز اجلاس ۶ روزه این سازمان در پاریس که قرار است پرونده ایران نیز در این جلسات مورد بررسی قرار بگیرد با شبکه «بیبیسی» گفت وگو کرد.«دیوید لوئیس» خاطرنشان کرد: هیچ تضمینی در مورد خروج ایران از لیست سیاه این گروه در کار نیست؛ اما این اقدام میتواند شرایطی را برای این کشورها فراهم کند تا وارد داد و ستد با سایر کشورها شوند؛ چرا که میتواند نشان دهد که این کشورها محلهای امنی برای سرمایهگذاری هستند.»وی گفت: ما نمیتوانیم هیچ کشوری را وادار به داد و ستد با کشور دیگری بکنیم؛ اما میتوانیم یک برآورد عینی از شرایط موجود در آن کشور ارائه دهیم که نشان میدهد آیا این کشور محل امنی برای سرمایهگذاری و کسب و کار است یا نه. استانداردهایی که ما در نظر میگیریم، معیارهایی کاملا فنی هستند که هدفشان این است که نشان دهند آیا آن کشور تدابیر لازم را برای جلوگیری از سو استفاده احتمالی گروههای تروریستی در نظر گرفته است یا نه؟
«دیوید لوئیس» در خصوص فهرست گروههای تروریستی از نظر این گروه گفت: ما درمورد اینکه کدام گروهها تروریستی هستند، تصمیم نمیگیریم. این موضوعی است که سازمان ملل درباره آن تصمیمگیری میکند. حرف ما این است که زمانیکه سازمان ملل یک گروه را تروریستی قلمداد میکند همه کشورها باید قطعنامه این سازمان را در رابطه با تامین مالی تروریسم اجرا کنند.وی خاطر نشان کرد: ما از تمام کشورها میخواهیم که تامین مالی تروریسم را عملی مجرمانه معرفی کنند. در مورد ایران هم چیزی که ما منتظر آن هستیم و امیدواریم انجام دهد، غیرقانونی اعلام کردن تامین مالی تروریسم است و اینکه استثناهایی که برای گروههای مشخصی در نظر گرفته است را بردارد.
دبیر اجرایی گروه ویژه اقدام مالی در خصوص برخی گروه هایی که از نظر ایران تروریستی خطاب نمیشوند ولی برخی کشورهای دیگر این گروه ها را تروریستی قلمداد میکنند گفت: ما درباره اینکه این گروهها کدام هستند با ایرانیها حرفی نخواهیم زد. کاری که میکنیم این است که مطمئن شویم ایران ساختار قانونی قدرتمندی برقرار کرده است که به آنها اجازه نخواهد داد برخی گروهها را مستثنی کنند.«لوییس» درباره نحوه سنجش پیروی ایران از این قواعد گفت: درمورد کشورهای عضو FATF روال این است که سالانه نظارت کنیم. ۳۷ کشور عضو مستقیم ما هستند. ما تیمی را برای سه هفته به آن کشور میفرستیم تا سازوکارهای آن کشور را بازرسی کنند. ما ۹ نهاد منطقهای هم داریم که عضو FATF هستند که آنها وظیفه بازرسی حوزههای زیر نظر خود را برعهده دارند. با این نهادهای منطقهای، ۲۰۴ حوزه قضایی به طور مستقیم و غیرمستقیم زیر نظر ما هستند و تنها نقاط انگشتشماری در جهان مانند ایران خارج از این نظارت، فعالیت میکنند.
وی گفت: ما در سال ۲۰۱۶ همکاری خود را با ایران آغاز کردیم. آنها تعهد دادهاند که با تمام توان استانداردهای بینالمللی را رعایت کنند. اکنون سه بار در سال با ایران ملاقات رو در رو داریم. این ملاقاتها در رم بوده است. آنها مدارکشان را درباره قدمهایی که میگویند برای شفافسازی مالی برداشتهاند، ارائه کردند و ما هم به دقت آنها را بررسی کردیم. وقتی از صحت و دقت ادله آنها راضی شویم، آنوقت به ایران سفر میکنیم و تیمی را به تهران میفرستیم.وی در مورد احتمال خروج ایران از لیست سیاه گفت: این یک سوال کلیدی است. ایران از ژوئن ۲۰۱۶ با قول همکاری در سطح بالا کار خود را با ما آغاز و برنامه عملی به همراه ضربالاجل برای جبران کاستیهای خود ارائه کرد. البته ایران به هیچیک از ضربالاجلها نرسید. همه ضربالاجلها ۱۰ ماه پیش به پایان رسیدند و ایران نتوانست خیلی از برنامههای تدوینشده را اجرایی کند.لوییس افزود: البته این به این معنا نیست که ایران نتوانسته پیشرفتی در این ارتباط داشته باشد؛ چراکه آنها توانستند اعضای FATF را قانع کنند که پیشرفتهایی داشتهاند و در حال آمادهسازی برنامهها و قوانین هستند. به همین دلیل ما مهلتهای جدیدی به آنها دادیم. در نشست این هفته در پاریس مشخص خواهد شد که آیا ایران به اندازه کافی اقدامات لازم را در راستای همراهی با FATF انجام داده است یا خیر.