به گزارش دویچهوله آلمان، شرایط نابسامان اقتصادی و وضعیت بد معیشتی در ایران بیش از پیش خانوادههای مهاجر افغان را تحت تاثیر قرار داده تا جایی که گزارش شده است بیش از ۷۰۰ هزار مهاجر افغان فاقد مدارک قانونی سال ۲۰۱۸ از ایران به میهن خود برگشتهاند. در گزارشی که سازمان بینالمللی مهاجرت منتشر کرده، از اول دسامبر ۲۰۱۷ تا اول دسامبر امسال، بیش از ۷۵۲ هزار افغان از ایران و پاکستان به میهن خود گشتهاند که ۷۲۱ هزار نفر آنها ساکن ایران بودهاند.
خبرگزاری رویترز از سازمان بینالمللی مهاجرت نقل میکند: « بهدلیل تنگناهای سیاسی و اقتصادی در ایران و کاهش ارزش ریال، بازگشت افغانهای فاقد اوراق مهاجرتی از ایران امسال نسبت به سالهای پیش بهطور چشمگیری افزایش یافته است.» گزارش سازمان بینالمللی مهاجرت اضافه میکند تقاضا برای بهکارگیری افغانها در بازار غیررسمی ایران بهشدت افت کرده است. در این گزارش همچنین آمده است: «از یک طرف افغانها معمولا درآمدی که در ایران داشتند را ماهیانه به کشور آبا و اجدادی میفرستادند، که الان دیگر این کار برایشان میسر نیست و از آنجا که اوضاع اقتصادی در استانهای گرفتار خشکسالی مثل هرات، باغدیس و غور نامناسب است، این مناطق بهطور ویژه از شرایط اقتصادی رنج میبرند.»
رسانههای ایرانی از بازگشت بسیاری از مهاجران افغان خبر میدهند و همچنین میگویند تعداد زیادی از آنها سعی میکنند خود را به ترکیه و سپس اروپا برسانند اینها همه در پی کاهش حدود ۷۰ درصدی ارزش پول ملی ایران بوده است. رئیس شورای آوارگان نروژی، یان ایگلند، به رویترز میگوید :«افزایش فشار بر ایران برای افغانستان هم مشکل ایجاد میکند.» یان ایگلند در ادامه میگوید: «تحریمهای اعمال شده توسط دولت ترامپ، اقتصاد ایران را به وضع مصیبتباری میکشد. با این اوضاع اولین گروهی که زندگیشان نابود میشود، همین مهاجران افغان دارای مدرک و یا بدون مدرک قانونی هستند.»