گروه بينالملل: شورای امنیت سازمان ملل متحد شب گذشته در نشستی، قطعنامه مربوط به سلاحهای شیمیایی سوریه را صادر کرد؛ این قطعنامه از حكومت سوریه خواسته است تمامی سلاحهای شیمیایی خود را نابود کند و دولت اسد در صورت سرپیچی از اجرای قطعنامه باید در انتظار پیامدهایی سخت باشد.
دو سال و نیم پس از آغاز موج خشونتها در سوریه، برای نخستین مرتبه شورای امنیت سازمان ملل قطعنامهای در این رابطه تصویب کرد. تاکنون روسیه و چین مانع از تصویب قطعنامهای علیه بشار اسد شده بودند. شورای امنیت که دارای ۱۵ عضو و عالیترین و قدرتمندترین نهاد سازمان ملل است، به اتفاق آرا با تصویب قطعنامهای از رژیم دمشق خواسته است تمام سلاحهای شیمیایی خود را از کشور خارج کند تا این سلاحها سپس نابود شوند.
به هنگام تصویب قطعنامه، وزیران امور خارجه پنج عضو دائمی و دارای حق وتوی شورای امنیت، آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه، در این جلسه حضور داشتند. بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز که در این جلسه شرکت کرده بود، این سند را یک "قطعنامه تاریخی" خواند و با تبریک به اعضای شورای امنیت گفت: «پس از مدتها این اولین خبر خوش در رابطه با سوریه است.»
قطعنامه تصویبشده قرار است تضمینی باشد تا در اسرع وقت سلاحهای شیمیایی در سوریه جمعآوری شوند و سپس در خارج از کشور نابود گردند. پیش از این "سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی" (OPCW) در لاهه طرحی برای نابودی مواد شیمیایی جنگی متعلق به رژیم بشار اسد را تهیه کرده بود. این سازمان با ارائهی طرح خود به شورای امنیت، چراغ سبز برای رأیگیری در این شورا را داده بود.
بر اساس این طرح قرار است سوریه تا اواسط سال آینده میلادی (۲۰۱۴) عاری از سلاحشیمیایی باشد. شورای امنیت در قطعنامه خود، کاربست گاز سمی در سوریه را به عنوان تهدیدی علیه صلح بینالملل محکوم کرده است. در متن قطعنامه که با توافق آمریکا و روسیه تنظیم شده، این امکان پیشبینی شده که در صورت سرپیچی بشار اسد از اجرای تعهدات خود، تحریمهایی در نظر گرفته شود.
اینکه اقدام تنبیهی علیه رژیم سوریه از نوع اقتصادی باشد یا نظامی، نیاز به تصویب یک قطعنامه جدید خواهد داشت. در چنین صورتی، روسیه میتواند با رأی وتوی خود، مانع از تصویب قطعنامهای سختگیرانهتر علیه رژیم بشار اسد شود. جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، بشار اسد را تهدید کرد که در صورت عدم اجرای قطعنامه برای نابودی سلاحهای شیمیایی، باید در انتظار "پیامدهایی" باشد. وی اندکزمانی پس از تصویب قطعنامه گفت: «ما اینجاییم، زیرا هر عملی پیامدی دارد... و در صورتی که رژیم [سوریه] عمل نکند، پیامد خواهد داشت. آن زمان است که شورای امنیت باید دست به عمل بزند و اقدامات فصل هفتم را به تصویب برساند.»
وزیر امور خارجه آمریکا به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد اشاره میکند که به جامعه بینالملل اجازهی اقدامات تنبیهی در حد عملیات نظامی علیه یک کشور را میدهد. باراک اوباما، تصویب این قطعنامه را "پیروزی بزرگی برای جامعه بینالملل" خواند. وی تأکید کرد که "بدون یک تهدید واقعی به اعمال قهر"، توافق بر سر متن این قطعنامه هرگز صورت نمیگرفت.