خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی در این خصوص به نقل از دو منبع خبری اعلام کرده است که در طرج جدید دولت آمریکا پیش بینی شده که فشارها سبب شود تا صادرات نفت ایران از اوایل ماه مه با کاهش بیست درصدی مواجه شود و به زیر یک میلیون بشکه در روز برسد. بر اساس این گزارش واشنگتن کشورهای وارد کننده نفت و شرکای تجاری طرف معاملات نفتی با ایران را تحت فشار قرار داده و تهدید کرده است در صورتی که خرید نفت از ایران را کاهش ندهند با تحریم و مجازاتهای آمریکا روبرو خواهند بود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا پس از خروج کشورش از توافقنامه هستهای ضمن بازگردان کلیه تحریم های قبلی، محدودیت در صادرات نفتی را در اولویت فشارهای خود بر تهران قرار داده و سعی دارد از این راه ضربهای مهلک به مهمترین منبع درآمدی ایران وارد کند. تلاش برای کاهش صادرات نفتی ایران از سوی آمریکا در حالی همچنان ادامه دارد که واشنگتن پیشتر برخی از کشورها را از منع خرید محصولات نفتی از ایران معاف کرده بود.
به گفته برخی منابع معتبر که رویترز به آنها استناد کرده این معافعیتهای نفتی برای اغلب کشورهایی که مجوز خرید نفت از ایران را دریافت کرده اند، به خصوص خریداران بزرگی چون چین و ایتالیا در قبال دریافت وعده کاهش واردات کمتر از یک میلیون بشکه در روز بار دیگر تمدید خواهد شد. هند و چین دو کشوری هستند که باید برای خرید نفت ایران از ماه مه معافیت مجدد از سوی آمریکا دریافت کنند.
صادرات نفت ایران در حال حاضر بیش از یک میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه در روز است و طرح جدید واشنگتن کاهش ۲۵۰ هزار بشکهای را هدف قرار داده است. این درحالیست که برغم اعلام قبلی واشنگتن برای به صفر رساندن صادرات نفتی ایران به نظر میرسد مقامات آمریکا به خوبی از تبعات این اقدام بر افزایش قیمت نفت آگاه هستند و عملی شدن آنرا در شرایط کنونی غیر ممکن میدانند.
یکی از منابع مورد استناد رویترز با تاکید بر این امر که دولت آمریکا نگران است توقف کامل صادرات نفتی ایران ضمن اوج گیری غیر قابل کنترل قیمت نفت، جهان را بستر بحرانی جدید کند هدف فعلی واشنگتن در افزایش محدودیتهای نفتی ایران را تنها کاهش صادرات روزانه به زیر یک میلیون بشکه در روز اعلام کرده است. بر اساس این گزارش، دونالد ترامپ سقف ۶۵ دلاری را برای هر بشکه نفت برنت در نظر گرفته و مایل نیست بهای آن از این میزان فراتر رود. منابع یاد شده تاکید کردهاند که با توجه به این رویکرد احتمال به صفر رساندن صادرات نفتی ایران بسیار دشوار به نظر می رسد.
رویترز در گزارش خود به نقل از منابعی معتبر که نخواستند نامشان فاش شود همچنین تاکید کرده که واشنگتن برای رسیدن به هدف تعیین شده از دادن معافیت به برخی کشورها که اخیرا از ایران نفت خریداری نکردهاند، امتناع خواهد کرد. این گزارش در حالی منتشر می شود که مقامات واشنگتن برغم آنچه منابع یاد شده اعلام کردهاند تمایلی ندارند تا حداقل در ظاهر از خواسته خود مبنی بر به صفر رساندن صادرات نفت ایران کوتاه بیایند.
بر همین اساس برایان هوک، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران روز چهارشنبه در جمع مدیران شرکتهای بزرگ نفتی جهان و شماری از وزیران نفت بار دیگر بر عزم واشنگتن برای به صفر رساندن صادرات نفتی ایران تاکید کرد. هوک در این خصوص همچنین خاطرنشان کرد که دونالد ترامپ به صراحت خواهان انجام اقدامات لازم برای اعمال فشار اقتصادی حداکثری به دولت ایران است اما در عین حال نمیخواهد به گونهای عمل شود که بازارهای نفتی با شوک مواجه شوند. مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده نیز در همین همایش بر تعهد کشورش برای به صفر رساندن صادرات نفتی ایران تاکید کرده بود.