گروه سياسي: وزیر خارجه آمریکا كه به ژاپن سفر كرده است به خبرنگاران گفت: باید پیش از هرگونه اقدامی علیه ایران که عواقب شدید به همراه دارد، تمام راههای ممکن را طی کرده باشیم.
جان کری در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره اظهارات نتانیاهو علیه ایران گفت: کشورش مایل است با دولت جدید ایران در تعامل باشد؛ البته تهران ابتدا باید ثابت کند که برنامه هسته ییاش صلحآمیز است. وی گفت: اطمینان دارد برای این مساله راه حل وجود دارد هر چند ما این مساله را روشن کردهایم که هیچ چیز را مسلم فرض نمیکنیم.وزیر خارجه آمریکا گفت: بدترین نوع عملکرد دیپلماتیک آن است که پیش از اقدام نظامی تمام راهها را بررسی نکرده باشیم.وی افزود: باید پیش از اقداماتی که پیامد شدید دارد، تمام راههای ممکن را طی کرده باشیم. کری گفت: آمریکا فقط بر پایه مجموعه اقداماتی که همه را مطمئن کرده باشد، تصمیم خواهد گرفت. امنیت اسرائیل در درجه اول اهمیت قرار دارد و ما کاملا در این باره جدی هستیم. وزیر خارجه آمریکا اضافه کرد: با حرف و اظهار نظر تغییر ایجاد نمی شود و فقط عمل می تواند شرط کافی باشد که تمام دنیا متوجه شود راهی برای ایران در جهت رسیدن به تسلیحات هسته یی وجود ندارد و امکان این نیست که همه ناگهان بفهمند که این سلاح ساخته شده است. جان کری درباره اظهارات اخیر اسرائيل درباره امکان بهبود روابط ایران و آمریکا گفت: من اظهارات نتانیاهو را به این معنا تعبیر نمی کنم که ما فریب خورده ایم، و به نوعی ساده لوح بودهایم، بلکه من آن را نوعی هشدار میبینم که مواظب باشید بازی نخورید. وی با اشاره به دیدارش با همتای اسرائيلي اش، گفت: من به وزیر خارجه اسراییل، به بنیامین نتانیاهو و مردم اسرائیل قول دادهام آمریکا صرفا به حرف دولت ایران اعتماد نمیکند و فقط با توجه به قدمهایی که ایران برای اعتماد سازی برخواهد داشت، تصمیم میگیرد.
اين در حالي است كه نماینده آمریکا در مذاکرات 1+5 با ایران با بیان اینکه تا زمانی که با ایران به یک توافق اصلی درباره برنامه هستهیی نرسیم، تحریمهای مهم و بزرگ لغو نمیشود، گفت: در صورت پیشرفت مذاکرات 1+5 با ایران برخی از تحریمهای جانبی و کوچک لغو شود. وندی شرمن، در کمیته شورای روابطه خارجی مجلس سنا گفت: احتمال دارد آمریکا برخی از تحریمهای کوتاه مدت را در عوض کاهش سطح غنیسازی اورانیوم توسط ایران و روشنسازی درباره برنامه هستهیی توسط این کشور بردارد.
شرمن در این دیدار گفت: نگرانیهای آمریکا درباره برنامه هستهیی ایران باید پیش از لغو تحریمهای اصلی برطرف شود. ما به دنبال گامهای ویژه از سوی ایران برای حل مسائل اصلی مانند کاهش میزان سطح غنیسازی، شفافیت کامل درباره کل برنامه هستهیی و ذخایر اورانیوم غنیسازی شده هستیم.نماینده آمریکا در مذاکرات 1+5 با ایران گفت: ایرانیان نیز در مقابل بدون شک به دنبال لغو برخی تحریمهای بینالمللی و جامع هستند که اکنون در حال اجراست اما برای لغو تحریمهای جامع باید گامهایی جدی از سوی ایران برداشته شود. وی در ادامه خواست که قانونگذاران آمریکایی پیش از برگزاری دور بعدی مذاکرات که قرار است 15 و 16 اکتبر توسط ایران و کشورهای 1+5 در ژنو برگزار شود، تحریمهای اضافهتر علیه ایران تصویب نکنند.
در این جلسه رابرت منندز، یکی از سناتورهای دموکرات آمریکایی درباره لغو تحریمها در مدت کوتاه اظهار نگرانی کرد. شرمن در پاسخ به این نگرانی گفت: تحریمهای بزرگ و بنیادین همچنان علیه ایران اعمال شده و همانند گذشته باقی خواهد ماند تا زمانی که تمام نگرانیهای آمریکا درباره برنامه هستهیی ایران برطرف شود،اما پیشنهاد شده است که اگر مذاکرات روبه جلو پیش رود برخی از تحریمهای جانبی برداشته شود. به دلیل پیچیدگیهای تکنیکی در مورد تضمین توافقنامهای درباره برنامه هستهیی ایران مفید است که از هرگونه راهی برای ایجاد زمان بیشتر برای مذاکرات جلوگیری شود.
شرمن گفت: آنچه که ما متصوریم این است که طرف ایرانی به ما اعتماد دهد آنها گامهایی در جهت تعلیق برنامه هستهیی خود ارائه دهند و ما بتوانیم به توافقی جامع دست یابیم در چنین شرایطی ما میتوانیم تمام تحریمها را علیه ایران لغو کنیم. ما در حال حاضر به دنبال لغو تحریمهای کلیدی نیستیم که علیه ایران بر روی میز گذاشته شده است.
هوارد برمن، سناتور دموکرات و رییس پیشین کمیته روابط خارجی پیشنهاد داد: نباید تحریمها بدون هیچ گونه مشاهده ای مبنی بر اقدامی از سوی ایران در زمینه کاهش فعالیتهای هستهیی برداشته شود. من فکر می کنم که دولت میداند که اشتباه بزرگی خواهد بود که بدون دستیابی به توافقنامه معناداری با ایران تحریمها به طور کامل برداشته شود و یا تضعیف شود. ما باید برای یک توافق بزرگ خود را آماده کنیم.همچنین مارک کیریک، سناتور جمهوریخواه با انتقاد از اظهارات شرمن درباره تصویب نکردن تحریمهای اضافی علیه ایران قبل از مذاکرات گفت: فشار حداکثری در حوزه اقتصادی علیه ایران میتواند فرصت دیپلماتیکی برای دستیابی به موفقیت فراهم کند. دور بعدی مذاکرات ایران و اعضای 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) در 15 و 16 اکتبر در ژنو برگزار میشود.