گروه هنری: پیکر مرحوم استاد جمشید مشایخی با حضور جمعی از مردم و هنرمندان به سمت منزلگاه ابدی بدرقه شد. آیین تشییع پیکر استاد جمشید مشایخی با حضور جمعی از هنرمندان، مردم و مسئولان فرهنگی در تالار وحدت برگزار شد. در این مراسم شهرام گیل آبادی، منوچهر شاهسواری، محمد رضا جعفری، جلوه استاد علی نصیریان و حمیدرضا نور بخش از استاد جمشید مشایخی گفتند.
این مراسم ساعت ۹:۳۵ با حضور سید عباس صالحی زیر بارش نم نم باران و با حضور جمعی از هنرمندان و مردم علاقهمند با تلاوت آیاتی از قرآن کریم برپا شد. پیکر مرحوم این هنرمند هم در همان دقایق اولیه به جایگاه آورده شد و خانوادهاش از جمله پسرش نادر مشایخی (هنرمند عرصه موسیقی) در این مراسم حضور دارند. بهمن فرمان آرا، علی نصیریان، داریوش اسدزاده، اکبر زنجانپور، شهرام کرمی، ایرج راد، حسن پورشیرازی، پرویز پورحسینی، قطب الدین صادقی، فرشته طائرپور، محمد ساربان، فرزانه کابلی، هادی مرزبان،منوچهر شاهسواری، مهدی شفیعی، جمشید گرگین، عزت الله رمضانی فر، علی دهکردی، سیاوش تهمورث و… از هنرمندان حاضر در مراسم هستند. فریدون نماینده رییس جمهور هم از مسوولان حاضر در این مراسم است.
اجرای مراسم را برخلاف پیشبینیها که انتظار میرفت یکی از هنرمندان تئاتر و سینما برعهده بگیرد، عباس سجادی برعهده دارد. در ابتدای این مراسم، شهرام گیل آبادی مدیر عامل خانه تئاتر در سخنانی از پهلوانی جمشید مشایخی گفت و تاکید کرد: ضایعه درگذشت این هنرمند برای خانواده تئاتر جبران ناپذیر است. او افزود: آغاز این بهار دهشتناک با سیل و سفر این هنرمند ناب مردمی همراه بود و خانواده تئاتر تلاش میکند به تاسی از این هنرمند پیشاهنگ همراهی مردم ایران باشد. همچنین خانه تئاتر تلاش میکند زبان صادقانه ملت باشد و بهترین سرسلامتی برای خانواده مشایخی، امتداد راه این بازیگر است و خانواده تئاتر نصیحتهای او را آویزه گوش خود خواهد کرد.
سپس ایرج راد رییس هیات مدیران خانه تئاتر با اشاره به اینکه دردانهای دیگر از عالم هنرهای نمایشی از میان ما رفت، گفت: چنین هنرمندانی عاشق مردم و عاشق کار فرهنگی و هنری بودند و جمشید مشایخی یکی از شایستهترینهایی است که همیشه همراه مردم بود. صحنه تئاتر برای او مقدس بود و همیشه وقتی به صحنه می آمد خاک صحنه را می بوسید. او زندگی خود را سالها وقف هنر کرد و اینجا همه با عشق آمدند. وی اضافه کرد: جمشید مشایخی همواره در تاریخ هنرهای نمایشی این مملکت باقی میماند و ما باید مکانهایی را نامگذاری کنیم به نام چنین هنرمندانی. البته در سالنهای تئاتر این اتفاق افتاده ولی چرا در سالنهای سینما این کار صورت نمیگیرد؟ هرچند امیدوارم بحثهایی که برای نامگذاری کوچه محل زندگیاش شده، عملی شود تا آن کوچه که با حرف جیم و شروع نام جمشید است به اسم او ثبت شود.جمشید مشایخی زنده و پایدار است و همواره در ذهن ما باقی میماند.
منوچهر شاهسواری مدیر عامل خانه سینما هم گفت:جمشید مشایخی از آنان بود که نان به نرخ روز نخورد و نان به خون جگر خورد. ماندگاری فرهنگ و هنر جز به خون جگر خوردن حاصل نمیشود و ما ریزه خواران سفره این هنرمندان هستیم. او در بخش دیگری از سخنانش گفت: چیزی ندارم بگویم جز سپاس از کسانی که در این ایام و سالهای بیماری از این هنرمند مراقبت کردند. آنچه این جا حاصل شده و جمعیتی که حاضر است همه محصول دل پاک و آداب و منش اوست و امیدوارم برای همه ما هم باقی باشد. یک ساعت قبل از آغاز مراسم تشییع پیکر جمشید مشایخی، پیکر این بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون طی تمهیداتی زودتر به تالار وحدت رسید تا با حضور همکاران و علاقهمندانش به سمت بهشت زهرا (س) بدرقه شود. با توجه به بارانی بودن هوا و ترافیک صبحگاهی اولین روز کاری پس از پایان تعطیلات نوروز، پیشبینیهای لازم صورت گرفته بود تا تأخیری در انتقال پیکر این بازیگر نباشد.
مشایخی نان به نرخ روز نخورد
منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما نیز در این مراسم گفت: جمشید مشایخی نان به نرخ روز نخورد بلکه نان بهخون جگر خورد که ماندگاری هنر این مملکت جز به خون دل امکانپذیر نیست. وی افزود: او از آنها بود که ماه را از آسمان با گیسوی هنر خود به زمین کشید. سپاسگزار همه کسانی هستیم که در این سالها در دوره بیماری این هنرمند از وی پرستاری کردند.
مشایخی یکی از ۵ ستون هنرهای نمایشی بود
علی نصیریان بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون سخنران بعدی این مراسم بود که در سخنانی گفت: پیش از هرچیز از مردم قدرشناس برای حضور در این مراسم تشکر میکنم. آقای مشایخی در درگذشت آقای رشیدی گفتند انتظار نداشتم بیایم اینجا برای این مراسم، من انتظار داشتم با تو، انتظامی و رشیدی روی صحنه بیایم. این روزها حال خوشی ندارم، همسرم را از دست دادم و بعد رشیدی، انتظامی و حالا مشایخی که اینها ضربههای بزرگی بر پیکر من بود. وی ادامه داد: ما تئاتر را در کشور راه انداختیم و با مشایخی در سال ۱۳۳۶ آشنا شدم، این هنرمند در چند دوره رشدکرد. اول دوره تئاتر تلویزیونی در تلویزیون خصوصی بود و همه هنرمندان قدیمی با هم شروع به کار کردند و مشایخی در آن دوران بسیار خوش درخشید. دوران بعدی تئاتر سنگلج بود و دوران بعدی سینما و تلویزیون بود که آثار بسیار خوبی را ارائه کرد، این هنرمند در هر دورهای درخشید و پختهتر شد. مشایخی در فیلم «گاو» بسیار خوش درخشید هرچند نقش کوچکی داشت و چقدر زیبا و ظریف این نقش را اجرا کرد. نصیریان افزود: مشایخی کمالالملک را زنده کرد و به تصویر کشید. او یکی از ۵ ستون هنرهای نمایشی ایران بود و بارفتن این هنرمندان، این هنر سست میشود، اگرچه بسیاری هنرمندان با استعداد و خلاق داریم اما کسی جای جمشید مشایخی را نمیگیرد. این بازیگر پیشکسوت در پایان تأکید کرد: مشایخی علم عشق را از دفتر نیاموخت بلکه خودجوش به آنچه میخواست رسید.
هنرمندی که پهلوانی را زندگی کرد
محمدرضا جعفری جلوه مدیر شبکه دو سیما نیز در ادامه این مراسم در سخنان کوتاهی ضمن اشاره به منش و اندیشه جوانمردانه جمشید مشایخی تأکید کرد: این هنرمند پهلوانی را نه بازی که زندگی کرد. وی ادامه داد: تسلیت ما در صدا و سیما و رسانه ملی را بپذیرید و ما به شما هنرمندان و خانواده آن مرحوم تسلیتمیگوییم. امروز با این سیل دهشتناک روز کمک مردم به مردم است و مشایخی همیشه کمکیار مردم بود. حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی نیز ضمن تسلیت در سخنانی گفت: با آغاز سال نو مردم درگیر سیل ویرانگر شدند و در آخر نیز استاد جمشید مشایخی را از دست دادیم. همه میدانند این هنرمند چه منش و شخصیتی داشت، ما باید از این هنرمند درس جوانمردی یاد بگیریم. وی افزود: متاسفانه این اواخر در فضای مجازی با برخوردها و کلماتی استفاده کردند که درست نبود. چون استاد مشایخی عاشق آواز و غزل بود، به یادش چند بیت میخوانم.
پدرم از این حضور خوشحال است
در ادامه این مراسم سام مشایخی فرزند زندهیاد جمشید مشایخی در سخنانی گفت: دوست داشتم از مردم مهربان که قدر هنر و هنرمند را میدانند تشکر کنم، بی شک پدرم خیلی خوشحال است که شکوه حضور مردم را میبیند. وی افزود: پدر همیشه میگفت که خاک پای مردم است، هرچند خیلیها به این حرف وی ایراد میگرفتند. خیلی دوست دارند بگویند جمشید مشایخی کمال الملک سینمای ایران است، اما جمشید مشایخی، جمشید مشایخی سینمای ایران است، ما در عرصه نقاشی کمالالملک داشتیم. این مراسم با برگزاری نماز میت بر پیکر جمشید مشایخی به امامت حجهالاسلام سیدمحمود دعایی به پایان رسید. پیکر زندهیاد مشایخی جهت تدفین به قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) منتقل شد. جمشید مشایخی، بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون، ۱۳ فروردین ماه از دنیا رفت.