حامد برکاتی، مدیر کل دفتر سلامت وزارت بهداشت در نشست خبری روز جوان که امروز برگزار شد، گفت: سن امید به زندگی به 80 سال در کشور رسیده که علت آن مداخلههای انجام شده توسط وزارت بهداشت است. برای امید به زندگی باید بیشترین توجه را به جوانان و پیشگیری از مرگ آنها داشته باشیم. در همه گروهها و حتی در کودکان و سالمندان، حوادث حمل و نقل علت بزرگ مرگ و میر است، اما این علت در جوانان بیشتر است. همچنین مرگ و میر در جوانان شامل خودکشی، خشونت، سکتههای قلبی و سوءمصرف مواد مخدر است.وی همچنین افزود: خودکشی 6.5 درصد و خشونتها 5.9 درصد علت مرگ و میر جوانان است و در حال حاضر حدود 20 درصد از جمعیت کشور جوانان بین 18 تا 29 ساله هستند. اگر 70 درصد حوزه سلامت در سایر حوزهها مربوط به مسائل بین بخشی میشود، در حوزه جوانان باید نزدیک به 80 درصد همکاری بین بخشی انجام شود.
برکاتی تصریح کرد: جوانان بنابر فعالیتهای اجتماعی و تاثیرگذاری فراوانی که دارند، هم حال و هم آینده کشور هستند. رفتارهای جوانان در حوزههای اجتماعی و رفتارهای پرخطر در سن 18 تا 29 سالگی و مباحث ازدواج و طلاق باید مورد توجه باشد، اگر رفتار جنسی غیرسالم در جامعه کاهش یابد، باز هم بیشترین گروه در معرض خطر جوانان هستند. همچنین مصرف دخانیات و الکل و تحرک فیزیکی ناکافی نیز جزو عوامل خطر سلامت جوانان است.مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت اظهار کرد: شکلگیری بسته خدمت و رویکردهای جدید در حوزه جوانان با آغاز طرح تحول سلامت و در سال 92 آغاز شده است. هرچند عوامل خطر در زمینه جوانان زیاد است، اما جوانان محل خیزش اجتماعی هستند.وی در ادامه بیان کرد: آموزش و خودمراقبتی مهمترین مداخله برای جوانان است.تا قبل از سال 92 برنامه مدونی برای خدمترسانی به جوانان وجود نداشت، اما بعد از سال 92 و آغاز طرح تحول سلامت، بسته خدمت در همه مراکز خدمات جامع سلامت و پایگاهها و خانههای بهداشت طراحی و تدوین شده است که در دو سطح پزشکی و غیرپزشکی ارائه میشود.
برکاتی افزود: مواد افیونی، الکل و سیگار نیز جزو مواردی است که در موارد خودمراقبتی جوانان مورد توجه قرار گرفته، همچنین پیشگیری جامعه محور و اجتماعی نیز توسط دفتر سلامت روان طراحی شده است.مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در خصوص افزایش سن ازدواج گفت: جوانان نسبت به دهههای قبل، دیرتر ازدواج میکنند، بطور ی که سن ازدواج دختران به حدود 24 سال و سن ازدواج پسران به بالای 27 سال رسیده است. فاصله ازدواج با فرزندآوری به طور متوسط نزدیک به 5 سال است. این تصمیم بدون توجه به پیامهایی است که وزارت بهداشت داده است، زیرا اعلام کردیم بهترین سن بارداری بین 20 تا 35 سال است. همچنین اگر بارداری زیر 20 یا بالای 35 سال اتفاق بیفتد، بستههای مراقبت نیز در نظر گرفته شده است.وی در ادامه بیان کرد: حدود 17 درصد زایمانهای کشور بالای 35 سال است که این عدد در 10 سال قبل حدود هفت درصد بوده است. حدود 13 میلیون جوان در شرف ازدواج داریم و اگر 10 درصد این جوانان ازدواج کنند، TFR کشور تعمیم مییابد، معضل اصلی ازدواج در کشور، مسائل فرهنگی است و درآمد و مسائل اقتصادی نیز نقش دارند.مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت تصریح کرد: در سال 89 ازدواج زوجها نزدیک به یک میلیون و 890 هزار مورد بود. در سال 96 این عدد تقلیل پیدا کرد و به 680 هزار مورد رسید.