گروه بینالملل: دولت ایالات متحده آمریکا میگوید تنها راه حل تنش موجود با ایران دستیابی به یک توافق هسته ای «بهتر» است.
سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده تاکید کرد که این توافق جدید باید «تمام ابعاد تهدیدات ایران» را در بربگیرد. مورگان اورتاگوس، در مورد سخنان محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران که گفته بود تنها راه کاهش تنش در منطقه «توقف جنگ اقتصادی» است تاکید کرد ایالات متحده تحت تاثیر این سخنان قرار نگرفته است. اورتاگوس اظهار داشت: «ایران یا مانند یک کشور عادی رفتار می کند یا شاهد فروپاشی اقتصادش خواهد بود.» وی افزود: «تهدید اخیر ایران مبنی بر توقف اجرای تعهداتش در چهارچوب برجام یک گام بزرگ در جهتی اشتباه است.»
وزیر خارجه ایران روز دوشنبه در دیدار با هایکو ماس، همتای آلمانی خود در تهران گفته بود: «تنها راه کاهش تنش در منطقه توقف این جنگ اقتصادی است. نمی توان توقع داشت جنگ اقتصادی علیه مردم عادی در جریان باشد و کسانی که از آن حمایت می کنند یا آن را به راه انداخته اند در امان باشند.»
تنش بین ایران و آمریکا در هفته های اخیر پس از آنکه واشنگتن معافیت کشورهای واردکننده نفت ایران از تحریم را لغو کرد افزایش یافته است. دولت ایران در سالروز خروج آمریکا از برجام اعلام کرد که سطح اجرای تعهدات خود در چهارچوب این توافق هسته ای را کاهش می دهد. یوکیا آمانو، دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز دوشنبه اعلام کرد که ایران به روند غنی سازی اورانیوم سرعت بخشیده است. تخمین زده می شود که ایران تا پایان خرداد از سقف ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده عبور کند.
دیپلماسی اروپا با تحریم اینستکس توسط آمریکا شکست میخورد
سفیر ایران در انگلیس هشدار داد که با تحریم نهاد مالی متناظرِ ایرانیِ اینستکس توسط آمریکا، این سازوکار "عملاً نابودشده و دیپلماسی اروپا به شکست کامل میرسد. "
حمید بعیدی نژاد با انتشار پیامی در توییتر افزود: امید که حالا همه متوجه شوند که بزرگترین تهدید علیه برجام و امنیت منطقه سیاست تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ایران است. خبرگزاری بلومبرگ روز دوشنبه در گزارشی اعلام کرد آمریکا در حال بررسی تحریم شرکت «سازوکار ویژه تجارت و تأمین مالی ایران و اروپا» است. این شرکت در تاریخ دوم اردیبهشت امسال بهعنوان نهاد مالی متناظرِ ایرانیِ اینستکس در تهران به ثبت رسید. اینستکس یا سازوکار حمایت از مبادلات تجاری ایران و اروپا یک ابزار ویژه مالی است که در ۳۱ ژانویه ۲۰۱۹ (۱۱ بهمن ۱۳۹۷) توسط آلمان، فرانسه و انگلیس، برای تسهیل تجارت غیر دلاری با ایران ایجاد شد.
مقر اینستکس در پاریس، فرانسه و ریاست آن بر عهده پر فیشر آلمانی، از مدیران پیشین کومرتسبانک، است. هدف اصلی از ایجاد این کانال مالی ویژه، دادن امکانات به شرکتهای کوچک و متوسط اروپایی است تا بتوانند مجاری متعارف مالی خود با ایران را حفظ کنند. این سازوکار در گام نخست تجارت کالاهای اساسی (مواد غذایی و دارو) را تحت پوشش قرار میدهد؛ اما بهتدریج دامنهاش گسترش خواهد یافت. مدیر اینستکس پس از ملاقاتی که اسفندماه گذشته با مقامات ایران داشت، راهی لندن شد تا با فعالان عرصه اقتصادی این کشور دیدار کند. او در نشستی که با حضور شرکتهای تجاری، صاحبان سرمایه و مقامهای دولت انگلیس در لندن برگزار شد، درباره عملکرد این سازوکار توضیحاتی را ارائه و به نگرانی شرکتهای انگلیسی برای انجام مبادلات مالی با ایران پاسخ داد.
او همچنین از آمادگی این شرکت برای انجام اولین تبادل تجاری با همتای ایرانی خود در سریعترین زمان ممکن خبر داد. طرفهای اروپایی معتقدند که اینستکس از بهمنماه گذشته تاکنون پیشرفت خوبی را طی کرده و گامهای مؤثری برای هرچه سریعتر عملیاتی شدن آن برداشته است … بااینحال تعلل اروپا در عملیاتی کردن این سازوکار، انتقادهایی را در ایران به همراه داشته است. موگرینی اواخر اردیبهشتماه گذشته ضمن تأکید بر پایبندی اروپا به اجرای کامل برجام ابراز امیدواری کرده بود که نخستین تراکنش اینستکس ظرف چند هفته آینده انجام شود.