گروه سیاسی: فارس نوشت: یک منبع آگاه اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنی شده 3.67 درصد ایران از 300 کیلوگرم عبور کرد.
وی افزود: امروز بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی بعد از توزین روز چهارشنبه هفته گذشته، مجددا وزن تولید مواد غنی شده ایران را اندازهگیری کردند و ذخایر ایران از سقف 300 کیلوگرم عبور کرده است. بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی حدود دو هفته پیش در27 خرداد در محل تأسیسات آب سنگین اراک در جمع خبرنگاران گفته بود: «از امروز به مدت ۱۰ روز (۲۷ ژوئن/ ششم تیر) ما از سقف ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده ۳.۶۷ عبور خواهیم کرد و نه تنها عبور خواهیم کرد، بلکه افزایش تولید به شدت بالا خواهد رفت و بعد از عبور از ۳۰۰ کیلو، سرعت افزایش اورانیوم غنی شده با غنای ۳.۶۷ را بیشتر خواهیم کرد.»
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران حدود دو هفته پیش در۲۷ خرداد در محل تأسیسات آب سنگین اراک در جمع خبرنگاران گفته بود: «از امروز به مدت ۱۰ روز (۲۷ ژوئن/ ششم تیر) ما از سقف ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده ۳.۶۷ عبور خواهیم کرد و نه تنها عبور خواهیم کرد، بلکه افزایش تولید به شدت بالا خواهد رفت و بعد از عبور از ۳۰۰ کیلو، سرعت افزایش اورانیوم غنی شده با غنای ۳.۶۷ را بیشتر خواهیم کرد.»
در حالی که ایران اعلام کرده بود ذخیره اورانیوم غنی شده خود را از سقف تعهدات برجامی فراتر خواهد برد، نمایندگان کشورهای باقیمانده در برجام روز جمعه گذشته در وین گرد هم آمدند تا به اجرایی شدن سازوکار حمایتی از مبادلات تجاری با ایران موسوم به اینستکس شتاب بخشند. با این حال عباس عراقچی، رئیس هیات مذاکره کننده ایران، در پایان نشست کمیسیون مشترک برجام گفت این جلسه گامی رو به جلو بوده است اما انتظارات ایران را برآورده نکرده است. مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد، نیز اینستکس را در وضعیت فعلی ناکافی خواند و آن را به «ماشینی زیبا اما بدون بنزین» تشبیه کرد.
سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا پیشتر در بیانیه ای مشترک به ایران هشدار داده بودند در صورت نقض تعهدات برجامی با «عواقب» آن مواجه خواهد شد. علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در واکنش به بیانیه وزرای خارجه سه کشور اروپایی آن را «وقاحت سیاسی» عنوان کرده و گفته بود ایران از ۱۶ تیر گام دوم کاهش تعهدات برجامی خود را شروع خواهد کرد. از زمان خروج ایالات متحده آمریکا از برجام، ایران همواره طرفهای اروپایی را به «تعهد زبانی» و کمکاری برای اجرای این توافقنامه متهم کرده است.
ظریف: ذخایر اورانیوم غنی شده ایران از مرز ۳۰۰ کیلوگرم عبور کرده است
محمد جواد ظریف هم تایید کرد که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از مرز ۳۰۰ کیلوگرم گذشته است. او گفت که این اقدام بر اساس برنامهریزی زمان بندی شده و از پیش اعلام شده بوده است.
به گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف در حاشیه مراسم ختم مرتضی صفاری نطنزی نماینده فقید نطنز و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به سوال ایسنا که آیا ذخایر غنی سازی اورانیوم ایران از مرز ۳۰۰ کیلوگرم عبور کرده است گفت: طبق آنچه بنده اطلاع پیدا کردم ایران طبق برنامهاش از مرز ۳۰۰ کیلو عبور کرده و این را قبلاً هم اعلام کرده بودیم. بر اساس آنچه اعلام شده خیلی شفاف گفتهایم چه کار میکنیم و بر اساس آن عمل میکنیم؛ این را از حقوق خودمان در داخل برجام میدانیم.
وی در پاسخ به این سوال که اگر آمریکا اروپا را تحریم کند چه اتفاق میافتد گفت: این مشکل اروپاییهاست که باید مشکل خود را حل کنند.
وزیر خارجه در پاسخ به این سوال که با توجه به بینتیجه بودن کمیسیون مشترک برجام و گذشتن ایران از مرز ۳۰۰ کیلو ذخایر غنی سازی شده، رفتار ایران در ادامه چه پیامی را برای اروپا در پی خواهد داشت، گفت: همانطور که بعد از جلسه اعلام کردیم اقدامات اروپاییها کافی نبوده لذا جمهوری اسلامی ایران طبق برنامه از پیش اعلام شده، اقدامات خود را اجرا خواهد کرد.
وی توضیح داد: برنامه مرحله اول در حال اجرا شدن است که این شامل ذخایر اورانیوم غنی شده و ذخایر آب سنگین میشود. مرحله بعد هم درباره سقف ۳.۶۷ درصد است که آن را هم در مرحله بعد اجرا میکنیم.
وزیر خارجه اضافه کرد: در نامه رئیس جمهور هم صراحتاً بیان شده که اگر آنها اقدامات لازم را برای اجرای تعهداتشان انجام دهند، اقدامات ما قابل بازگشت است اما اگر اقدامات لازم را انجام ندهند ما بر اساس ماده ۳۶ برجام این حق را از سال گذشته داشتیم که اقدامات خود را انجام دهیم. در ماده ۳۶ حق ایران به صورت کامل مشخص و واضح آمده است. این ماده ضمانت اجرای برجام است. لذا اگر اروپاییها ادعا میکنند که برای برجام ارزش قائلند باید برای ضمانتهای اجرایی برجام که در داخل آن دیده شده است هم ارزش قائل باشند. بر همین اساس اقدامات ما دقیقاً در جهت حفاظت از برجام از طریق اجرای ضمانتنامههای آن است.
ظریف در پاسخ به سوال دیگری درباره روند اجرای این اینستکس گفت: اینستکس حرکت مقدماتی است برای آنکه اروپا تعهداتش را انجام دهد. تعهدات اروپا در خود برجام آمده است که در بند ۱ تا ۳ ضمیمه ۲ برجام صراحتاً اقدامات اروپا و نتایج اقدامات اروپا قید شده است. برای بند ۳ تنها اقدام کافی نیست بلکه باید مردم ایران نتایج اقدام را ببینند که این در خود برجام هم آمده است.
وی افزود: بعد از خروج آمریکا از برجام و اجرای ماده ۳۶ توسط ایران، یعنی به فاصله دو روز از این اتفاق در ۲۰ اردیبهشت سال ۹۷، اروپاییها ۱۱ تعهد دادند که اینستکس هیچ کدام از این تعهدات نیست بلکه مقدمهای برای اجرای آن تعهدات است. تاکنون نه تنها اروپاییها اصل تعهداتشان را انجام ندادهاند که مقدمه اجرای تعهداتشان بعد از وجود ۱۴ ماه تازه در حال عملیاتی شدن است. حال اینکه آیا عملیاتی شده یا خیر؟ ما در این باره اطلاع کافی نداریم که عملیاتی شده است یا خیر؟ ولی به هر حال اینستکس بدون اجرای سایر تعهدات معنایی ندارد.
ظریف گفت: اروپاییها تعهد کردند که فروش نفت ایران را تضمین کنند که این کار را نکردند. اروپاییها تعهد کردند که حمل و نقل را تضمین کنند که این کار را هم نکردند. همچنین تضمین بازگشت داراییهای ایران و عوائد فروش نفت را تضمین کردهاند. ۱۱ تعهد سه بار یعنی در جلسه اول با اروپاییها، در جلسه بعدی با ۴+۱ و دوباره در جلسهای در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تکرار شد و در چند جلسه با معاونان وزرا ذکر شد اما اروپاییها تعهداتشان را انجام ندادند. وی در پایان گفت که اینستکس مقدمه تعهدات است که هنوز به صورت کامل انجام نشده است.