گروه بینالملل: نیلز آنن، وزیر مشاور در امور خارجی آلمان در واكنش به اینكه جمهوری اسلامی ایران میرود تا ۱۶ تیر اجرای تعهدات برجامیاش را کاهش دهد، میگوید انتظارات ایران از اروپاییها واقعگرایانه نیست.
روزنامه "دی ولت" در رابطه با تعلیق اجرای تعهدات از سوی ایران و نتایج آن برای سیاست خارجی آلمان مصاحبهای کرده با نیلز آنن از حزب سوسیال دموکرات آلمان و وزیر مشاور در امور خارجی که به طور مرتب به کشورهای خاورمیانه سفر میکند. نیلز آنن در رابطه با اولتیماتوم ایران برای کاهش عمل به تعهداتش از یکشنبه میگوید که انتظار دارد ایران همچنان به آنچه در توافق اتمی مقرر شده عمل کند، اما به نظرش میرسد که ایران مدتهاست میخواهد به خروج آمریکا از برجام واکنش نشان دهد.
او میگوید که سرخوردگی ایران را به خاطر برآورده نشدن انتظارات موجود برای کسب منافع اقتصادی از توافق اتمی درک میکند و یادآور میشود که به همین خاطر هم ساز و کار مالی اینستکس بنیان نهاده شده که دستکم کمک میکند تا با وجود تحریمهای آمریکا ارسال کالاهای دارویی و انسانی به ایران امکانپذیر باشد. او در عین حال تاکید میکند که اما اگر ایران به این توافق پایبند نباشد برای حامیان این توافق هم مشکل است تا آن را پا بر جا نگه دارند.
نیلز آنن معتقد است که اما نباید به سادگی از توافق اتمی گذشت، زیرا این توافق مکانیزمی برای کنترل و بازرسی در ایران ایجاد کرده که تا کنون وجود نداشته است. او معتقد است در صورت صرف نظر از این توافق و بیتفاوت بودن به عدم اجرای تعهدات توسط ایران تندروها در ایران بهرهبرداری خواهند کرد. آنن اشاره میکند به اینکه توافق اتمی باعث شده که طبق گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران تا کنون به برجام عمل کرده است و بنابراین این پیماننامه به هدفش که ممانعت از دستیابی ایران به اسلحه اتمی بوده رسیده است. در اینجا آنن نقطه نظر متفاوتش را نسبت به جرمی هانت، وزیر امور خارجه بریتانیا، نشان میدهد که اول ژوئیه اعلام کرده بود بریتانیا همچنان از توافق اتمی با ایران حمایت میکند، اما اگر ایران توافق اتمی را نقض کند، بریتانیا از آن خارج خواهد شد.
خبرنگار "دی ولت" میپرسد: «ایران برای ماندن در توافق اتمی شرطهایی برای اروپاییها گذاشته که بسیار فراتر از ساز و کار مالی کنونی است. ایران در نهایت میخواهد که اروپا ضررهایی را که بر اثر تحریمهای آمریکا متحمل شده کاملا جبران کند. آیا این مطالبات قابل اجرا هستند؟» نیلز آنن میگوید: «نه، این انتظارات واقعگرایانه نبودند. این موضوع را هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان، در سفر اخیرش به تهران یکبار دیگر روشن کرد. فرانسه، بریتانیا و آلمان با درست کردن ساز و کار مالی اینستکس به تلاشی بیمانند دست زده بودند. هفت کشور دیگر اروپایی هم علنا گفتهاند که از این راه حمایت میکنند.»
آنن در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است اروپا در صورتی که ایران به سیاست کنونیاش ادامه بدهد تحریمهای جدیدی را علیه این کشور مقرر کند میگوید کشورهایی که طرف این توافق هستند طبق آن عمل میکنند و در آن چگونگی عملکرد در برابر ناقضان توافق آمده است. او میگوید برخلاف آنچه برخی در آمریکا ترسیم میکنند توافق اتمی با ایران قرارداد دوستی نیست. این توافق مسئلهای را که برای امنیت اروپا مهم است یعنی مسئله هستهای را قاعدهمند میکند.
خبرنگار "دی ولت" از آنن میپرسد: «در آمریکا اشاره میکنند به اینکه ایران در زمان توافق اتمی فعالیتهای منطقهای و برنامه موشکیاش را گسترش داده است. آیا آمریکا دلایل خوبی ندارد برای اینکه به ارزش توافق اتمی شک کند؟» نیلز آنن میگوید: «این انتقاد را دائما میشنوم. اما اول اینکه توافق اتمی ربطی به این مسائل منطقهای ندارد، دوم اینکه افزایش نقش ایران یکی از پیامدهای سیاست آمریکا در خاورمیانه است. در عراق هم ایران توانسته این همه نفوذ به دست بیاورد چون با مداخله آمریکا در سال ۲۰۰۳ و سرنگونی صدام حسین در این کشور خلاء قدرت ایجاد شد. اما این هم درست است که امیدی که در پیوند با توافق اتمی بود برآورده نشده، این امید که با آن اعتماد به دست بیاید و بشود مشکلات منطقه را همراه با ایران حل کرد. اما به هر حال ایران تا همین هفته پیش به توافق اتمی پایبند بوده است.»